Johanna Sällström

Skådespelare 30 december 1974 - 13 februari 2007 Stockholm, Sverige

Biografi

Johanna Maria Ellinor Sällström, ursprungligen Johanna Maria Berglund, född den 30 december 1974 i Hägersten i Stockholm, död 13 februari 2007 i Slottsstaden i Malmö, var en svensk skådespelare.

Sällström scendebuterade i 15-årsåldern på Hudiksvalls teater i pjäsen "En midsommarnattsdröm" av Shakespeare. Efter att ha gått waldorfskola i Delsbo flyttade hon till sin familj i Stockholm och utbildades på Södra Latins teaterlinje. Som scenskådespelare var hon även verksam vid bland andra Teater Sörmland och Ystads Teater.

Sällström var i mitten av 1990-talet med i TV-serien "Tre Kronor", där hon spelade tonårsdottern Victoria Bärnsten. Det stora genombrottet som filmskådespelare fick hon 1997 i Daniel Fridells film "Under ytan". Hon tilldelades för sin roll i den filmen en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Under sin tid som skådespelare hann hon med ett tjugotal roller, bland annat som Kurt Wallanders dotter Linda i filmatiseringarna av Henning Mankells böcker om Ystadspolisen Kurt Wallander.

Johanna Sällström spelade Kurt Wallanders dotter Linda i tretton Wallander-filmer. Filmerna spelades in mellan 2004 och 2006, och hon flyttade från Stockholm till Skåne innan inspelningarna började.

År 2006 repeterade hon och hade premiär med teaterföreställningen "Måsen" på Ystads Teater där hon spelade huvudrollen. Den blev hennes sista roll.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler