Survive 2020-

Drama Thriller
USA
9 MIN
Engelska
Survive poster

Synopsis

När hennes plan kraschar i bergen tvingas Jane slåss för sitt liv. Tillsammans med Paul, den ende övriga överlevande, ger hon sig ut på en skrämmande resa genom vildmarken. "Survive" finns att streama på Quibi.
Ditt betyg
2.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Survive
Seriepremiär
6 april 2020
Digitalpremiär
6 april 2020
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA

Recensent

Patrik Linderholm

2 maj 2020 | 22:30

Inget lovande tecken på Quibis överlevnad

Sophie Turner gör sitt bästa i nya streamingtjänsten Quibis försök till vildmarksthriller, men ”Survive” faller på sin egen krystade överlevnadstematik.
Jane (Sophie Turner) har länge plågats av minnena av både sin farmors och pappas självmord, så till den grad att hon själv blivit självmordsbenägen. Trots att hon vårdats på ett behandlingshem för unga som lider av psykisk ohälsa så har hon bestämt sig; hon ska ta livet av sig, på planet hem till familjen över jul. Men hennes plan sätts ur verket när själva flygplanet kraschar och hon finner sig strandad uppe på ett berg tillsammans med en enda överleverare, Paul (Corey Hawkins). Nu måste Jane istället kämpa för sin överlevnad.

Så introduceras vi till berättelsen i ”Survive” – ett av flaggskeppen vid lanseringen av den nya streamingtjänsten Quibi. Med sina ”quick bites” hoppas de kunna fylla de där perfekta små luckorna på drygt tio minuter när man pendlar till jobbet eller väntar på kaffet. Således består ”Survive” av små avsnitt på ungefär sju-åtta minuter, där den totala spellängden når upp till en vanlig långfilm på cirka 90 minuter. Om Quibi-innehåll som ”Survive” ska betraktas som en film eller serie råder det ingen riktig klarhet i, men med tanke på avsnittsindelningen får man väl ändå betrakta det som det senare.

Utan att snurra in sig för mycket kring huruvida Quibis nytänkande idé fungerar i dagsläget så är det i alla fall tydligt att se att ”Survive” försöker krama ur det mesta ur upplägget. Eftersom varje sjuminutersepisod ska fylla någon sorts egen funktion och stå på egna ben försöks det alltid klämmas in något drastiskt, som dessutom ska gör att man snabbt vill vidare till nästa ”quick bite”. Ett av avsnitten avslutas till och med bokstavligen med en ”cliffhanger”, passande till seriens tema med vildmarksöverlevnad.

Sina försök till trots lyckas dock ”Survive” aldrig bygga upp något av en vidare spänning. För att vara en överlevnadsthriller känns serien snarare som en alldeles för lång hajk som man blivit medtvingad till. För de som tyckte att den bästa biten med Sagan om ringen-filmerna var när de gick i all oändlighet är ”Survive” ett perfekt val. Hur många svepande drönarfilmningar över episka snötäckta berg man än slänger in så når man dock aldrig den storslagenhet man önskar eftersom mobilskärmen (som Quibi i dagsläget envisas med att vara knuten till) knappast låter bilderna ta ut sin rätt.

Sophie Turner gör sitt bästa i huvudrollen, men hon är tyvärr märkbart långt ifrån Winterfell och de karaktärsstärkande berättelserna i ”Game of Thrones”. Corey Hawkins ger lite behövlig glöd och motpol till Turners deprimerade Jane, men känns ibland som att han är med i en helt annat typ av serie. I övrigt är hantverket i sig helt stabilt. Utöver en effektmässigt fruktansvärd realiserad lavin så är produktionen i sig väldigt snygg (med mobilmått mätt).

Det stora problemet med ”Survive” är i grund och botten dess krystade försök att knyta an den rent praktiska överlevnadsberättelsen efter flygkraschen med Janes mentala ohälsa och hennes egen fortsatta överlevnad. Det finns definitivt någon sorts poäng att göra där, men berättelsen om Jane och Paul känns alldeles för påtvingad för att skänka någon riktig mening.

Quibi må fortfarande befinna sig i startgroparna, och detta är en av deras första försök till mer storsatsande dramatiseringar, men av att ”Survive” att döma är det inte ett gott tecken på streamingtjänstens fortsatta överlevnad.
| 2 maj 2020 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Survive
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu