Milos Forman

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 18 Februari 1932 Cáslav, Tjeckien

Biografi

Jan Tomás Forman är en tjeckisk-amerikansk manusförfattare, skådespelare, regissör och filmproducent, född 18 februari 1932 i Caslav Tjeckien.

Forman blev tidigt föräldralös då föräldrarna dog i koncentrationsläger. Hans far arresterades för att ha distribuerat bannlysta böcker under nazisternas ockupation och dog i Buchenwald 1944. Hans mor dog i Auschwitz 1943. Forman bodde under kriget hos släktingar. Han fick senare veta att hans biologiska far var den judiska arkitekten Otto Kohn.

Han gick efter kriget på skolan i Poděbrady där bland annat Václav Havel var en av hans skolkamrater. Han studerade senare manusskrivande i Prag. Han började sin karriär som filmmakare med komedier. Hans sista film i Tjeckoslovakien blev Det brinner, min sköna, som även var hans första film i färg. Efter Sovjetunionens invasion 1968 flyttade han utomlands, och efter en tid i Sverige har han sedan 1969 främst varit verksam i USA.

Forman belönades med Oscar 1975 för Gökboet och för Amadeus 1984.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
JRR
gökboet! <3
Phip
En av de absolut största och min absoluta favorit! Gökboet är hans bästa! Men han har även gjort väldigt många filmer av hög kvalité som tex. Man on The Moon, Amadeus, Ragtime och Goya's Ghost med flera. Inte många som når upp i denna nivå med så många filmer med så hög klass.
Eric Kurzydlo
En regissör av absolut högsta klass, med filmer som Gökboet, Amadeus och Man on the Moon platsar han helt klart in bland dem bästa i yrket. Tummen upp!
Visa fler (3)