Arthur och julklappsrushen (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Familjekomedin "Arthur och julklappsrushen" svarar äntligen på den fråga som alla barn har ställt sig: hur klarar jultomten av att leverera julklapparna till alla barn på samma natt? Svaret: genom Tomtens effektiva, ultrahögteknologiska verksamhet gömd under Nordpolen.

Men i filmen finns också en hjärtevärmande berättelse som har alla de ingredienser som en klassisk julsaga ska ha: en rolig dysfunktionell familj och en osannolik hjälte - Arthur, som har ett angeläget uppdrag som måste genomföras innan juldagen gryr. Arthur är en godhjärtad men klumpig son till Jultomten. Arthur ÄLSKAR allt som har med julen att göra, han är den enda i sin familj som fortfarande är förtrollad av julmagin.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ARTHUR OCH JULKLAPPSRUSHEN

Fyndigt trots brist på julstämning
Kampen om de unga tittarna under december månad har börjat och barnfilmerna med jultema börjar hagla in. Den här brittiska, animerade filmen är ofta kul, fyndig och charmig men likväl larvig, trist dubbad och trots fint budskap ganska tom på julstämning.

Stackars Arthur är Tomtens klantiga, bortglömde son som på grund av en ofrånkomlig otur är förvisad till postrummet. Hans järnstarka tro på julen och sin fars heliga arbete håller honom dock igång, även om det är hans militant strategiska storebror som förväntas ta över när Senior går i pension. Förtryckta familjekonflikter hamnar dock på hyllan när ett barns julklapp hamnar på villovägar, och Arthur tillsammans med sin bångstyrige farfar Gammeltomten ger sig ut på en tokig resa för att ställa allt till rätta.

Det är befriande med en julfilm som så uppenbart inte är amerikansk och ser ut som en reklamfilm för Coca-cola. Visst finns här tillräckligt med blinkningar till Hollywood-film (där allt från spionliknande julklappsutdelningar till missuppfattade rymdinvasioner i katastroffilmsstil) men det görs med en rejäl glimt i ögat och kärnan är fortfarande att julefrid och kärlek till familjen betyder allt. Det är ett välanvänt men fortfarande fungerande tema som går hem hos hela familjen i dessa tider.

Man undviker lyckligtvis många fallgropar som filmer av denna typ ofta hamnar i. Filmens roliga sidekicks – i detta fall tomtenissarna – blir inte överdrivet publikfriande och den med en mer betydelsefull roll - inslagningsbesatta, alternativt stylade Bryony – är för en gångs skull tjej utan att behöva iklä sig varken stereotypt beteende eller rosa klänningar. Det finns en sund balans mellan dilemmat att behålla gammal, traditionell jul och ge vika för det nya och moderna.

Tempot är det inget fel på, humöret är på topp och man gillar karaktärerna trots deras snedsteg och brister. Problemet är att det spretar lite väl mycket. Samtidigt som gammeldags julstämning hyllas till skyarna så plockar man envist isär tomtemyten med en slags fräck blick in bakom kulisserna på tomteverkstaden. Det är kul och fyndigt men julstämningen offras då Tomten är en senil arbetsnarkoman och frånvarande pappa, och nissarna delar ut julklappar med en stor, rymdskeppsliknande farkost.

”Den tokiga resan” blir dessutom lite väl förutsägbar med uppenbara stopp-platser där våra hjältar råkar ut för diverse äventyr i form av en skenande julsläde, jagande poliser och tigrar i Afrika. Slapsticken känns ganska dammig och Arthur blir stundtals lite för mycket neurotisk klantskalle som gör precis allt fel. Att de svenska rösterna är lite tråkiga och anonyma gör inte saken bättre (originalrösterna James McAvoy, Hugh Laurie och Bill Nighy känns mycket mer spännande).

”Arthur och julklapsrushen” är trots allt en mycket underhållande och charmig film som lär falla hela familjen, särskilt de yngre, i smaken. Det finns gott om fyndiga skämt och roliga funderingar kring vad som sker i den moderna tomteverkstaden. Men vill man ha traditionell julfilm utan högljudd slapstick och blinkningar till Hollywood-film så bör man nog hålla sig till Karl-Bertil Jonsson – eller åtminstone Kalle Ankas julafton.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
jluckhurst41
Hade nog sett denna, om bara filmbolaget hade haft vett att släppa den i originalspråk på bio. Nu verkar det som att den bara finns att se dubbad, t om i vår största stad Stockhoml, vilket är helt värdelöst. Jag förstår att filmen i huvudsak riktas till familjer, men jag tycker iallafall det är trist. Jag skulle inte ens få för mig att se en dubbad film om den så vore gratis. Inte konstigt att folk fultankar filmer
N10
Trevligt med riktigt härliga recensioner, som denna har fått..

Veckans populära filmer

Visa fler