Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

24 december 2019 | 15:00

Henry Cavill: "Jag hoppas verkligen att man kommer gilla min Geralt"

MovieZine träffade huvudrollsinnehavaren Henry Cavill för ett snack om Geralt of Rivia, inför premiären av Netflix-storsatsningen "The Witcher".
Den första säsongen av "The Witcher" har nu funnits ute i några dagar och har redan hunnit skapa debatt bland fantasyfans och tv-kritiker, där det åtminstone verkar som att de allra flesta är nöjda med säsongen. Inför premiären var det däremot många som fortfarande tvivlade på huruvida Netflix verkligen hade hittat "rätt" Geralt of Rivia i form av Henry Cavill ("Man of Steel"). 
 
MovieZine flögs ned till London av Netflix för ett samtal med Cavill, där han berättade för oss hur mycket det här projektet verkligen betyder för honom och varför han inte tycker att man ska jämföra "The Witcher" med "Game of Thrones".
 
Under resan pratade vi även med "The Witcher"-skaparen Lauren S. Hissrich, som hann träffa 207 potentiella Geralts innan rollen slutligen gick till Cavill, samt skådespelerskorna Anya Chalotra och Freya Allan som berättade om sin oro och förväntan inför den stundande premiären.
 
Henry Cavill som Geralt of Rivia" i "The Witcher". 
 
Stämmer det att du var ett "The Witcher"-fan av spelen innan böckerna? 
 
- Ja, det är helt riktigt. Jag är ett stort fantasy-fan rent allmänt och har varit det ända sedan jag var barn, redan när min pappa brukade läsa för mig innan jag kunde läsa själv. När jag väl lärde mig att läsa så har jag alltid fortsatt att återvända till fantasygenren när jag haft tid över för en bok, eller något datorspel.
 
Om jag har förstått det hela rätt så var det du själv som gav dig efter rollen som Geralt of Rivia. Hur gick det egentligen till?
 
- Jag hörde att Netflix skulle göra en serie av "The Witcher" och redan medan jag spelade spelen var det enda jag kunde tänka på hur jag skulle kunna få någon att göra det till en film eller serie. När Netflix fick rättigheterna till den så ringde jag min agent och sade att det verkligen var viktigt för mig att åtminstone få in en fot och att få prata med någon i projektet, om min kärlek och passion för grundmaterialet.
 
- Lyckligtvis fick jag träffa Lauren [S. Hissrich, skaparen] väldigt tidigt i processen och drygt sju veckor senare hörde hon av sig och undrade om jag kunde tänka mig att provspela för rollen, vilket jag gjorde - och fick rollen samma eftermiddag.
 
Det har varit mycket snack om huruvida "The Witcher" kommer att kunna ta över som nästa stora fantasyserie efter "Game of Thrones", vilket du säkert redan har fått en hel del frågor om, men utöver att de båda råkar utspela sig i en fantasyvärld är det två väldigt olika serier. Finns det någon annan film eller serie som du tycker är en bättre jämförelse med "The Witcher"?
 
- Jag skulle nog inte jämföra "The Witcher" med något alls faktiskt. Det är alltid farligt att likna något nytt med andra kända filmer och serier, eftersom då börjar du bygga upp förväntningar på något som serien sedan inte lever upp till - men samtidigt aldrig hade för avsikt att göra heller. "The Witcher" är en fantasyserie, så man behöver givetvis vara förberedd på att vi kommer att befinna oss i en annan typ av lite "övernaturlig verklighet"... men utöver det så tror jag inte man behöver veta så mycket mer egentligen.
 
Anya Chalotra som Yennefer, Cavill som Geralt och Freya Allan som Ciri.
 
Som ett stort fan av både spelen och böckerna, vad var viktigast för dig att få till när det blev dags för dig att göra din egen version av Geralt of Rivia? 
 
- Jag är som du säger ett stort fan av både böckerna och spelen och tror mig nog ändå veta på ett ungefär vad fan-kulturen kring Geralt förväntar sig av honom... eftersom jag själv är ett så stort fan av honom som karaktär. En av de mest positiva sakerna med Laurens adaption av "The Witcher" är hur hon valt att låta oss lära känna Yennefer och Ciri redan från början. 
 
- För den första boken fokuserar egentligen nästan enbart på Geralt, som går runt och har långa samtal med massor av olika karaktärer. Men eftersom vi nu får följa tre huvudkaraktärer direkt, behövde Geralt inte föra handlingen framåt genom dialog och monolog på samma sätt. Jag har därför även sneglat en hel del på Geralt från spelen, där han har avsevärt mindre dialog men ändå lyckas nå fram till samma kärna.
 
- Jag ville kunna uttrycka hans allvarsamma och ofta brutala ärlighet med så pass få ord som möjligt. Nu säger han ibland inget alls, utan det kan räcka med en blick eller axelryckning, medan det i böckerna löstes med en hel sidas dialog för samma scen. Jag tror och hoppas att alla som känner till min karaktär sedan tidigare kommer att känna igen honom från både böckerna och spelen. 
 
Large f5bfb4b0d91631be63c376e68e70f1d0 thewitcher roach
 
När nyheten om att du skulle ta över rollen släpptes så var det många fans som inte verkade kunna tänka sig dig i rollen som Geralt, var det något som frustrerade dig till en början?
 
- Nej, inte det minsta faktiskt. Eftersom jag är ett så pass stort fan själv så har jag full respekt för att man kan bli oroad över att jag, som privatperson, inte ser ut som den Geralt man förväntat sig. Jag tror däremot att den oron försvinner för många när man ser den slutliga produkten och att man känner att min version av Geralt är väldigt nära grundmaterialet på många sätt. 
 
- En av de största anledningarna till att jag ville vara med och göra den här serien var trots allt för att jag själv, som ett fan, ville se till att den gjordes på "rätt" sätt. Som ett fan hade det krossat mitt hjärta om någon annan hade tagit den här rollen och gjort den på fel sätt... så jag hoppas verkligen att man kommer att gilla "min" Geralt.
 
Large f5bfb4b0d91631be63c376e68e70f1d0 thewitcher9
 
Geralt är en väldigt fysiskt krävande roll, hur viktigt är det för dig att det är du själv som gör dina stunts?
 
- För mig är det väldigt viktigt att jag kan göra alla mina stunts själv. Jag brukar köra med liknelsen att om jag skulle vara tvungen att spela in en väldigt känslosam scen och inte kunde få tårarna att rinna, så plockar jag inte en annan skådespelare som gråter åt mig medan jag går iväg och slappar... utan jag gör jobbet. Det samma gäller när det kommer till actionscenerna. Jag kommer inte ta en roll om jag inte tror att jag kan klara av actiondelen som krävs av min karaktär.
 
- Stuntscenerna i "The Witcher" var bitvis väldigt krävande och det behövdes ibland lite övertalning från min sida där jag fick säga att "hörni, jag kommer att göra det här... så se till att hålla kameran på mig om jag råkar bryta en arm, så vi åtminstone får med det på film och kan använda oss av det".
 
- Det svåraste när det kommer till stunts i en tv-serie är utan tvekan tiden, eller snarare avsaknaden av den. I slutet av det första avsnittet har vi en ganska lång fightingscen, där jag fick vara med och planera koreografin tillsammans med stuntteamet. Jag älskar den scenen, men vi hade bara två och en halv dag på oss att spela in den. Medan badrumsscenen i "Mission Impossible" spelades in under fyra veckor. 
 
Henry Cavill som Superman i "Batman v Superman: Dawn of Justice". 
 
Lauren har sagt att hon har planer för åtminstone sju säsonger, betyder det att alla "Man of Steel"-fans som hoppas på en uppföljare i värsta fall kan behöva vänta närmare tio år till på din nästa film som Superman?
 
- Eftersom jag bara är involverad i "The Witcher" i form av skådespelare och inspelningarna för en säsong tar oss ungefär sju månader, så kommer jag nog troligtvis att kunna få plats med åtminstone ett ytterligare projekt vid sidan om "The Witcher" varje år. Sedan återstår det såklart att se vilka projekt det kan tänkas bli, men hoppet är väl det sista som överger en?
 
 
Hela den första säsongen av "The Witcher", bestånde av totalt åtta avsnitt, finns nu tillgänglig hos Netflix. En andra säsong har officiellt beställts, men det är i nuläget oklart hur länge det dröjer innan vi får ta del av fortsättningen.
 

Läs också: "The Witcher"-skaparen om tv-kritikernas sågningar

 
Har du hunnit ge "The Witcher" en chans ännu? Vad tycker du om Cavills insats som Geralt of Rivia? Kommentera gärna nedan!
| 24 december 2019 15:00 |