I hennes majestäts hemliga tjänst 1969

Action Äventyr Mysterium
Storbritannien
140 MIN
Engelska
I hennes majestäts hemliga tjänst poster

Synopsis

Agent 007 (George Lazenby) och äventyraren Tracy Di Vicenzo (Diana Rigg) slår sig ihop för att bekämpa den lömska organisationen SPECTRE högt upp i de förrädiska Schweiziska alperna. Gruppens ledare Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas) håller på att sätta sin mest djävulska plan i verket: bakteriologisk krigföring som kan döda miljontals människor!
Ditt betyg
2.8 av 433 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
On Her Majesty's Secret Service
Biopremiär
18 december 1969
DVD-premiär
8 februari 2013
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

29 mars 2012 | 12:01

Lika bra som den förre killen?

Jomen, George Lazenbys första och enda insats som James Bond får klart godkänt. "I hennes majestäts hemliga tjänst" har fått ett oförtjänt rykte om sig att vara 007-filmernas svarta får, och visst är det en film som sticker ut - men bara på ett positivt sätt.

Sean Connery valde att kasta in handduken och lämna ifrån sig både hatt och licens att döda. När rollen som superagenten för första gången gick vidare, hittade man återigen en ung stilig manlig modell till rollen. Lazenby gör entré med glimten i ögat - "Det här hände aldrig den förre killen", säger han rakt mot kameran när han just åkt på stryk av två busar och låtit sig grundluras av en kvinna.

Men 29-åringen (den yngste att spela Bond hittills) gör ett fläckfritt jobb när det gäller att fylla agentens skor. Utan ansträngning och utan att kopiera Connery, köper jag hans Bond rakt av. Han har utstrålningen, charmen, fyndiga repliker på lager och lägger dessutom till en ungdomlig energi. Eller beror det sistnämnda kanske på att Bond för första gången gått och blivit kär...?

En dramatisk ingrediens som alltför få agentfilmer väljer att utnyttja, är svårigheten med att ha ett jobb i ständig livsfara och samtidigt försöka sig på det där med kärleken. Kanske är det fejkäktenskapet i förra filmen ("Man lever bara två gånger") som fått Bond att droppa playboy-attityden och vilja stadga sig? Eller så har han bara inte mött en kvinna som Tracy, förrän nu. I "I hennes majestäts hemliga tjänst" korsas Bonds vägar med en livstrött grevinna, den bortskämda Teresa di Vicenzo. Han fascineras snabbt av hennes självständiga och enigmatiska sätt. Och som en extra morot lovar hennes far att avslöja något Bond vill veta, om han får Tracy att falla för honom, nämligen var storskurken Blofeld håller hus.

Romantiken spirar alltså i agentens liv, som till och med överväger att lämna sitt jobb. Den delen av filmen är klart den mest intressanta, dels för att det är något nytt för Bondserien, dels för att det är riktigt välskrivet och Diana Rigg, kort och gott, fantastisk i sin roll.

Söker du spioneri och skruvade ondskefulla planer finns det givetvis utrymme för det också. I en klinik i Alperna hjärntvättar mästerskurken tolv skönheter till att sprida ett biologiskt virus världen över. Den actionsugne får sin beskärda del av slagsmål, vilda jakter i skidbacken och skottlossningar. Full fräs och snabba MTV-klipp (långt före sin tid!) kännetecknar alla fighter, om det är kaotiskt eller effektfullt har jag inte riktigt bestämt mig för. Frågan är vad som egentligen var klipparens tanke?

Telly Savalas är något mindre minnesvärd som Blofeld, särskilt i jämförelse med Donald Pleasences otrevliga nuna i förra filmen. Mest gillar jag dock den här rullen för kemin mellan Lazenby och Diana Rigg. Det är fascinerande att följa utvecklingen mellan superagenten och den enda kvinna han någonsin tagit till altaret. Så totalt olikt något annat i Bonds historia, och samtidigt så rätt. Tyvärr blir lyckan inte långvarig, inte heller Lazenbys Bond fick vi se så värst mycket mer av. Det hade varit spännande att se vad han kunde ha gjort med karaktären givet några år till.

(00)7 onödiga fakta om "I hennes majestäts hemliga tjänst":

"I hennes majestäts hemliga tjänst" är en av de filmer som är mest trogna Ian Flemings bokförlaga. Det mesta som sker i filmen är också med i Flemings roman.

Inte bara George Lazenbys första Bondfilm, utan också hans skådespelardebut. För att bättre komma in i rollen gick han till samma skräddare och frisör som Sean Connery hade använt sig av.

En av de få Bondfilmer där Q:s signaturgadgets inte är med.

Tyskan Ilse Steppat, som spelar Blofelds medhjälpare Irma Bunt, gick dessvärre bort fyra dagar efter filmens premiär. Hon blev 52 år gammal.

Håll utkik efter Joanna Lumley ("Helt hysteriskt") i en extremt liten roll som en av Blofelds och Irma Bunts "dödsänglar".

I den här filmen blir det känt att Bondsläktens vapensköld bär mottot "Orbis non sufficit", vars engelska tolkning "The World Is Not Enough" blev titeln på en kommande 007-film. Mottot härstammar faktiskt från en brittisk baronet, Sir Thomas Bond, som levde på 1600-talet.

Bondbruden upptäcktes i TV-serien "The Avengers" ("Hämnarna"), men rollen mot Lazenby är fortfarande hennes största. Sedan dess har det mest åter blivit teater, serier och TV-filmer för nu 73-åriga Dame Diana Rigg.

| 29 mars 2012 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera I hennes majestäts hemliga tjänst
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu