Detektiven från Beledweyne 2023-

Drama Deckare
Sverige
44 MIN
Svenska
Detektiven från Beledweyne poster

Synopsis

Svensk kriminaldramaserie. När en vårdslös, före detta åklagare ska utvisa en asylsökande man visar det sig att han är ett polisiärt utredningsgeni. Snart börjar ett samarbete som i slutändan kan gynna dem båda.
Ditt betyg
3.3 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Detektiven från Beledweyne
Seriepremiär
10 mars 2023
Digitalpremiär
10 mars 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Svenska
Land
Sverige
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2023-03-10
02
Episode 2
2023-03-10
03
Episode 3
2023-03-17
04
Episode 4
2023-03-24
05
Episode 5
2023-03-31
06
Episode 6
2023-04-07

Recensent

Jonatan Blomberg

9 mars 2023 | 07:00

En nytändning i den svenska kriminalgenren

Tv-skaparen Aron Levander återvänder med ännu en välskriven, spännande och underhållande kriminalserie, den här gången i form av "Detektiven från Beledweyne".
Ännu ett mord eller två som behöver lösas i en svensk kriminalserie. Och det är väl kanske inte ett upplägg som osar av originalitet och nyskapande om man håller sig till den beskrivningen. Lyckligtvis så finns det däremot en hel del med "Detektiven från Beledweyne" som åtminstone känns annorlunda och faktiskt erbjuder någon form av nytädning, i en genre som i övrigt börjat kännas allt mer uttjatad. 
 
"Detektiven från Beledweyne" låter oss följa tre olika fall fördelade på sex avsnitt, där varje fall alltså hinner klaras upp på två mer sammanhängande avsnitt vardera. Det som gör att just den här serien särskiljer sig från många andra svenska kriminaldraman är framför allt den omaka brottsbekämpande duon. Den består av en oduglig och på många sätt inkompetent åklagare (som dessutom nyligen tvingats lämna sin tjänst) och en asylsökande flykting från Somalia, som inom kort kommer att utvisas från Sverige då han vägrat berätta vem han är i sin ansökan. 
 
Tilda Renström, som spelas av Malin Levanon ("Tjuvheder"), har sedan hon lämnade sin tjänst som åklagare arbetat på ett flyktingförvar i den lilla byn Karkebo. Hon är den typ av person som bryr sig väldigt mycket om vad folk tycker om henne. Samtidigt som hon är mer än villig att bryta både regler och lagar, om hon tror att hon kan komma undan med det och att det kan få henne att framstå bättre på något sätt. 
 
Det är här som den asylsökande mannen från Somalia kommer in i bilden. Genom sporadiska tillbakablickar får vi tittare se hur han misshandlats och skenavrättats i sitt hemland. Det råder med andra ord ingen tvekan om att det vore farligt för honom att återvända. Vi får även se honom i någon form av uniform i Somalia, vilket gör det lätt att dra slutsatsen att han arbetat som polis i sitt hemland. Och nykomlingen Nasir Dhagole spelar rollen exemplariskt bra. 
 
När en ung flicka plötsligt kidnappas och hennes cykel dyker upp precis utanför flyktingförvaret, riktas givetvis blickarna mot flyktingarna som sitter inlåsta där. De flesta i byn var emot att förvaret skulle placeras just där och vi kan nog alla föreställa oss precis vilken typ av spekulationer som drar igång. Faktumet att Tilda alltid vill stå i händelsernas centrum och att hon råkar vara handläggare för en flykting med Sherlock Holmes-liknande förmågor i brottsutredningar, gör att försvinnandet blir en perfekt storm för henne att böja på reglerna och försöka få tillbaka sitt gamla jobb.
 
Personligen har jag gillat det mesta som manusförfattaren Aron Levander gjort tidigare. "Det som göms i snö", "Jordskott" och "Snabba Cash" är några av hans tidigare serier, vilket för min del var en av de främsta anledningarna till varför jag ville ge hans nya serie en chans. Nu förstår jag att vanliga tv-tittare där hemma kanske inte väljer sitt nästa projekt baserat på manusförfattare. Men det är enligt mitt tycke ett vinnande koncept när man är ute efter att hitta nästa serie att falla för. Zaida Bergroth ("Tove") står för övrigt för regin och gör även hon ett grymt jobb.
 
Om du har sett någon av Arons tidigare serier, så skulle jag nog vilja påstå att "Detektiven från Beledweyne" har en mer lättsam ton än hans tidigare projekt. Skådespelaren Kristofer Kamiyasu spelar exempelvis polisen Mats, som fullständigt avskyr Tilda. Han är även en av få personer som är helt säker på att hon är alldeles för inkompetent, för att plötsligt ha blivit så duktig på att utreda brott. Vilket gör att Mats snarare försöker utreda henne än brotten. Det här resulterar för min del i fler skratt än vad som egentligen borde vara tillåtet, särskilt med tanke på de i övrigt seriösa teman som avverkas under de sex avsnitten. 
 
Lyckligtvis fungerar ändå mixen av allvar och det lite överdrivna i "Detektiven från Beledweyne" väldigt bra. För min del uppskattade jag däremot inte riktigt den del av handlingen som kretsar kring Tildas syster och pappa. Jag förstår att det finns med för att förklara varför hon har "blivit som hon är"... men det tar samtidigt bort dyrbar tid som vi hade kunnat få spendera med Nasir Dhagoles avesevärt mer mystiska karaktär. Där fanns det delar jag personligen hade önskat få se ännu mer av. 
 
Jag hoppas att så många som möjligt ger "Detektiven från Beledweyne" en chans. För det vore helt klart kul att få återvända till serien med en andra säsong. Och med tanke på hur serien slutar, så finns det onekligen utrymme för en eventuell fortsättning.
| 9 mars 2023 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Detektiven från Beledweyne
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu