Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

13 december 2021 | 18:00

Henry Cavill berättar om skadan, "The Witcher" och ansvaret mot fansen

MovieZine har snackat med Henry Cavill om den enormt efterlängtade och redan kritikermässigt hyllade fortsättningen av "The Witcher".
Det är nu mindre än en vecka kvar innan premiären av den andra säsongen av "The Witcher", serien som efter sin premiär i december 2019 blev en av Netflix mest populära tv-serier någonsin. Även fast många kritiker hade sågat den inför premiären (här på MovieZine sattes exempelvis en 2:a) föll tittarna ändå för fantasyberättelsen om Geralt, Ciri och Yennefer.
 
Personligen hade jag inga större problem med den första säsongen (inte min recension som låg bakom tvåan alltså). Det var möjligtvis lite krångligt för vissa att förstå hur allt hängde ihop, eftersom säsongen utspelade sig under olika tidslinjer - vilket inte var tydligt från början (ett medvetet beslut från seriens skapare).
 
Inför premiären av den första säsongen fick jag åka ned till London och träffa både Henry Cavill samt seriens skapare och skådespelerskorna bakom Ciri och Yennefer. Alla var då oerhört förväntasfulla och trodde att man satt på något riktigt bra, som fansen skulle gilla - och det skulle ju snart visa sig att man hade helt rätt.
 

Den andra säsongen är mycket bättre än den första

 
Trion står fortfarande i centrum av vår berättelse, men vi får lära känna Geralt, Ciri och Yennefer ännu bättre nu i fortsättningen.
 
Efter att ha fått förhandstitta på den andra säsongen och fått snacka en ny vända med Cavill, Anya Chalotra (Yennefer), Freya Allan (Ciri) - och den här gången även med Joey Batey (Jaskier) och "The Witcher"-nykomlingen Kim Bodnia (Vesemir), så råder det ingen tvekan om att man är mer eller mindre säkra på att den andra säsongen kommer att uppskattas (kanske ännu mer) av fansen. Den är för det första avsevärt lättare att hänga med i (en linjär berättelse denna gången) och det bjuds även på en hel del utveckling av karaktärerna, på väldigt positiva sätt. Den andra säsongen är helt enkelt mycket bättre än den första.
 
Här nedan kan du läsa hela vårt samtal med Henry Cavill, den stolta nörden som tar ansvar för sin genuint älskade karaktär genom att lusläsa Reddit-forum och pusha seriens skapare mot att verkligen omfamna den djupare Geralt-versionen från Andrzej Sapkowski böcker. Han öppnar även upp om hur hans skada påverkade produktionen, en risk vi pratade om redan 2019 och nu följer upp - och på slutet avslöjar Cavill även för vilken annan fantasyhobby som hjärtat faktiskt slår hårdast för.
 
 
Det har gått två år sedan vi träffades nere i London inför premiären av den första säsongen och då visste ni inte om det var en stundande succé eller ett fiasko som lurade bakom hörnet. Nu vet vi att det gick riktigt bra och att fansen verkligen omfamnade er version av den här världen. Hur har ni byggt vidare på det nu när ni skapade den andra säsongen, som bjuder på en hel del utveckling för Geralt?
 
- Det viktigaste för mig var att försöka få in så mycket som möjligt av bok-versionen av Geralt, originalversionen av honom, i tv-serien. Åtminstone så mycket som Laurens [Schmidt, skaparen bakom serien] vision för serien kunde tillåta.
 
- För mig har det alltid varit Andrzej Sapkowski version som jag ville låta komma fram. En mer intellektuell och känslosam version, än att det bara skulle vara några hårda tuffingar uppe i bergen över vintern. Eftersom det snarare är något mycket djupare och mer själfullt än så. I grund och botten är det här en grupp mer eller mindre visa män, eftersom de levt i över 70 år - så det vore nästan svårare att inte förskansa sig lite vishet under den tiden om man lyckats överleva så länge. Särskilt med tanke på hur ofta de utsätter sig själva för fara. 
 
- Lauren har en väldigt specifik vision i åtanke för "The Witcher", hon har ju gjort en adaption av böckerna. Men det jag har gjort är att se till att så mycket som möjligt av Geralt från böckerna har fått följa med över till tv-versionen.
 
Finns det någon specifik händelse ur böckerna som du verkligen hoppas få göra och även se till att den görs på bästa möjliga sätt när den adapteras till tv-formatet?
 
- Jag kan nog inte välja ut någon specifik händelse så, utan det fina med Sapkowskis böcker är nyanserna och karaktärernas djup. Det är inte bara så enkelt att hjältar gör hjältemässiga saker och är en och samma sak hela tiden. Utan karaktärerna är mångfacetterade, särskilt Geralt, och det är fantastiskt att se hans resa som karaktär desto mer tid som vi får spendera med honom. 
 
