Black Bird 2022

Drama Deckare Thriller
USA
59 MIN
Engelska
Black Bird poster

Synopsis

Jimmy Keene är hjälten i skolans fotbollslag, son till en högt uppsatt polis – och knarklangare. När han döms till tio års fängelse ställs han inför sitt livs val – att avtjäna hela straffet på öppen anstalt, eller överföras till en sluten anstalt för rättspsykiatrisk vård. Då måste han även bli vän med seriemördaren Larry Hall. Hans enda utväg är att få fram ett erkännande och ta reda på var kropparna av flera unga flickor ligger begravda. Kriminaldramaserie.
Ditt betyg
3.7 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Pilot
2022-07-08
02
We Are Coming, Father Abraham
2022-07-08
03
Hand to Mouth
2022-07-15
04
WhatsHerName
2022-07-22
05
The Place I Lie
2022-07-29
06
You Promised
2022-08-05

Recensent

Katarina Emgård

7 juli 2022 | 08:00

Självgranskande och förutsägbar studie i kvinnoförakt

Till ett skönt 90-talssoundtrack undersöker miniserien ”Black Bird” olika former för kvinnoförakt. Genom en ofrivillig bromance mellan en knarkhandlare och en seriemördare får vi insyn i vad som sker i huvudet på två vilsna män på flykt undan sina skuldkänslor.
För att undkomma ett 10-årigt fängelsestraff för narkotikainnehav antar Jimmy Keene ett ovanligt erbjudande från FBI. De har uppmärksammat hans sociala förmågor och önskar att han ska bli vän med seriemördaren Larry Hall. Detta för att få honom till att erkänna mordet på 18 kvinnor. Om han lyckas, upphävs hans dom och han blir åter en fri man. Det är med viss tvekan som Jimmy åtar sig uppgiften eftersom det också innebär en förflyttning till ett högriskfängelse. Dessutom är det ovisst huruvida Larry faktiskt är skyldig.
 
Där finns ett nervkittlande och samtidigt märkligt undersökande av de båda männens respektive förhållande till kvinnor. Deras syn på sex och deras oförmåga att hantera känslor. Paralleller dras mellan Jimmys oförmåga att öppna upp sig inför kvinnorna han träffar och Larrys instinkt att mörda sina våldtäktsoffer. Det är en intressant ingångsvinkel och genom den konstgjorda vänskapen till Larry börjar Jimmy också ifrågasätta sitt eget beteende. Men dessvärre stannar denna självreflektion på en förenklad hobbypsykologisk nivå där tillbakablickar på mammans otrohet gentemot fadern delvis skulle varit upphovet till Jimmys alla engångsligg.
 
Manusförfattarna kunde gärna grävt vidare i de emellanåt diffusa gränserna mellan hårt sex och regelrätta våldshandlingar. Men nu upplevs parallellen snarare lite långsökt. Ungefär som att krigsspel skulle göra ungdomar blodtörstiga. Likväl finns här en intressant karaktärsberättelse, men det övergripande narrativet hade behövt bryta mer med klassiska dramaturgiska normer för att uppbåda mer spänning. Det är nu främst i scenerna där Taron Egertons Jimmy och Paul Walter Hausers Larry får leka med att finjustera hur mycket känslor de kan förtrycka som serien verkligen lyfter. Men det räcker inte till för flera timmars underhållning.
 
Trots att det är baserat på en sann historia är de båda karaktärerna även som en parodi på manliga stereotyper. Först seriemördaren med sitt flottiga hår, märkliga polisonger och ljusa barnröst. Sedan den PT-tränade alfahanen som armhävar bort sina känslor tills testosteron sprutar ut genom bildskärmen. Vid ett tillfälle har de båda männen också ett intimt samtal där de konstaterar att ”Dudes always try to impress other dudes with stories that will make them bigger than they are”. En mening som återspeglar serien i stort där sanningshalten i Larrys utsagor ständigt ifrågasätts.
 
”Black Bird” är smart upplagd, men den kunde varit otroligt mycket smaskigare. Den pendlar mellan att vilja visa tyngden av att vara ett seriöst drama samtidigt som den klafsar rakt ner i det kladdigt förutsägbara crimeträsket. Inte ens en sexig grungeröst hjälper till för att lyfta det stillastående tempot. Däremot är den lågmälda, strypande ångesten som växer med Jimmy på den slutna anstalten högst påtagbar, och det finns få så intrikata blickar som den på de egna skuldkänslorna.
 
| 7 juli 2022 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Black Bird
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu