Intervju

Skribent

MovieZine

28 januari 2018 | 10:30

Alicia Vikander trivs i nya rollen som producent

Radarparet Lisa Langseth och Alicia Vikander är aktuella med sin tredje film, engelskspråkiga och emotionella syskondramat "Euphoria". MovieZine har träffat dem.
Alicia Vikander har kommit hem. Om så bara för några dagar. Under helgen hyllades hon i hemstaden Göteborg med filmfestivalens hederspris.

- Det som är fint att jag de senaste åren har haft ganska många hem. ”Hem” för mig är inte bara en plats utan om det handlar väldigt mycket om människor, säger Vikander när MovieZine möter henne för en kort pratstund.

Hon skrattar och berättar att hon bor på samma hotell där filmen ”Hotell” spelades in. Det var det andra samarbetet med Lisa Langseth, regissören som betytt mycket för Alicia Vikander och hennes karriär.

- Jag var tjugo när vi träffades och gjorde ”Till det som är vackert”. Jag var ung, och hade aldrig jobbat med film på det sättet. Då var det fantastiskt att få träffa någon som Lisa, som var en enorm inspiration och en ”doer”. Jag var otroligt imponerad. Hon är inte rädd att diskutera människor och komplexa karaktärer. Det finns alltid nya samtalsämnen för oss att dyka ner i.
 
"Jag har länge lekt med tanken på att producera film"
 
Att Alicia har många strängar på sin lyra märks inte minst i festivalens retrospektiv, där den 29-åriga filmstjärnan syns i allt från sci-fi-favoriten ”Ex Machina” till Oscarsvinnande ”The Danish Girl”. Bara i vår är hon bioaktuell i tre nya filmer, bland annat kärleksdramat ”Submergence” och äventyrsrullen ”Tomb Raider”.

Men under Göteborg Film Festival vill hon helst prata om passionsprojektet ”Euphoria”, den första filmen som hon producerar via egna bolaget Vikarious Films.

- Jag hade länge lekt med tanken. Filmproduktion fascinerar mig. Jag har haft förmånen att inte bara komma in som skådespelare två veckor för repetition före inspelning, utan både regissörer, manusförfaffare och klippare har låtit mig komma in tidigare i processen. Jag älskar film, och har velat vara med i ett större sammanhang och utveckla historier från scratch. Jag ville göra något personligt.

Det visade sig åter vara Lisa Langseth som bar på rätt idé för Alicia Vikander. Resultatet blev ”Euphoria”, en film om två systrar som har en del gamla problem att reda ut. Eva Green spelar den andra systern som bjuder in till en vecka på en avskild resort.

- Lisa och jag pratade om vad hon skrev för tillfället, vilket var ”Euphoria”. Det var inget planerat, det kom bara naturligt att jag ville producera den. Historien som Lisa berättade för mig var så tydlig. Faktum att den här platsen skulle kunna vara var som helst, och hon hade lekt med tanken att göra den på olika språk. Jag tänkte att jag kunde hjälpa Lisa och se om man kan göra den på en europeisk plattform istället.
 

Lisa Langseth instruerar Eva Green på inspelningen av "Euphoria".
 
Tredje filmen för radarparet Langseth & Vikander
 
"Euphoria" är den tredje filmen där Lisa Langseth och Alicia Vikander jobbar ihop. Under de senaste åtta åren har Vikander gått från en relativt okänd såpaskådis till att bli en Oscarsvinnande världsstjärna. Men deras samarbete är sig likt, berättar regissören:

- Alicia har ju blivit en stor stjärna, och hon har blivit vuxen! Hon var så himla ung när vi lärde känna varann. Åren går, men vår relation är sig väldigt lik. Jag tycker inte att Alicia har förändrats särskilt mycket alls, så som jag känner henne. Vi etablerade en väldigt rak och direkt relation när vi lärde känna varann. Gör man det från början, så brukar man kunna hålla den kommunikationen vid liv.

I en intervju med MovieZine häromveckan pratade Lisa Langseth om varför just den här historien intresserade henne.

- Grundfrågan är: vilken typ av ansvar har vi mot andra människor? Kan jag kräva kärlek och förståelse av en annan människa, bara för att vi är familj? Det handlar också om vilket ansvar jag har för mitt eget liv. Det är stora moraliska och etiska frågor som jag alltid är intresserad av. Frihet och ansvar, det tycker jag är komplicerade begrepp.

- Det är en väldigt existentiell film, som handlar om hur man ska ta vara på det som är viktigt - om man får vara lite pretentiös. Det hoppas jag att publiken tar med sig.
 
 
"Euphoria" visas just nu på Göteborg Film Festival och får premiär över hela landet fredagen 2 februari.
| 28 januari 2018 10:30 |