Nattryttarna 2022

Nattryttarna poster

Synopsis

Molly har just gått ut nian när hon anländer till ridskolan Heddesta för att jobba och leva nära hästarna. Molly tycker först att detta är paradiset, men snart ser hon tecken på att allt inte står rätt till. Verksamheten drivs av hästprofilen Tommy. Han är karismatisk, men också en manipulativ maktmänniska med mycket mörka sidor. Han begår övergrepp, både psykiska och fysiska. Snart blir Mollys enda mål att ta sig ur Tommys grepp – och att ställa honom till svars.
Ditt betyg
3.9 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2022-10-31
02
Episode 2
2022-10-31
03
Episode 3
2022-11-07
04
Episode 4
2022-11-14
05
Episode 5
2022-11-21
06
Episode 6
2022-11-28
07
Episode 7
2022-12-05
08
Episode 8
2022-12-12

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

29 oktober 2022 | 09:30

Verklighetsbaserat drama förfärar mer än de flesta skräckfilmer

RECENSION. "Nattryttarna" är ett otäckt verklighetsbaserat drama som utspelar sig på hästgården Heddesta i början av 90-talet. Där styr ägaren tillika tyrannen Tommy med järnhand, en roll som Jonas Karlsson gör mer levande än någon tidigare rollprestation.
"Nattryttarna" tar vid sommaren 1991 då Molly som just slutat högstadiet packar sina väskor och flyttar till Heddesta stall för att börja arbeta som stalltjej.
 
För Molly, och de andra stalltjejerna, ter sig Heddesta som rena rama himmelriket: en idyllisk plats belägen långt ifrån föräldrar som inte bryr sig med hagar fulla av ståtliga hästar. Molly är fylld av lycka över att ha funnit ett varmt och välkomnande hem vars dörrar öppnats åt henne av Heddestas ägare; det gifta paret Tommy och Lotta. Här får stalltjejerna tak över huvudet, mat varje dag och gemenskap med andra i sin ålder samtidigt som de får en chans att träna med den välrenommerade Tommy som lärare och bli en del av hans tävlingsgrupp.
 
Molly visar tidigt tecken på talang och får möjligheten att börja tävla - men upptäcker snart att det krävs betydligt mer än talang för att få fortsätta med det, eller ens få stanna kvar på Heddesta. Tommy kräver nämligen inte bara att ryttaren och hästen ska ha ett fungerande samarbete: alla tjejer måste även samarbeta med honom enligt vad han anser är ett skäligt utbyte mellan ridlärare och stalltjej.
 
Tommys idéer kring vad Molly och de andra tjejerna är skyldiga honom stannar inte vid hårt arbete på gården, nej han tar betalt i natura. Skyddad av sin fru Lotta och genom diverse taktiker innehållande hot, kränkningar och manipulation sexuellt utnyttjar Tommy de unga tjejerna som gör sitt bästa för att hålla ihop och skydda varandra.
 
Under halva serien får tittaren följa stalltjejerna med Molly i spetsen när de försöker undfly Tommy och tillslut slå tillbaka medan andra halvan av serien vrider blicken mot Tommys egna familj. Där ligger fokus istället på hur Tommy och Lottas relation utvecklas samt hur deras två döttrar Victoria och Agnes formas av sin uppväxt med en ytterst våldsam man som far.
 
Jonas Karlsson spelar den sadistiska och beräknande ridläraren Tommy, och han gör det briljant. Det är inte ovanligt att Jonas Karlsson gör briljanta rolltolkningar men här är han alldeles särskilt i sitt esse och som tittare får du nästan en avsmak för hela honom för att han liksom blir karaktären: han gör Tommy lika verklig som den person karaktären är baserad på. Malin Persson som spelar hans maka Lotta visar också på en stor bredd som skådespelerska när hon porträtterar hur en sargad kvinna går från förblindad och nedtryckt till att ta revansch.
 
Bland de yngre skådespelarna är det främst två som utmärker sig: Saga Samuelsson som den modiga Molly och Hanna Ardéhn som Tommy och Lottas äldsta dotter Victoria. Saga Samuelsson är gripande när hon uttrycker Mollys känslor över vad hon blir utsatt över och hur hon tar makten över situationen. Hanna Ardhéns karaktär Victoria visar samma egenskaper och är också den roll som för handlingen framåt och knyter ihop de båda historierna, som sammanför dåtiden och nuet.
 
"Nattryttarna" är en grym serie som visar tystnadskultur från sin mörkaste sida. Det är en stark historia som växer in i en som betraktare tack vare ett välgjort manus, perfekt casting och en intressant vändning i serien som visar historien från flera perspektiv och tar med tittaren på en resa genom känslor som ångest, glädje, uppgivenhet, stolthet och förakt. Men framför allt får den en att förfasas: förfasas över att det finns en sådan ondska hos människor som Tommy besitter, och att just denna ondska faktiskt funnits på riktigt. För "Nattryttarna" är verklighetsbaserad, närmre bestämt är serien baserad på boken ”Pappas flicka på hästgården” som är skriven av Sophie Jahn.
 
"Nattryttarna" må vara en dramaserie men dess obehag kryper in under skinnet hos en från det första avsnittet. För den som vill se något som är läskigt på riktigt för den påminner om hur världen runtom oss faktiskt ser ut på flera platser just i denna stund, ja då rekommenderar jag Nattryttarna framför de flesta skräckfilmer.
 
| 29 oktober 2022 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nattryttarna
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu