Jonas Gardell

Regissör, Manusförfattare 02 november 1963 Täby, Stockholm, Sverige

Biografi

Jonas Gardell svensk författare, komiker, regissör och artist, född 2 November 1963 i Täby, Stockholm, Sverige, som Lars Jonas Holger Gardell.

Uppväxt i Enbyberg i Stockholm med föräldrar som var psykologer, men de var långt ifrån några mossiga psykologer, tvärtom, dom tyckte att det var viktigt att fantasin bejakades hos Jonas och hans två syskon.

Men så hände det tragiska att föräldrarna skilde sig, något som tog väldigt hårt på den 14-årige Jonas. Efter gymnasiet sökte han in på scenskolan men kom på andra tankar när han insåg att där var 499 andra före honom som ville spela "Hamlet" och istället blev han konstnär.

1985 kom hans första roman ut som hanterade hans homosexualitet och idag är han en av vår populäraste författare.

1995 kom "Pensionat Oskar" den första långfilmen med manus av Gardell, som gav honom en Guldbagge för Bästa manus. Han fortsatte att skriva manus, som till filmen "Livet är en schlager".

Gardell har förutom Guldbaggen vunnit en massa andra priser, bland annat Frödinge stipendiet, Tage Danielsson-priset, Gaygalans hederspris, Kristallen både 2009 och 2013 och Årets homo QX Gaygala 2013.

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler