Cursed 2020

Äventyr Fantasy
USA
54 MIN
Engelska
Cursed poster

Synopsis

"Cursed" är en återberättelse om legenden om kung Arthur, berättad ur Nimues perspektiv – en ung och mystisk kvinna som är ämnad att bli den mäktiga (och tragiska) Damen i sjön. Efter sin mammas död hittar hon en oväntad partner i Arthur, en ödmjuk legosoldat. Tillsammans ger de sig iväg på jakt efter Merlin, för att överlämna ett uråldrigt svärd. Under resans gång blir Nimue en symbol för mod och uppror mot såväl Kung Uther och hans Red Paladins.
Ditt betyg
2.1 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Nimue
2020-07-17
02
Cursed
2020-07-17
03
Alone
2020-07-17
04
The Red Lake
2020-07-17
05
The Joining
2020-07-17
06
Festa and Moreii
2020-07-17
07
Bring Us In Good Ale
2020-07-17
08
The Fey Queen
2020-07-17
09
Poisons
2020-07-17
10
The Sacrifice
2020-07-17

Recensent

Charlotte Brange

17 juli 2020 | 09:45

Sagan om Merlin i spännande ny tappning

Den som håller i svärdet är också den rätta kungen – men vad händer om svärdet väljer en drottning? När berättelsen om legendariska Arthur återuppsätts år 2020 är det en hel del förändringar vi kan vänta oss. Baserad på Tom Wheelers bok "Cursed" och med Frank Millers fantastiska illustrationer, får vi nu se hon som allra först drog upp svärdet ur sjön – Nimue.
Hon är en utstött men magifylld ung kvinna, och med det mäktiga svärdet vid sin sida kommer mycket av det liv hon hade ställas på sin spets. Det tisslas om att hon besitter speciella krafter där hon kan härska över vind, eld, och träd – så starkt att det ibland går utanför hennes egen kontroll. Det är något som inte går obemärkt förbi, inte ens av hennes eget folk – hon är cursed, fördömd. När de religiösa extremisterna Red paladins attackerar hennes by kämpar Nimue hårt för ättens överlevnad. När hennes mor drar sitt sista andetag får Nimue ett sista uppdrag – skydda och föra det magiska svärdet till magikern Merlin.
 
"Cursed" kan ses som en ”prequel” till de berättelser som vi tidigare hört om Arthur och Merlin. Serien leds av den kvinnliga protagonisten Nimue (Katherine Langford från "Tretton skäl varför", "Knives Out") som slår följe med birollen Arthur (Devon Terrell). Parallellt ser vi gång på gång på när ostyriga Merlin (Gustaf Skarsgård) dricker sig full. Redan här skiljer det sig mycket från de Arthur-historier vi läst, men även gamla berättelser kan ju ibland behöva en spännande kickstart.
 
Till skillnad från vissa andra fantasyserier är det relativt enkelt att följa med i de timmeslånga avsnitten av "Cursed". Uppdraget som Nimue får är tydligt och ett bra mål, vilket gör att serien ibland känns som ett datorspel. Hitta svärdet – leverera till Merlin, och slåss mot krigare som dyker upp längs vägen. Enkelheten i historien känns däremot fräsch och gör den inte onödigt mörk och dyster utan är full av färger och liv.
 
Frank Millers illustrationer och visuella magi glimtar till både i introt, men dyker också upp från och till mellan scener. Ofta med svarta siluetter, skogar, virvlande löv och starka höstfärger. Jag hade önskat att det hade inkorporerats tydligare i berättelsens scener, för det är ju de vackra teckningarna som gör serien unik. Ni har ju en vida beundrad serietecknare med Sin City, Batman: The Dark Knight Rises och Elektra i portfoliot – använd honom.
 
Merlin, som spelas av vår egen Gustaf Skarsgård, porträtteras inledningsvis som en lurig man och för att vara ärlig, mest ett oansvarigt fyllo. Tankarna går åt att förhoppningen var en vitsig Tyrion Lannister, men karaktären sätter inte riktigt skottet i mål. Langfords Nimue går trovärdigt från förvirrad till säkrare, och hennes vän Morgana (Shalom Brune-Franklin) är även det en att hålla ögonen på.
 
Fantasy och övernaturliga historier bygger mycket på en beskrivande omvärld där mytologiska figurer, släkter, och olika sorters magi lever ihop. Det skrapas tyvärr lite för lite på ytan, jag hade önskat mer utrymme åt klanen Fey, som Nimue kommer ifrån. Det ser ut att finnas mycket att utforska kring denna skogsmagi - jag hade gärna fördjupat mig i horn, tistlar, vingar, och gröna ansiktsmarkeringar. Detsamma gäller motståndarlaget i sina blodröda kåpor, deras fanatism får sig inte en rejäl grund eller komplexitet att stå på.
 
Det är synd att en del karaktärer saknar fart, och att manuset stundtals inte har den kraft som det hade behövt. Men "Cursed" har ändå mycket kämparglädje och ska ha många guldstjärnor för att den på många sätt känns, trots sitt forntida tema, välanpassad till 2020.
| 17 juli 2020 09:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Blodig och spännande men ändå går det inte att undvika känslan att detta är mer för tonåringar än vuxna. Skådespelarna håller lite sämre nivå även om det finns undantag. Gustaf Skarsgård gör en fascinerande Merlin, men bäst är Peter Mullan som ondskan själv, fader Cadern, kanske den mest hatade karaktären sen Joffrey Baratheon. 😜 Världsbyggandet är dock sämre än ex. i The Witcher, handlingen lite barnslig och de första avsnitten bygger upp en visuell bild av vad som ska hända som inte riktigt förverkligas. För att heta Cursed handlar serien väldigt lite om "det dolda" men desto mer om ett magiskt svärd som verkar ha en annan agenda. Det blir lite veligt och inte så engagerande. Men serien är lätt att bingekolla. Jag ser fram emot en ny säsong och vad den kan tänkas handla om. 3/5
Läs mer
1
RH
efter 10 minuter stängde jag av. modern PK serie kändes det som. Ska man se Arthursagan så finns det så mycket bättre. Miniserien "Merlin" med Sam Neill eller Excalibur från 80-talet.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu