EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

19 december 2014 | 20:00

Channing Tatum: "Skådespeleri ska göra ont"

Vi pratar med Channing Tatum om bioaktuella "Foxcatcher", hans tårfyllda möte med verklighetens Mark Schultz, och den kommande X-Men-rollen.
Channing Tatum har haft ett spännande år. Han spelade Superman, eller lånade åtminstone ut sin röst, i animerade "Lego-filmen". Han gjorde succé i actionkomedin "22 Jump Street". Han har dessutom både fått en X-Men-roll och ska medverka i bröderna Coens nästa film. 

Däremellan besökte han Cannes för första gången med "Foxcatcher". I "Moneyball"-regissören Bennett Millers verklighetsbaserade dramathriller spelar han Mark Schultz, en ambitiös brottare som får en extra skjuts av en mystisk miljardär. 

När jag träffade Tatum i Cannes tidigare i år berättade han om sitt känslosamma första möte med mannen han skulle spela.

- Bennett berättade Marks historia för mig för längesen, det var sex år sen. Jag har tänkt på honom sedan dess, jag såg klipp där han brottades, och när jag fick träffa honom var det till och med märkligare än fiktion. Han är en underbar person men byggd som en superhjälte. Man tycker han borde vara odödlig, men han är en av de mest känsliga personer jag träffat. Han har alltid nära till sina känslor. 

- Jag var livrädd för att träffa honom, så jag skakade. Men så fort han såg mig fick han tårar i ögonen. Jag visste inte vad jag skulle göra. Det är nog därför han håller alla på avstånd, han är rädd för att bli sårad. Det verkar som att Bennett Miller får fram det bästa ur sina skådespelare. Hur går han tillväga?

- Jag tror att han förväntar sig mycket. Det är för att han själv ger oss så mycket. Om man inte själv kommer lika engagerad som han är, om inte mer, så funkar det inte. Jag tror att han har ett sätt att hitta rätt folk och dela med sig av sin galna energi… Vi kommer från två helt olika bakgrunder, men vi har båda en förståelse för masochism, skulle jag tro. Om det gör ont, så är det bra, säger Tatum med ett skratt.

Du vill själv regissera film, eller hur?

- Det stämmer. Jag ska ta min jungfruresa snart. Det finns några projekt, inget jag kan prata om för vi är inte säkra vad det blir än. Men någon gång under nästa år ska vi regissera vår första film. Det blir jag och min affärspartner Reid Carolin.

Jag måste också fråga om Gambit. Ska du vara med i nästa "X-Men"-film?

- Inget är påskrivet än. Men jag längtar efter att spela honom! Det är en karaktär jag har växt upp med. Jag växte upp i Södern så vi har det gemensamt. Han är min favorit i X-Men. Han är en tjuv, inte ens en hjälte, han är inte en av de goda. Jag kan inte säga att jag är ett fan av superhjältar, jag har inte stenkoll på varje karaktär. Men jag är ett stort fan av Gambit, det var det enda jag läste som barn. Det, och så såg jag på "G.I. Joe". Det var också coolt. 

- Vi ville göra något annorlunda med Gambit. Vi vill inte göra en vanlig superhjältefilm. Vi vill ändra om det lite, försöka skriva om spelreglerna.


"Foxcatcher" har biopremiär idag, 19 december.
| 19 december 2014 20:00 |