EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

13 februari 2015 | 07:00

Helena Engström: Jag kan se Marvels filmer hur ofta som helst

"Cirkeln"-aktuella Helena Engström om favoritfilmerna, förebilderna och rollen som Anna-Karin.
Den 18 februari är det äntligen biopremiär: då kommer den efterlängtade filmatiseringen av första boken i trilogin om Engelsfors-häxorna. Kanske känner du redan till karaktärerna, men vilka är de utvalda sex som får gestalta dem på vita duken? MovieZine presenterar skådespelarna i "Cirkeln" - det är dags att lära känna Helena Engström.

Vem spelar du i "Cirkeln" och hur skulle du beskriva henne?

- Jag spelar Anna-Karin Nieminen. Hon är stark, godhjärtad och känner sig hemma bland djur och natur. Hon är mobbad i skolan och har inga vänner. Därför har hon aldrig fått sin röst hörd och istället gömmer hon sig inför andra.
 
Vad har du gemensamt med din rollfigur, och var är ni som mest olika?

- Jag tror att vi båda är mentalt starka och tål prövningar. Vi har absolut samma värderingar och hur hon agerar i vissa situationer är exakt så jag skulle gjort. Jag tror att den största skillnaden mellan oss är självförtroendet. Om hon bara haft någon att lyfta hennes självkänsla så tror jag att vi hade blivit väldigt lika.
 
Hur gick det till när du fick rollen?

- Min kompis ville att jag skulle följa med på en öppen casting för "Cirkeln" och prova. Sen ringde de och ville att jag skulle provfilma för Anna-Karin. Nästa gång träffade jag Levan och den dagen fick jag rollen. Det första jag gjorde var att ringa min kompis som nästintill tvingat med mig till castingen och tacka henne. 
 
Om du kunde välja att spela någon av de andra karaktärerna, vem skulle du helst vilja vara?

- Om jag inte fick spela Anna-Karin så skulle det vara intressant att spela Ida.


 
Vad kommer bli ditt starkaste minne från inspelningen?

- Det är så många minnen att jag knappt kan välja något. De första veckorna av inspelningen så var det bara vi tjejer som spelade mot varandra, vi var som i en egen liten bubbla. Så överhuvudtaget de dagarna vi alla var tillsammans. 
 
Hur kom du i kontakt med boken första gången?

- Jag fick boken i julklapp, men jag läste den inte förrän jag skulle provfilma för Anna-Karin.
 
Om "Eld" och "Nyckeln" blir film, vilka scener som du mest ser fram emot att spela in, eller se på bioduken?

- Det är så många fina scener i de andra böckerna som skulle vara så roligt att spela in. Det är svårt att välja och jag vill inte spoila böckerna för de som inte läst dem.
 
Har du några skådespelare som förebilder, isåfall vilka?

- Jag har många skådespelare som jag inspireras av såsom Gary Oldman, Jodie Foster och Tilda Swinton, men jag skulle inte kalla dem för förebilder.
 
Nämn en eller några favoritfilmer som du kan se hur många gånger som helst.

- Alla Marvel-filmer från 2008 och framåt kan jag se och har sett alldeles för många gånger.
 
Om du hade magiska krafter, vad skulle det vara?

- Om jag skulle ha en specifik kraft så vill jag kunna teleportera och resa fram och tillbaka i tid. Men jag skulle helst av allt vilja utöva magi och kasta besvärjelser, studera formler och tillverka elixir. Allt som Dumbledore kan, vill jag kunna.
 
Vilka är dina största intressen?

- Jag skriver mycket och läser. Älskar att gå på bio och teater, tittar på mycket film och serier. Spelar en hel del spel på min dator och mitt Playstation men älskar också brädspel. Och allt gör jag helst tillsammans med mina kompisar.


 
Namn: Helena Engström
 
Födelsedatum: 16 mars 1994
 
Bor: Stockholm
 
Familj: Mamma, pappa och bror.
 
Har studerat: Teaterprogrammet på Viktor Rydbergs gymnasium.
| 13 februari 2015 07:00 |