Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

20 december 2019 | 08:00

MovieZine möter två oroliga huvudrollsinnehavare från "The Witcher"

MovieZine flög ned till London för en intervju med de två oroliga, men förväntasfulla, skådespelerskorna Freya Allan och Anya Chalotra från "The Witcher".
Det är inte direkt någon hemlighet att Netflix är ute efter nästa, "Game of Thrones"-gigantiska, succéserie. Det råder inte heller någon tvekan om att "The Witcher" är en av streamingjättens mest ambitiösa nya serier hittills, det återstår däremot onekligen att se huruvida den nya fantasyserien kommer att bli den enorma succé man hoppas på. 
 
Efter att ha fått förhandstitta på den nya säsongen så vågar jag ändå påstå att "The Witcher" är en serie som kommer att få många hängivna fans, men som samtidigt kommer lyckas skrämma bort många av "Game of Thrones"-fansen... de som egentligen inte gillar fantasyserier, men ändå råkade gilla att spendera tid i det politiska Westeros där vem som helst kunde dö (åtminstone under de första säsongerna) utan förvarning.
 
"The Witcher" är mer lik serier som "Britannia" och "The Shannara Chronicles"... fast med en "Game of Thrones"-gigantisk budget. Vilket betyder att för dem som verkligen gillar fantasygenren, så kommer Freya Allan och Anya Chalotra (tillsammans med Henry Cavill) att bli några av de mest populära skådisarna i världen under de kommande åren. Om du redan är ett fan av böckerna eller spelen om Geralt of Rivia, prinsessan Ciri och mäktiga Yennefer, kommer du nämligen med största sannolikhet även att gilla Netflix nya serie.
 
MovieZine bjöds ned till London för att få spendera lite tid tillsammans med Freya (Ciri), Anya (Yennefer), Henry (Geralt of Rivia) samt seriens skapare Lauren Schmidt och den exekutiva producenten Tomasz Baginski. Här nedan följer vår första intervju från resan, där de två idag relativt okända skådespelerskorna berättar om sin oro för liven som väntar efter den förväntansfulla premiärdagen.
 
 
Kände ni till "The Witcher"-böckerna eller spelen innan ni blev en del av den världen själva via Netflix?
 
Anya: Nej, inte alls!
 
Freya: Haha, inte jag heller! Men när jag väl fick rollen läste jag den första boken och sedan fick vi manuset och då blev givetvis det vad jag baserade min roll på.
 
Anya: Samma för mig, men jag hann inte ens igenom den första boken innan vi fick manuset och eftersom Lauren [skaparen av serien] har flyttat fram min karaktär så blev det naturligt att fokusera på det.
 
Både Yennefer och Ciri...
 
[Freyas telefon startas upp av Siri som frågar vad vi vill ha hjälp med]
 
Freya: Haha, förlåt! Det där händer mig verkligen hela tiden! Vad var det du tänkte fråga?
 
Haha, såklart! Både Yennefer och... hon-som-inte-får-nämnas-vid-namn har i tv-serien gjorts om till två huvudkaraktärer redan från början, till skillnad från i böckerna där vi får lära känna dem långt senare. Hur känns det att ha fått förtroendet att spela seriens två största kvinnliga roller - och att ni får vara med redan från starten?
 
Anya: För min del känns det helt fantastiskt! Jag fick tidigt lära mig att Yennefer är känd för att hon är ganska kallhjärtad och hård, men att Lauren planerade att låta oss lära känna henne tidigare så man förstår mer varför hon är som hon är. Det var något som jag tyckte lät väldigt spännande och var en av de främsta anledningarna till att jag ville ha just den här rollen.
 
Freya: När jag läste manuset första gången så minns jag hur jag reflekterade över hur glad jag var över att det faktiskt fanns två såhär stora "köttiga" roller, som inte bara finns där för att bära upp den manlige huvudrollen. Både Yennefer och Ciri existerar och bär upp sina egna delar av berättelsen, vilket jag tycker är viktigt.
 
Serier som "Game of Thrones" och "Stranger Things" valde att satsa på relativt okända och unga skådespelare, som idag är några av film och tv-världens största stjärnor. Har ni kunnat förbereda er något för vad som mycket väl kan komma att bli ett väldigt annorlunda liv nu efter att serien släpps?
 
Freya: Jag tror nog inte att det finns något som verkligen kan förbereda en på det, man får nog ta det lite som det kommer.
 

"Jag är faktiskt väldigt oroad över det"

 
Freya Allen som prinsessan Ciri.
 
