exklusivt

Skribent

Alexander Kardelo

5 augusti 2022 | 18:00

Colin Farrell om påfrestande inspelningen: ”Det var riktig ångest”

Filmaktuelle Colin Farrell berättar för MovieZine om den extraordinära verkliga historien bakom ”Thirteen Lives” - och den nervpåfrestande inspelningen av dykscenerna.
Även om du hört och sett ”allt” om räddningsinsatsen för de thailändska pojkarna i en översvämmad grotta, så tål en dramatisk historia att berättas igen. Ron Howards nya drama ”Thirteen Lives” skildrar de verkliga händelserna från Thailand 2018 med en stark realism och mycket hjärta, vilket fick får recensent att dela ut toppbetyg.
 
Vid sidan av många thailändska skådespelare i rollistan ser vi också Colin Farrell och Viggo Mortensen som två brittiska dykare. I vår exklusiva intervju med Farrell berättar han om hur han själv fascineras av den extraordinära räddningen, som är som gjord för en stor Hollywoodfilm - men skildras här utan stråkar eller andra dramatiska grepp.
 
De här händelserna var så välbevakade av media för några år sen, och flera andra filmer har gjorts. Varför berätta historien på nytt?
 
- Det finns så många olika vinklar här. Jag vet inte om jag någonsin blir trött på att höra om specifika händelser, eller känslor… Om hundra människor såg de här händelserna utspela sig när det begav sig - en händelse som var så ovanlig och dramatisk - hade jag gärna lyssnat på var och en av de hundra personerna för att höra hur de upplevde det.
 
Large e99e73c8a9dbabed1412fe1472bd86b8 thirteenlives prime
 
- Med det i åtanke, och eftersom jag är enormt nyfiken på människors erfarenheter, vilket lockade mig till skådespeleriet för alla år sen… så tycker jag det här är en historia som tål att berättas om och om igen. Även om tittarna i slutändan får avgöra det.
 
Farrell minns hur han själv följde rapporteringen med spänning, och har sedan dess tagit del av många dokumentärer på Youtube. Han har inte heller missat ”Free Solo”-regissörernas dokumentärfilm ”The Rescue” på samma tema, en film som han kallar för ”helt otrolig”.
 
- Om vi gör den här filmen och den är skit, så kan vi bara packa väskorna och dra! För det är en extraordinär historia som vi vill hedra på bästa möjliga vis. Det var viktigt för Ron. Att visa kraften och skönheten inom människor som delar en upplevelse. Det där är så mäktigt på egen hand så vi behövde inte göra så mycket med det.
 
 
- Filmen har inte så många heroiska ögonblick eller någon episk musik. Ron tonade ner allt sånt och ville hedra de otroliga händelserna som inte behövde dramatiseras så mycket mer. Och förhoppningsvis är det här en historia som tillåter flera olika tolkningar, säger Farrell.
 
”Thirteen Lives” berättas främst ur de engelska dykarnas perspektiv, de som till slut lyckades hitta laget i grottan och fick det svåra uppdraget att få ut dem. Men historien handlar om så mycket mer än så, menar han.
 
- Den handlar också om tusentals volontärer, thailändska Navy SEAL-dykare, engelska och amerikanska militärer, thailändska bönder som gick med på att deras grödor förstördes för en hel säsong så att man kunde avleda vattnet in på deras åkrar… Ja, det är en makalös historia.
 
 
Berätta om hur ni spelade in dykscenerna? Ron Howard ville ju göra allt så realistiskt som möjligt. Är det faktiskt dig som vi ser i undervattensscenerna?
 
- För det mesta, ja. Jag vet inte hur mycket som är jag och hur mycket som är stuntmännen i filmen. Men speciellt Viggo ville göra all dykning själv. Han frågade om jag var på. ”Självklart!” Det fick jag ångra att jag sa.
 
- I slutändan spenderade vi nog 40 procent av inspelningen i vatten. Det tärde verkligen på nerverna. Jag kan inte påstå att jag någonsin var bekväm. Jag hade sysslat med en del scubadiving på fritiden, ute på öppet hav. Men det är helt annan sak att kunna titta upp och se vattenytan och solljus ovanför sig, och det är vackert och tillgängligt. När man har ett hinder  strax ovanför huvudet, även om det är i en studio - det blir helt annorlunda och psykologiskt påfrestande. Jag upplevde några ögonblick av riktig ångest där under vattnet.
 
”Thirteen Lives” finns nu att streama på Prime Video.
| 5 augusti 2022 18:00 |