Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

29 mars 2012 | 12:30

George Lazenby: "Vi trodde att James Bond var över"

George Lazenby är troligen inte den första du tänker på när James Bond kommer på tal. Skådespelaren fick bara inta rollen en gång, år 1969, innan han olyckligt nog tackade nej till fler filmer. Hur ser han på det beslutet idag?

MovieZine fick en pratstund med den nu 72-årige skådespelaren, som är på Sverigebesök inbjuden av Sci-Fi-Mässan i Göteborg.

Vilka var dina favoritscener att filma till "I hennes majestäts hemliga tjänst" - slagsmålen eller kärleksscenerna?

- Mina favoriter var definitivt kärleksscenerna.

Den 23:e Bondfilmen är på väg. Har du följt Bondserien under åren? Vad tycker du om Daniel Craigs tolkning av 007?

- Jag har inte följt Bondfilmerna eftersom de gav mig en konstig eftersmak. Jag såg Daniel Craigs filmer, och även om jag ser upp till honom som skådespelare tycker jag att han spelade karaktären lite för grym och känslokall.

Du tackade nej till fler Bondfilmer, kan du berätta varför?

- Jag blev erbjuden att spela in sex filmer till, miljoner dollar och möjligheten att göra andra roller för United Artists mellan Bondfilmerna. Jag tackade nej till allt. Jag fick några dåliga råd, helt enkelt, det var hippietider och nästan alla unga personer jag kände hade långt hår och låga byxor. "Easy Rider" var en stor hit på den tiden, James Bond såg mest ut som en stilig kypare. Vi trodde han var över. Nåja.

Det låter som att du ångrat dig efteråt.

- Visst kom man på bättre tankar. Hade jag gjort åtminstone två filmer, hade folk inte sett mig som korkad och jag hade inte blivit svartlistad.
 
Om du inte hade fått rollen som James Bond, hade du ändå hamnat inom film?

- Hade jag inte fått rollen som Bond, så hade jag fortsatt att ha kul. Jag valde aldrig att bli skådespelare. Jag dejtade en agent, hon föreslog att jag skulle testa för rollen för de hade redan provfilmat över 300 män och sett tusentals. Peter Hunt berättade för mig att det var den största castingen någonsin. Jag blir stolt när jag tänker på det, haha. Connery var tuff att efterträda.

Hur ofta nuförtiden får du säga "My name is Bond, James Bond"?

- Det händer sällan. Vanligtvis bara när jag får betalt.

Kanske får du höra den berömda repliken av George Lazenby själv - ta chansen att hälsa på honom under Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention som i helgen (31 mars - 1 april) hittas på Svenska mässan i Göteborg. (Läs mer om gästerna här...)

| 29 mars 2012 12:30 |