Sjuksköterskan 2023

Drama Thriller
Danmark
54 MIN
Danska
Sjuksköterskan poster

Synopsis

"Sjuksköterskan" är en Netflix-serie baserad på Kristian Corfixens bok med samma namn och är den sanna historien om den danska sjuksköterskan som dömdes för mordförsök på fyra patienter på Nykøbing Falsters sjukhus.
Ditt betyg
3.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sygeplejersken (The Nurse)
Seriepremiär
27 april 2023
Digitalpremiär
27 april 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
1
Avsnittslängd
Språk
Danska
Land
Danmark
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Titel saknas
2023-04-27

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

26 april 2023 | 09:00

Netflix danska dramaserie är mer förutsägbar än spännande

"Sjuksköterskan" är baserad på en sann historia om en lång rad mord som begicks på ett sjukhus i Danmark förra årtiondet. I Netflix senaste nordiska dramaserie får vi följa i både mördaren och hjältens fotspår när lögnerna börjar rasera och sanningen försöker ta sig fram tack vare en modig sjuksköterska.
"Sjuksköterskan" är ett spänningsdrama som tar vid när huvudpersonen Pernille får sitt första arbete som sjuksköterska på akuten på ett av Danmarks mest ökända sjukhus. Det är med nervositet hon påbörjar sitt nya jobb men hon lugnas av den erfarna sjuksköterskan Christina som lär upp Pernille och vägleder henne genom de mest akuta och intensiva stunderna när patienterna svävar mellan liv och död.
 
Först trivs Pernille bra och ser upp till Christina, precis som majoriteten av personalen på avdelningen, men när stark medicin saknas och dödsfallen inträffar alltför hos stabila patienter ofta börjar hon ana oråd: kan det vara så att någon ligger bakom alla plötsliga dödsfall? Och varför inträffar de främst när Christina arbetar?
 
Pernille bestämmer sig för att undersöka saken närmare men det visar sig vara mer komplicerat än hon trodde att dra ut sanningen i ljuset.
 
"Sjuksköterskan" är en kort serie om endast fyra avsnitt som direkt dyker in i handlingen och håller sig fast vid den - det är få sidospår vilket är bra med tanke på dess få avsnitt. Den återger väl vad som skedde i verkliga världen på ett sjukhus i Danmark och dess fascination ligger just i att det är en verklig historia i grunden. För som serie själv har den dessvärre inte så mycket att komma med.
 
Det är en serie som inte kan beskyllas för att vara långsam - snarare hinner man inte få ett band till någon av karaktärerna, och främst gällande Christina hade jag velat se mer av hennes bakgrund, personlighet och privata liv för att bygga på spänningen som ligger och bubblar men aldrig riktigt sätter igång.
 
"Sjuksköterskan" är dessvärre väldigt lätt att räkna ut i förväg, vare sig du känner till historien innan eller ej. Det går att förstå vad som kommer att ske i slutändan och därför sitter du som tittare i stort sett bara och väntar på finalen i hopp om att den blir grandios men nej, även där lämnas du med känslan av ett antiklimax. 
 
Det är inte att "Sjuksköterskan" inte är välgjord - för det är den - och Fanny Louise Bernth som spelar Pernille gör ett stabilt arbete med rollen. Den som främst utmärker sig är dock Josephine Park som den lika iskalla som empatiska Christina och det är där serien gör sin största miss - den utnyttjar inte fascinationen som byggs upp för Christina. I några få minuter hintar de om att hon lider av en väldigt särskild diagnos som hade förklarat mycket av hennes beteende, och förhöjt intresset av att följa hennes beteende, men istället för att ta vara på det så bara omnämns det som en parentes.
 
Det finns så mycket utrymme för att göra serien ordentligt spännande om fokus hade lagts på rätt håll, och rätt karaktär, men istället blir det en förutsägbar serie som ofta upprepar sig själv.
 
Tyvärr tror jag inte att "Sjuksköterskan" kommer att vinna sin plats bland Danmarks tidigare succéserier inom spänningsdramer för helt ärligt talat hade den gjort sig bättre som en dokumentär.
| 26 april 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sjuksköterskan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu