Who is Erin Carter? 2023-

Action Thriller
Storbritannien
Engelska
Who is Erin Carter? poster

Synopsis

En brittisk kvinnas lugna liv i Barcelona spårar ur när ett väpnat rån i en mataffär leder till avslöjandet av hennes hemlighet.
Ditt betyg
2.0 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

24 augusti 2023 | 23:00

En behaglig bingeupplevelse och imponerande Evin Ahmad

RECENSION: En miniserie full av klyschor och utan några originella idéer, kan visst bli förvånansvärt underhållande tack vare en imponerande Evin Ahmad i huvudrollen och väldigt många underhållande actionsekvenser.
Det fanns faktiskt en viss oro inför att jag tog mig an "Who is Erin Carter?" idag. Det verkade nämligen inte som att Netflix ville skicka ut några avsnitt inför premiären till tv-kritiker att titta på, vilket brukar vara en tydlig indikation på att man förväntar sig avsevärt fler sågningar än hyllningar. Faktumet att jag dessutom totalsågade "Bilder av henne" förra året, vars handling är väldigt snarlik den vi får se i "Who is Erin Carter", bådade ju inte heller särskilt gott.
 
Men efter att jag nu har klämt hela säsongen i ett svep, så råder det ingen tvekan om att det ändå varit en i mångt och mycket behaglig bingeupplevelse för mig. Det kryllar inte direkt av originella idéer i "Who is Erin Carter?" och bakgrundsmusiken spelas ofta så pass högt att jag nästan blir lite full i skratt av hur man verkligen tagit i från tårna i klippningen av serien. Men svenska Evin Ahmad lyckas ändå bära upp serien på ett väldigt imponerande sätt. 
 
Ahmad har vi tidigare sett i "Snabba Cash", "The Rain" och "Störst av allt" hos Netflix (och en rad andra svenska serier), men det här är första gången vi får se henne axla huvudrollen i en internationell produktion utanför Norden. Hon blev nyligen även klar för en av rollerna i "Den of Thieves 2" med Gerard Butler, men jag törs nog redan nu sticka ut hakan och säga att det är genom "Who is Erin Carter?" som drygt 230 miljoner Netflix-prenumeranter verkligen kommer att falla för henne. 
 
Precis som i inledningen av fruktansvärda "Bilder av henne" så hamnar Erin Carter (Ahmad) i en helt oväntad och livsfarlig situation, där hon sedan lyckas försvara sig avsevärt bättre än hon borde ha kunnat. Den försiktiga lärarvikarien Erin lyckas nämligen osannolikt nog både överbemanna och skjuta en förövare under ett rånförsök, när Erins dotter höll på att upptäckas av rånaren. Det här blir dock bokstavligt talat "startskottet" på ett rent helvete för Erin, när hennes förflutna nu plötsligt hotar att förstöra korthuset hon byggt upp tillsammans med sin dotter och nya make i Spanien.
 
Men precis som både Alicia Vikander och Rebecca Ferguson redan bevisat, så står det nu klart att Evin Ahmad är redo att ta sig an mer krävande actionroller i internationella produktioner. För varje gång "Who is Erin Carter?" växlar över till sina mer actiontunga delar (av vilka det finns många), så lyckas Ahmad leverera på en nivå som hade passat i vilken actionstänkare som helst vid sidan om skådespelare som Tom Cruise eller Dwayne Johnson. Ni vet, den där typen av action som ofta utförs med glimten i ögat. 
 
Okej, det går absolut att klaga på hur Erin kan vara helt blåslagen och täckt av blod i en nattscen, för att sedan på morgonen vara sminkad och redo för ett klassrum av ungar (ja hon fortsätter arbeta som lärarvikarie under sina bekymmer). Alltså hon måste ju typ sova i ett isbad för att inte bli helt supersvullen i nyllet efter att ha fått huvudet dunkat i alla dessa väggar? En av få gånger hon får en kommentar om sitt utseende är när hon öppnar dörren med rufsigt hår efter att precis ha vaknat. Så bara du kommer ihåg att borsta ditt hår, så kan man komma undan med det mesta i "Who is Erin Carter?".
 
Men om man bara släpper den där typen av detaljer och låter handlingen skölja över en, så bjuds vi ändå på en rad fina vändningar i handlingen. Om du är ett fan av den här genren av filmer eller tv-serier, så kommer du garanterat att kunna lista ut de flesta relativt enkelt... men det är trots allt en riktigt behaglig bingeupplevelse som vi tittare bjuds på där i grunden. Och det skulle inte förvåna mig alls om det här är en titel som snabbt kommer att segla upp på Netflix topplista över streamingjättens mest populära tv-serier inom kort. 
 
Faktumet att Netflix var en aning motvilliga till att skicka ut förhandstittar av serien till tv-kritiker, tyder väl på att man själva anser att det här är en typisk "vi har gjort den här för fansen och inte kritikerna"-titel. Men just den här tv-kritikern kan åtminstone se charmen i "Who is Erin Carter?". Och det skulle inte förvåna mig alls om Ahmad och gänget får en andra säsong beställd inom kort, förutsatt att tillräckligt många tittare ger serien en chans nu under premiärhelgen. 
 
"Who is Erin Carter?" finns nu tillgänglig hos Netflix.
| 24 augusti 2023 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Kollade in första 10 min. Klarade inte mer….
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu