Hot Tub Time Machine 2 (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När Lou hamnar i trubbel värmer Nick och Jacob upp badtunnan i ett försök att ta dem tillbaka till det förflutna. Men istället landar de i framtiden med Adam Jr. Nu måste de förändra framtiden för att rädda det som varit... som är verkligt närvarande.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HOT TUB TIME MACHINE 2

Lika njutningsfullt som när man hamnar bredvid en fyllkaja på krogen
Utan egentlig handling, med bara en korkad premiss att hänga upp scen efter scen av festande på, finns det ingen anledning att ödsla tid på att se "Hot Tub Time Machine 2". John Cusack har vett nog att hålla sig borta den här gången, och publiken borde följa hans modell.
Vi vet alla att bara för att en ”bro-medy” får en uppföljare så behöver det inte betyda att någon har fått en makalöst briljant idé som det vore skandal att snuva publiken på. Snarare är det mer regel än undantag att man försöker krysta fram något bara för att håva in ytterligare en slant på karaktärer som redan visat sig gå hem. 

Ibland är inte ens den första filmen värd att ta notis om, men så var åtminstone inte fallet med "Hot Tub Time Machine". Ettan hade ett tillräckligt annorlunda upplägg med härlig 80-talsnostalgi och karaktärer att gilla, för att vara värd en titt. När nu "Hot Tub Time Machine 2" kommer ut, är det bara att konstatera att den inte innehåller något av detta. Hade den bara stannat vid ”oväsentlig” hade det varit harmlöst nog, men tyvärr går man långt över gränsen för det motbjudande. 

När vi återigen stiftar bekantskap med killarna är Lou (Rob Corddry) och Nick (Craig Robinson) framgångsrika eftersom de utnyttjat sina kunskaper från tidsresorna för att tjäna storkovan. Lou har bland annat startat internetföretaget Lougle, och Nick har snott varenda hit-sång som han kan komma ihåg texten till. Lous son Jacob (Clark Duke) är fortfarande en nörd som jobbar som sin pappas butler och – av förklarliga skäl – avskyr honom som pesten.  

När Lou blir skjuten måste de ta ett nytt dopp för att hitta mördaren och stoppa honom i tid. De hamnar denna gång i framtiden, år 2025, något som förstås borde vara meningslöst för att stoppa ett mord 10 år tidigare. Men detta outgrundliga ”plot hole” löser man genom att förklara att de hamnat på en alternativ axel i framtiden och att hot tubben alltid tar dem dit de behöver åka även om de inte vet varför. 

Den riktiga förklaringen är att man efter att ha lekt med 80-talet i förra filmen tycker att det vore kul att få fritt spelrum med alla möjligheter som framtiden har att erbjuda. Hade någon med både kreativitet och intelligens suttit bakom spakarna hade detta kunnat betala sig, men istället får vi vara med om klyschor som självkörande bilar, episka droger och osmaklig reality-tv. 

Handlingen tar egentligen slut i ett tidigt skede och kvar har vi bara en utdragen sekvens av olika festande. Det sups i hot tubben, det snortas kokain på dygnet-runt-firmafest och det flippas ur på nya crazy-drogen. De kräks, de skiter på sig och de tvingas våldta sina kompisar i baken... Tillhör du den som ens höjer ett ögonbryn över de övertydliga ordvalen? Där har du svaret på om "Hot Tub Time Machine 2" är för dig. 

Den som är uppmärksam har redan insett att Adam (John Cusack) inte har nämnts hittills. Jag skrev i recensionen av den första filmen att Cusack framför allt fungerar som en viss kvalitetsstämpel på filmen. Det faktum att han nu sagt ”tack och hej” talar sitt tydliga språk. 

Som ersättning får vi hans brorson Adam Jr (Adam Scott, "Parks and Recreation") som en ny helylle-karaktär från framtiden. Men han är bara töntigt rekorderlig tills han stöter ihop med Lou och de andra förstås. 

Om Lou var det svarta fåret på ett komiskt sätt i första filmen så har han nu tagit steget fullt ut till en av de mest osympatiska karaktärerna på länge. De andra ifrågasätter om och om igen varför de anstränger sig för att stoppa hans mord då han själv gör allt han kan för att folk omkring honom ska önska livet ur honom. Redan 10 minuter in i filmen har han blivit otroligt tröttsam, och sedan fortsätter det bara. 

Att utsättas för honom under filmens gång påminner lite om när man råkat hamna bredvid en riktig fyllkaja på krogen, den där typen som bara mal på, tror att de är roliga medan de alltför närgånget dunkar en i ryggen, men egentligen bara är osmakliga och frånstötande och får dig att febrilt klura på en flyktplan. Det bästa med biofilmer är att flyktplanen är enkel. Det är bara att resa sig upp och gå. Eller än hellre i detta fall, nu när du blivit varnad – spara biljettpengarna och stanna hemma. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Bland det sorgligaste försök till komedifilm jag har skådat.

Relaterade filmer