Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

1 november 2018 | 18:00

Premiär för "Homecoming": Så lockades Julia Roberts till sin första stora tv-roll

Många hemligheter bubblar under ytan i dramat "Homecoming", där Julia Roberts spelar terapeuten Heidi Bergman. MovieZine träffade skådespelerskan och seriens skapare Sam Esmail.
Julia Roberts är den senaste i raden av filmstjärnor som tar steget över till tv-rutan. Serien som lockade henne är ”Homecoming”, en dramathriller skapad av Sam Esmail (”Mr. Robot”) med en populär podcast som förlaga. Här spelar hon psykologen Heidi Bergman, som tar hand om amerikanska soldater som just kommit hem från kriget. Parallellt med samtalen på det välinredda centret Homecoming får vi kika in hos Heidi några år senare. Då är hon servitris och verkar inte vilja prata om sitt tidigare liv alls.

Ett spännande litet mysterium i tio halvtimmeslånga avsnitt får nu premiär på Amazon Prime Video. MovieZine träffade skaparen Sam Esmail och Julia Roberts i London inför premiären.

Hur jobbade du fram den här rollfiguren?

- Mycket av det fanns redan i manus. Jag lyssnade på podcasten och tyckte den var fängslande. Och sedan blev våra samtal med Sam ett nyckelelement. Det är ju ett påhittat universum som vi har skapat utifrån våra samtal, också med Stephan James (Julias motspelare, reds.anm.). Alla våra personligheter blandades ner i den. Vi pratade mycket om tonen och känslan i serien, och hur vi såg på de teman och trådar som fanns där.

”Homecoming” är din första huvudroll i en tv-serie. Varför valde du just denna?

- Jag såg inte det som en tv-serie först. Jag såg det som material som jag gillade, och där jag kunde bidra med något. Jag älskar podcasten, och sen kom Sam ombord. Även när Sam och jag talade så visste jag inte om det var en serie eller film vi skulle göra. Jag ville inte fråga, för att inte verka dum eller oförberedd.
 
- Men jag är bara en skådespelare, det är inte så att jag tackar nej till tv-serier, eller bara väljer film. Främst handlar det om bra material för mig. Och med Sam ombord och det han ville göra, blev det oemotståndligt.
 

Julia Roberts (Heidi) och Stephan James (Walter) har terapisession i "Homecoming".
 
Du började din karriär inom tv, bland annat i ”Miami Vice”. Hur var det?

- Glöm inte mitt allra första jobb, i ”Crime Story”! Mina sju och en halv minuter… ”Crime Story” var ett spännande jobb, jag var så glad när jag fick det. Jag kunde köpa julklappar till hela min familj det året. Dennis Farina var underbar, det var hans show, och han var så varm och generös mot alla oss som kom in. Men det har blivit en helt ny värld för skådespelare, med alla dessa olika medier som finns. Jag är inte samma person, heller, jag har blivit längre… (skratt)

- Jag minns inte ens vem som regisserade avsnittet. Jag var nervös över att göra allt rätt, och det var så tungt innehåll… Nu kan jag njuta mer av jobbet.

Är det svårare att vara skådespelare idag än på 90-talet? Med tanke på alla sociala medier…

- Jag kan inte tala för andra, jag är inte en ung skådespelerska idag. Men det verkar så utmattande… Vad vet jag? När man föds in i det, så blir det kanske en konst, ett nöje, som vi som inte växte upp med en mobil i handen inte kan förstå.

Sam Esmail tillägger:

- Det finns en mystik kring den klassiska Hollywoodstjärnan, som du är en del av. Idag vet jag inte om den mystiken finns längre. Varje minut fångas på bild eller ljud.
 

Sam Esmail och Julia Roberts på inspelningen.
 
Manusförfattaren och regissören Sam Esmail slog igenom med tv-serien ”Mr. Robot”, med Rami Malek som hacker. Efter fyra säsonger går han vidare i karriären med ”Homecoming”.

Varför valde du Julia Roberts, som aldrig hade spelat huvudroller på tv innan?

- Jag är ett stort fan av Julia Roberts så länge jag kan minnas. ”Mystic Pizza”, ”Min bäste väns bröllop”, ”Pretty Woman”… Listan kan görs lång. Hon är en briljant skådespelerska, och saken med Heidi är att hon är en moraliskt tvetydig karaktär. Man behöver någon som kan bidra med värme och gnista, så att hon blir tillgänglig för publiken. Och så är Julia en mästare. Varför skulle man inte vilja ha en mästare?

Har brittiska tv-serien ”The Prisoner” varit en inspiration för dig?

- Jag älskar ”The Prisoner”, och allt jag har sett och gillat har förmodligen influerat mig. Den kom när, på 60- eller 70-talet? Jag tittade på den stilen av filmskapande, med thrillers från Brian de Palma och Alan J. Pakula, och även tillbaka till Hitchcocks tider… Ja, ”The Prisoner” passar in i det facket stilmässigt.

Varje avsnitt är 25 minuter, varför är de så korta?

- Det var ett beslut som gjordes för att podcasten också har halvtimmeslånga avsnitt. Den första instinkten var: ”Vi gör ett timslångt drama”. Jag förstod inte varför, i vår tid finns inte längre såna regler vad gäller tv. Man får göra vad som känns rätt. Jag tror också mycket av serien bygger på samtal mellan Heidi och Walter, vilket påminner om det fantastiska HBO-dramat ”In Treatment”. Det var också halvtimmeslångt. Jag tror att man kanske inte orkar se folk sitta och prata i ett rum i en timme. Så jag tänkte, varför laga något som inte är trasigt? Det funkade för podcasten, så vi gör likadant för tv.

Kan det komma mer ”Homecoming”?

- Ja, det blir en andra säsong.
 
 
”Homecoming” får premiär fredagen 2 november på Amazon Prime Video.
| 1 november 2018 18:00 |