Two Weeks to Live 2020

Äventyr Komedi Deckare
Storbritannien
25 MIN
Engelska
Two Weeks to Live poster

Synopsis

Brittisk serie om en ung kvinna som ger sig ut på ett hemligt uppdrag för att hedra sin far, som dog under mystiska omständigheter när hon var barn.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Two Weeks to Live
Seriepremiär
2 september 2020
Digitalpremiär
25 mars 2021
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2020-09-02
02
Episode 2
2020-09-09
03
Episode 3
2020-09-16
04
Episode 4
2020-09-23
05
Episode 5
2020-09-30
06
Episode 6
2020-10-07

Recensent

Anna Sundell

24 mars 2021 | 10:00

Udda men charmig hämndkomedi

Vad gör man om man för första gången är ute i verkliga världen efter att ha vuxit upp i en isolerad skogsstuga, och om man dessutom får för sig att världen ska gå under om två veckor? Tja, har man en hämnd att utkräva så är det ju bara att pallra sig iväg och få det överstökat.
Bröderna Nicky och Jay vet inte riktigt vad de ska tro när de träffar en underlig ung kvinna vid namn Kim på puben. Hon navigerar sina stilettklackar med påtaglig fara för allt inom en tiometersradie och har uppenbarligen ingen vidare koll på världen, men de tre klickar ändå tillräckligt för att fortsätta kvällen med efterfest. Mest klickar det för den blyga Nicky, som genast blir förtjust i Kim, trots att hon verkar lite knäpp och säger sig ha vuxit upp med sin mamma i en enslig stuga ända fram till nu.

Jay å andra sidan, tar tillfället i akt spela den märkliga tjejen ett spratt och fejkar ett nyhetsklipp för att få Kim att tro att jorden ska gå under om två veckor. Kim köper detta med hull och hår, vilket sätter igång en händelsekedja som bröderna knappast hade förutsett när kvällen började. Som barn såg Kim nämligen sin pappa bli mördad av en gangster, och med bara två veckor kvar att leva blir det ju plötsligt brådis att söka upp och döda honom. Det vill säga, lika bra att köra med en gång.

Sagt och gjort, Kim ger sig alltså ut på mördarstråt med de intet ont anande (och vid det här laget ganska dimmiga) bröderna, som väntar i bilen medan Kim utför sitt ”ärende”. Det är dock aldrig så lätt att mörda gangsters som man tänker sig att det ska vara, och Kim, Nicky och Jay blir snabbt indragna i en trasslig härva med korrupta snutar, en väska med pengar, och Kims survivalist-mamma Tina, som har noll tålamod med döttrar som inte kan hantera sina mord på ett snyggt och smidigt sätt.

”Two weeks to live” är en udda liten seriepärla, som fyller ett par olika tomrum i serietablån. Dels är det trevligt att återse Arya Stark i full action, då rollen som Kim spelas av en uppenbart typecastad Maisie Williams. Dels har serien också ganska tydliga vibbar av Killing Eve, så även på den fronten är ”Two weeks to live” ett välkommet substitut, om än betydligt mer brittisk i stilen.

Det gäller nog att ha en relativt stark förkärlek för brittisk humor för att till fullo kunna uppskatta ”Two weeks to live” - ingen situation är nämligen för spänd eller allvarlig för att karaktärerna inte plötsligt ska brista ut i joviala artighetsfraser. Det är en väldigt distinkt typ av humor, som lätt kan slå över och uppfattas som lite tramsig. Men har man bara överseende med detta så håller serien ett högt och underhållande tempo under de sex korta avsnitten.

Maisie Williams bär själv upp mycket av serien då hon övertygar både som charmigt naiv inför världen, och (som bekant) som livsfarlig actionhjältinna. Parallellt med hämndhistorien försöker Kim även få en första känsla för livet utanför sin mammas isolerade stuga och följer en lista med små enkla nöjen som hon skulle vilja prova på, som att äta sockervadd och att få kyssa någon. Dessutom får man ett par påminnelser om vilket överflöd vi faktiskt lever i, när man får betrakta sådant som en vanlig mataffär genom Kims förundrade ögon.

”Two weeks to live” är en lättsam serie som bjuder på action, humor, och som inte tar sig själv på särskilt stort allvar. Det senare är både en styrka och en svaghet, och jag tror att om man hade tonat ner dråpligheterna något hade det varit lättare att engagera sig i karaktärerna. Som den är nu känns den lite oseriös, och kan därför inte riktigt mäta sig med serier som ”Killing Eve”.

Med det sagt är ”Two weeks to live” fortfarande skön underhållning för stunden. Rent principiellt tror jag dessutom det är omöjligt att inte gilla en serie som till stor del går ut på att låta Maisie Williams spöa upp bad guys. Beprövat och vinnande koncept.
 
"Two Weeks To Live" finns att streama på Paramount+ från den 25 mars.
| 24 mars 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Two Weeks to Live
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu