Chevy Chase

Skådespelare, Manusförfattare 08 oktober 1943 Woodstock, New York, USA

Biografi

Chase var med i TV-programmet "Saturday Night Live" från starten 1975. En av hans roller i serien var som nyhetspresentatör, där han alltid började nyhetssändningen med frasen I'm Chevy Chase, and you're not (”Jag är Chevy Chase, och det är inte ni.”). Han blev 1976 den förste av originalmedlemmarna att lämna programmet, för att i stället inleda en filmkarriär. Han ersattes av Bill Murray.

Chase fick ett smärre genombrott 1978 med den romantiska komedin "Tjejen som visste för mycket" där han spelade tillsammans med Goldie Hawn. Med filmen skapade Chase en typroll för sig själv med beteenden som kom att bli hans signum. Det stora genombrottet kom 1980 med golfkomedin "Tom i bollen", följd av ännu en romantisk komedi med Goldie Hawn: "Har inte vi setts förut?".

Under inspelningen av "Flygande bekymmer" 1981 undkom Chase nätt och jämnt döden när ett par glödlampeförsedda skor kortslöt och gav honom en elchock genom hela kroppen. Traumat av olyckan i kombination med skilsmässa ledde till att han hamnade i en djup depression.

1983 kom den första delen av vad som kom att bli fyra i "Ett päron till farsa"-serien, där Chase spelar familjefadern Clark Griswold. Under 1980-talet var Chevy Chase en populär skådespelare med flera succéer som "Fletch" och "Ett päron till farsa"-serien. Från 1990-talet och framåt har dock framgångarna varit betydligt färre.

Våren 2009 medverkade han i den svenska komediserien "Hjälp!", mellan 2009 och 2014 var han med i tv-serien "Community".

Han Golden Globe-nominerades för bästa skådespelare i "Tjejen som visste för mycket".

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler