Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 december 2019 | 01:00

"The Witcher"-skaparen om tv-kritikernas sågningar

Lauren S. Hissrich: "Vem bryr jag mig om? "Professionella" kritiker som såg ett avsnitt och hoppade fram? Eller RIKTIGA fans som såg alla åtta på en dag?".
Den första säsongen av "The Witcher" släpptes i fredags och efter månader av spekulationer kring huruvida Netflix skulle lyckas få till nästa episka fantasyserie-succé eller inte, är det nu fritt fram för alla att tycka till om serien.
 
Många vill givetvis sätta in "The Witcher" och "Game of Thrones" i samma typ av fack, då de båda är fantasyserier där arméer slåss med svärd och pilbågar, samtidigt som drakar och magi är "vanligt" förekommande. Det finns också likheter mellan karaktärerna Ciri och Arya, mellan Yennefer och Daenerys, mellan Geralt of Rivia och John Snow och om man kisar lite, kanske till och med mellan Jaskier och Tyrion.
 
Lauren S. Hissrich.
 
Men här är det nog viktigt att poängtera att gänget bakom "The Witcher" inte själva drar dessa liknelser. Det är helt enkelt två väldigt olika typer utav fantasyserier, där "Game of Thrones" är mer intresserad av politik och krigsstrategi. Medan "The Witcher" följer en muterad monsterjägare som... jagar monster. Det är två väldigt olika typer av underhållning, där den senare lutar mycket mer åt komedi än realism.
 
Med det sagt. "The Witcher" har blivit sågad av väldigt många tv-kritiker (även här på MovieZine) men allra värst av Entertainment Weekly, av två kritiker som erkänt att de såg det första avsnittet och sen hoppade över flera avsnitt och sedan satte det lägsta möjliga betyget på serien. Till skillnad från stormen mot "Game of Thrones" bespottade sista säsong tidigare i år, när miljontals fans försökte få säsongen omgjord, har "The Witcher"-fansen istället slutit upp bakom seriens skapare och delar med sig av sin kärlek till den.
 
 
Jag åkte själv ned till London och träffade Lauren inför premiären - och det råder ingen tvekan om att hon har gjort precis den serie hon har velat göra. När jag frågade både henne och Henry Cavill (en hel intervju med honom släpps på julafton) om de var oroade över hur fansen skulle ta emot serien, så var svaret från dem båda ett snabbt nej. Med den enkla motiveringen att de själva är gigantiska fans av "The Witcher" - och de älskar serien som de har gjort.
 
Personligen tycker jag väl att den första säsongen är värd en solid trea av fem, för visst finns det fortfarande rum för förbättringar. Men med tanke på hur den första säsongen slutar så finns det definitivt stor potential för en underhållande fortsättning. 
 

Läs också: "The Witcher"-skaparen: "Jag träffade 207 potentiella Geralts"

 
Ni som har hunnit ge serien en chans - vad tycker ni om "The Witcher" hittills? Kommentera gärna nedan!
| 23 december 2019 01:00 |