Hugh Laurie

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 11 juni 1959 Oxford, Oxfordshire, England

Biografi

James Hugh Calum Laurie är en brittisk manusförfattare, författare, komiker, musiker och skådespelare, född 11 juni 1959 i engelska Oxford.

Laurie är förmodligen mest känd från TV-serien House där han har spelat huvudrollen som Dr. Gregory House. 2006 och 2007 belönades han med Golden Globe för sin roll i den serien. Tidigare har han medverkat i brittiska TV-serier såsom Jeeves och Wooster och Svarte orm.

Han spelade också pappan, Mr Little, i ett par filmer om musen Stuart Little. Han har även haft en biroll som kunglig rådgivare i filmen Mannen med järnmasken med bl.a. Leonardo DiCaprio.

Laurie har under lång tid samarbetat med komikern, skådespelaren och författaren Stephen Fry och tillsammans gjorde de för TV i slutet på 1980-talet och tidiga 1990-talet fyra omgångar av den gemensamma sketchserien A bit of Fry and Laurie.

Laurie kan spela piano, saxofon, munspel, trummor, mungiga, sitar och gitarr, som han gärna sjunger till. I början av 2011 spelade Laurie på New Orleans berömda Latrobes i stadens "French Quarter" vilket blev omgärdat av en TV-dokumentär och som resulterade i hans första musikalbum, Let Them Talk, utgivet 18 april samma år.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler