Spökhuset (2003)

Familjefilm, Fantasy, Komedi, Skräck, Thriller, Äventyr

 Visa synopsis

Spökhuset bjuder varken på skräck eller komedi

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Mikael Glas
(info@moviezine.se)

Konstigt nog så hade jag ganska höga förväntningar när jag satt mig ned i fåtöljen för att titta på Disneys nya skräckkomedi, som liksom ”Pirates of the Carribean” också är baserad på en attraktion från Disneyland. Tyvärr var den en bra bit ifrån att leva upp till förväntningarna och kan absolut inte jämföras med ”Pirates of the Carribean”.

Jim Evers (Eddie Murphy) är en mäklare som alltid tar arbetet i första hand. Han lever ett tryggt liv med sin fru och sina två barn, men har inte mycket tid över till dem. En dag får Jim ett telefonsamtal från en person som vill sälja det stora Gracie-huset. Han släpar med familjen till det gigantiska huset och möter det minst sagt, skumma folket som bor där. Ett oväder bryter ut och familjen blir tvungna att stanna i huset över natten. Det börjar hända mystiska saker och det dröjer inte lång tid innan Jims familj är i fara. För att rädda dem måste han lösa en rad mysterier och bryta förbannelsen som vilar över det kusliga huset.

”Spökhuset” bjuder varken på skräck eller komedi och man sitter okoncentrerad och uttråkad genom filmens väldigt korta speltid (tack och lov). Flygande trumpeter, vandrande skelett och sjungande statyer är i princip det enda ”skrämmande” som visas i denna besvikelse från Rob Minkoff. Den påfrestande Eddie Murphy är lika irriterande som vanligt och resten av rollistan är heller inget att jubla för. Jennifer Tilly (”Liar Liar”) spelar en ynklig men viktig roll som en spåkvinna i en glaskula, som vi bara får se i ett fåtal scener.

Trots filmens svaga handling och dess misslyckade försök att vara läskig, så finns det faktiskt fördelar. De snygga specialeffekterna och miljöerna gör att man kan slappna av en liten stund, istället för att sitta och vrida sig i stolen.

Med en lite hetare rollista och ett omskrivet manus så skulle denna film kunnat bli en lika stor succé som ”Pirates of the Carribean”, för bakom alla patetiska ”skräckscener” och larviga skämt så finns det ändå en ganska bra idé. Nu får den dock nöja sig med att tillfredställa den yngre åldersgruppen och Eddie Murphy fans, och vi får hoppas att det inte kommer några fler filmer baserade på Disneylands attraktioner.

ONÖDIGT VETANDE Regisserad av Rob Minkoff (Stuart Little 1 och 2, Lejonkungen).

Gillar du denna film?
Poster Spökhuset (2003)

MovieZines läsare tycker

(2,07/5)

Baserat på 135 betyg

Är du peppad för denna film?

3 är redan peppade!

Filmfakta

  • Originaltitel:The Haunted Mansion
  • Biopremiär:20 februari 2004
  • Språk:Engelska
  • Längd:1tim. 24min.
  • Ålder:Från 11 år
  • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Nyheter