- Vi får lära oss mer och mer om hans personlighet och varför han kanske inte alltid är så lätt att tycka om - eftersom han kan vara ganska sur och nästan barnslig ibland. Men det paras ihop så bra med att han också kan vara en nästan filosofisk och intellektuell fadersgestalt åt Ciri samtidigt. För mig har det hela tiden varit viktigast att få till och ge liv åt just nyanserna och det mångbottnade ur Sapkowski berättelser, i vår adaption till serien. 
 

"Vi jobbade verkligen på att få det bandet till varandra"

 
Kim Bodnia ansluter till "The Witcher" i rollen som Vesemir.
 
I form av att själv vara ett fan. Många "The Witcher"-fans håller Vesemir som en slags egen fadersfigur - och nu fick du chansen att själv spela tillsammans med honom som Geralt. Av de sex avsnitt jag har fått se hittills så har ni fått till en riktigt imponerande kemi tillsammans, mellan dig och Kim Bodnia. Hur byggde ni upp den inför och under inspelningarna?
 
- Det var fantastiskt att arbeta med Kim. Vi ville verkligen även få med oss sånt som inte nödvändigtvis syntes på sidorna i manuset. Känslorna och det själfulla som gör karaktärerna mer tredimensionella än två tuffingar som bor uppe i bergen halva året, som jag nämnde innan också. Det finns mer där under deras hårda yttre och de kan faktiskt fälla tårar och känner saker, särskilt gentemot varandra och deras ständigt krympande brödraskap av häxkarlar. För om de dör ut så finns det inga kvar, vilket ändå måste betyda något för dem. 
 
- Så vi jobbade verkligen på att få det bandet till varandra, så det skulle synas i våra scener tillsammans. Hur mycket som faktiskt kommer med beror givetvis på hur man har valt att klippa ihop det sedan, men vi tyckte båda att det var viktigt att arbeta hårt för att porträttera karaktärerna på bästa möjliga sätt. Sedan var det väldigt kul att jobba med Kim, eftersom han är en själfull person som älskar allt som har med naturen att göra. Han har själv spenderat mycket tid ute i naturen, vilket är perfekt för någon som ska axla rollen som en häxkarl.
 

"Mitt värde har nog faktiskt ökat under pandemin"

 
Henry Cavill som Sherlock Holmes i "Enola Holmes".  
 
Du har många nya projekt i pipen just nu, "Highlander"-rebooten, Matthew Vaughns spionfilm "Argylle", "Enola Holmes 2" och givetvis mer av "The Witcher". Du har tidigare sagt att du haft svårt att få roller, känner du att "The Witcher" öppnat fler dörrar för dig eller att du själv har förändrats på något sätt nu?
 
- Det handlar nog om flera olika saker. Jag har utan tvekan förändrats, av den enkla anledningen att tiden tickar på och jag har gått igenom svåra saker under årens gång. Som en "vara", alltså som någon eller något man kan värdera och sälja, så har "The Witcher" definitivt hjälpt mig. Det har varit något som jag verkligen har tagit mig an helhjärtat och arbetat väldigt hårt med - och lyckligtvis har det även råkat resultera i något framgångsrikt. 
 
- Det samma gäller "Enola Holmes", som lyckades väldigt bra nu under pandemin också. När alla var mer eller mindre inlåsta i sina hem. Jag tror att den har spelat en särskit stor roll med. Eftersom så många var hemma och bara hade tillgång till den här typen av underhållning genom streaming, när alla biograferna var stängda. Och Enola hade en väldigt specifik och underhållande ton, som fungerade väldigt bra när folk behövde det som mest. 
 
- Så, som en "vara" har nog mitt värde faktiskt ökat under pandemin. Eller så är det bara att jag har blivit äldre och att vi just nu befinner oss i det "fönstret av min karriär" där folk är mest benägna att uppskatta det jag gör... så min prime är väl kanske från och med nu fram tills att folk tröttnar på mig helt och fönstret stängs för all framtid, haha. Det återstår att se!
 

"Det var jättejobbigt att sätta mina kollegor i den situationen"

 
Freya Allan som Ciri och Henry Cavill som Geralt i "The Witcher".
 
Inför den första "The Witcher"-säsongen så snackade vi lite om hur viktigt det var för dig att kunna göra alla dina stunts själv. Med en liknelse kring att du inte plockar in någon stuntman som ska gråta åt dig under mer känslosamma scener - så det samma borde gälla för actionbitarna. Du skämtade till och med om att så länge kameran åtminstone var riktad mot dig, om du skulle råka bryta en arm eller något, så skulle ni ju i alla fall kunna få till en cool scen. Nu hoppas jag givetvis att du har kunnat återhämta dig helt, men du råkade ju ut för en skada under inspelningarna av den andra säsongen. Så, för det första. Fick ni med det på film? Och känner du fortfarande att du vill kunna göra alla dina stunts själv framöver?
 
- Kameran var riktad mot mig när jag skadade mig, men eftersom det rörde sig om en löpningsgrej så såg det inte så häftigt ut. Det var tyvärr inte som att jag blev tacklad av något monster och att man såg hemska grejer hända med mitt ben... men vi har det tyvärr inspelat ja, haha. Det ser däremot inte alls särskilt filmiskt ut, utan jag saktar plötsligt bara ned i farten. 
 
