EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

1 november 2014 | 19:00

Christopher Nolan svarar på MovieZine-läsarnas frågor

"Interstellar"-aktuelle Christopher Nolan avslöjar sin favoritkaraktär i science fiction-världen.
Christopher Nolans tre timmar långa rymdepos är en av årets mest emotsedda filmer. Gunnar Rehlin mötte Nolan i London några timmar innan den stora galapremiären av "Interstellar".

Vad var det som lockade dig med den här storyn?

- Först var det relationen mellan Matthew McConaugheys karaktär och hans dotter. Sedan var det möjligheten att kombinera detta med att ställa frågor om människans plats i universum och om miljöförstöringen. Jag hade länge velat göra en science fiction-film grundad i verkligheten.

Vilka filmer har inspirerat dig?

- "2001", givetvis. Den har haft ett stort inflytande. Och det finns många till. "Närkontakt av tredje graden". Och "Det rätta virket". Den visade jag för alla i teamet innan vi började.

Teamet, ja. Din fotograf var den svensk-holländske Hoyte van Hoytema. Hur var han att jobba med?

- Hoyte är inte svensk, han är holländare. Men ok, han bor i Stockholm och har svensk familj, så du har väl lite rätt. Han var fantastisk, jobbade enkelt och spontant och hans sätt att hantera IMAX-kamerorna var enastående. Det var en glädje att jobba med honom.Hans Zimmer har åter gjort musiken.


- Ja, vi har arbetat ihop många gånger. Och varje gång försöker vi hitta ett nytt sätt att arbeta. Den här gången gav jag honom bara en sida ur manuset, det som handlar om far-dotter-relationen och bad honom skriva musik utifrån det. Sedan använde vi känslorna i det för resten av filmen.

Tror du på aliens?

- Det finns möjligheter ur en matematisk synvinkel. Men det går inte att svara på. Det blir bara ren spekulation.

Vad tycker du om vågen av uppföljare och remakes i Hollywood?

- Vi får se hur det går för vår film. Men jag hoppas verkligen att den går så bra att det uppmuntrar branschen att göra annat än bara uppföljare.

Många filmare går idag mellan film och TV. Har du någon längtan av göra TV?

- Nej. Jag gör film. Det är det jag tycker om. Den stora duken, det är det som är det häftiga för mig. Ett av mina första filmminnen är när jag såg "2001" på Odeon Leicester Square. Jag kommer aldrig att glömma hur stort det var. Och att få arbeta med någonting så stort har alltid varit en av mina drömmar.

Till sist, vilken är din favoritkaraktär ur science fiction-filmer?

- Darth Vader.

Gunnar Rehlin


"Interstellar" har biopremiär 7 november.
| 1 november 2014 19:00 |