Får ni något extra stöd från Netflix kring hur ni ska hantera fans, sociala medier och den typen av saker nu i början?
 
Freya: För stunden har vi inte något sådant stöd... nej, folk är såklart stöttande och snälla, men inte något uttalat stöd som finns där för att hjälpa oss med vad som potentiellt väntar bakom hörnet.
 
Anya: Det där är faktiskt något jag har tänkt väldigt mycket på. 
 
Är det något som ni oroar er över?
 
Freya: Ja, jag är faktiskt väldigt oroad över det. Jag försöker att inte tänka på det, men det gör jag ändå... 
 
Kommer ni att läsa recensioner och kommentarer på nätet när serien har släppts?
 
Anya: Jag tror nog inte att jag kommer kunna hålla mig ifrån att läsa en hel del av det, som skådespelare är man såklart nyfiken att höra vad folk tycker om ens prestation. Man får väl försöka att fokusera på det positiva, för det allra mesta är ju oerhört positivt för oss. Men som en skådespelare kommer jag såklart att ta det personligt om man inte gillar just min prestation i serien.
 

"Jag hade alltid möjligheten att säga nej"

 
Anya Chalotra som Yennefer. 
 
"The Witcher"-spelen har fått en del kritik för att vara sexistiska. Avsnitten jag har fått förhandstitta på ur säsongen känns inte som att de kommer att få den typen av kritik. Men var det något som du funderade över, med tanke på att din roll som Yennefer krävde en hel del nakenscener? 
 
Anya: Jag pratade en hel del med Lauren om det. Jag hade inte gjort den typen av scener tidigare - och det kändes viktigt att vi kunde prata om scenerna innan vi spelade in dem. Framför allt att det verkligen kändes som att dem tillförde något, tog storyn framåt och inte kändes omotiverade på något sätt. Jag hade alltid möjligheten att säga nej, om jag inte tyckte att scenen kändes nödvändig. 
 
Anya: Jag ska däremot inte ljuga, det är självklart svårt att säga var gränsen mellan mig själv och Yennefer går när man väl står där under inspelningarna av de scenerna. För det är ju verkligen en väldigt udda upplevelse. Men jag kände mig ändå bekväm med besluten vi fattade omkring dem.
 
Under den här första säsongen ska Ciri vara både ung och oskyldig, men för alla som är bekant med storyn sedan tidigare så vet vi att hon är en karaktär som kommer att utvecklas till att bli en väldigt duktig fighter. Har du börjat förbereda dig för hur pass fysiskt krävande din roll kommer att bli framöver - och kommer vi möjligtvis få se delar av det redan under säsong 2?
 
Freya: Det kan mycket väl stämma! Det kan till och med vara så att jag redan börjat träna inför det...
 
Henry Cavill som Geralt of Rivia och hästen Roach. 
 
Spännande! Avslutningsvis, om ni måste gissa - vad tror ni kommer bli den stora fanfavorit-snackisen efter den första säsongen av "The Witcher"? I stil med vargarna i "Game of Thrones", Barb i "Stranger Things" eller Baby Yoda i "The Mandalorian"...
 
Freya: Haha, googla "Anya och Baby Yoda" så kommer du att få dig ett gott skratt i alla fall!
 
Anya: Nej! Gör inte det, fy vad skämmigt!
 
[Anya svarade visst under en annan intervju att hon inte är ett "Sagan om Ringen"-fan och därför inte vet vem Baby Yoda är...]
 
Freya: Förlåt! Haha, men jag tror nog att fansen verkligen kommer att gilla Joey [Batey, som spelar karaktären Jaskier].
 
Anya: Ja, min röst landar nog också på Jaskier!
 
Freya: Eller Geralts häst, Roach... såklart. Hans tystnad säger allt!
 
 
Hela den första säsongen av "The Witcher" släpps på Netflix idag, fredagen den 20 december. Under den kommande veckan kommer vi även att släppa våra samtal med Lauren Schmidt och Tomasz Baginski, samt mannen bakom Geralt of Rivia - Henry Cavill. 
 

Läs också: Svenska regissören Charlotte Brändström om arbetet med "The Witcher"

 
Kommer du att ge den första säsongen av "The Witcher" en chans? Tror du att Anya och Freya inom några år kommer att vara lika stora stjärnor som de unga "Game of Thrones"- och "Stranger Things"-skådespelarna? Kommentera gärna nedan!
| 20 december 2019 08:00 |