- Men när det kommer till fightscener, så vill jag fortfarande kunna göra varje del själv. Tyvärr blev jag begränsad på grund av skadan, en hamstringsskada. För man behöver vara väldigt försiktig med rehabiliteringen, eftersom det är så lätt att få återfallsskador annars. Enligt läkarnas order fick jag inte vara uppe på fötterna längre än fem timmar om dagen... orders som jag givetvis bröt mot. Eftersom jag ville underlätta för alla i produktionen, så vi inte skulle behöva göra om inspelningsschemat allt för mycket. 
 
- Det fanns däremot gånger när jag inte kunde finnas där på det sätt som jag hade velat vara - och tyckte verkligen att det var jättejobbigt att sätta mina kollegor i den situationen. Jag vet exempelvis att Freya [Allan, spelar Ciri] fick ta på sig en hel del extra - och fick väldigt långa dagar på grund av min skada. Men jag gjorde så mycket jag kunde och vill fortfarande alltid göra alla mina egna stunts, även framöver. Om jag hade pushat mig för mycket just där och då, hade jag däremot kanske inte kunnat göra några stunts alls framöver... så jag tror att vi hittade rätt balans där ändå. 
 
Ja, vi är ju inte helt trötta på dig än i alla fall - så det är nog bäst att du tar hand om dig!
 
- Haha, tack. Det ska jag!
 

"Jag har ett ansvar att spela honom på rätt sätt"

 
 
Både du själv och Lauren, seriens skapare, är väldigt aktiva på sociala medier och interagerar en hel del med fansen. Är det något ni pratat om att göra eller bara något du själv tycker om - och finner ett särskilt värde för det?
 
- Det är inte något vi pratat om alls faktiskt. Jag tycker om att interagera med fansen! Jag tycker till och med att det är väldigt viktigt att göra det, för att få en uppfattning om vad folk tycker och tänker. Jag råkar för tillfället vara den som har fått äran att gestalta Geralt. Men han är inte min karaktär, utan jag är bara någon som iklär mig rollen... och har därför ett ansvar att spela honom på rätt sätt. 
 
- Jag kommer därför se till att jag verkligen har all information jag behöver, från alla som älskar honom lika mycket som jag gör. Vilket är varför mina interaktioner är ganska omfattande online. Jag spenderar mycket tid på Reddit, vilket jag är säker på att många av oss gör. Men jag älskar verkligen att läsa alla olika åsikter från folk i forumen där. Jag är ju själv ett stort fan av böckerna och jag vill verkligen ge liv åt karaktären jag fallit för. Min förhoppning är ju att göra ett så bra jobb som möjligt med att ge liv åt honom i serien - och fansen ger mig svar på om jag har lyckats eller inte. Att hålla sig blind och helt bortkopplad från vad fansen tycker, är enligt mig ett väldigt riskfyllt spel att spela. Särskilt när det finns en sådan rik historia i grunden att förhålla sig till. 
 

"Det är min första kärlek"

 
Henry Cavill delade under sin tid i karantän med sig av sin kärlek till Warhammer i sociala medier (bilden är från hans eget Instagramkonto). En hobby han nyligen fick försvara i en viral intervju med Graham Norton.
 
Det råder ingen tvekan om att du är en passionerad och stolt fantasynörd. Men nu kommer kanske en svår fråga här... inom "dark fantasy"-genren vad gillar du egentligen mest; "The Witcher" eller Warhammer?
 
- Wow, okej. Jag vet inte om vi har tillräckligt med tid för att hinna prata om Warhammer och Warhammer 40k, eftersom det är... min första kärlek. Om jag uttrycker mig så. Ja, jag älskar alla fantasyböcker och olika genrer inom fantasy. Men. Warhammer, Warhammer 40k och Warhammer fantasy battles, det är helt enkelt något jag växte upp med.
 
- Även om jag inte får så många tillfällen att faktiskt spela, så har jag ändå alltid sett till att köpa alla böcker och alla nya codex [regeltillägg] under åren som har gått. Oavsett om jag har haft tid att spela eller inte. Det är helt enkelt bara en enorm källa av pepp och ren glädje för mig - varje gång något nytt kommer ut. Min kärlek för skräckfantasy börjar med Warhammer 40k och vem vet... någon dag kanske den även slutar där. 
 
 
Hela den andra säsongen av "The Witcher" släpps på Netflix den 17 december. Den nya säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt - men en tredje säsong har officiellt redan beställts, så vi vet redan nu att det kommer att komma ännu mer "The Witcher" framöver hos Netflix.
 

Läs också: Henry Cavill gör huvudrollen i nya ”Highlander”

 
Ser du fram emot att få plöja den andra säsongen av "The Witcher"? Vad tycker du om Cavill i rollen som Geralt, gör han den rättvisa? Kommentera gärna nedan!
| 13 december 2021 18:00 |