Film

Skribent

Josefine Krischausky

19 september 2022 | 22:00

Woody Allen tar tillbaka beskedet – har inga planer på att pensionera sig

Den 86-årige regissören ska precis dra igång inspelningen av sin nästkommande film, "Wasp 22", och har därefter inte några planer på att sluta.
Nyheten publicerades först den 19/9, men har nu uppdaterats efter ett nytt uttalande. 
 
Under gårdagen rapporterade flera medier att Woody Allen, efter flera år i filmbranschen, hade tagit beslutet att det var dags att pensionera sig. Detta efter att den 86-årige regissören ska ha meddelat att hans nästa film, som går under titeln "Wasp 22", kommer bli hans sista.
 
Nyheten avslöjades först i en intervju med spenska La Vanguardia, som gjordes inför den kommande inspelningen av "Wasp 22". Enligt ett citat från intervjun menar Allen att han kommer sluta med filmskapandet, för att istället ägna sig mer åt sitt författarskap.
 
– Min plan är, i princip, att inte göra några fler filmer och fokusera på skrivandet, ska Allen ha sagt till tidningen innan han dessutom avslöjade att hans nästa projekt blir en roman.
 
Nu meddelar däremot en talesperson för filmskaparen att detta inte stämmer. Enligt ett nytt uttalande har Allen inte alls några planer på att sluta göra film, rapporterar Variety
 
"Woody Allen har aldrig sagt att han ska gå i pension, eller att han ska skriva en till roman. Han sa att han funderade på att inte göra filmer, då han inte gillar att göra filmer som går direkt eller väldigt snabbt till streamingtjänster, eftersom han älskar bioupplevelsen. I nuläget har han inga planer på att pensionera sig, och är väldigt exalterad över att vara i Paris för att spela in sin nya film, vilken kommer att bli hans femtionde", lyder uttalandet. 
 
 
Redan i somras, i ett samtal med Alec Baldwin, berättade Allen att han övervägde att sluta regissera filmer. Som anledning angav han att det inte längre känns lika spännande, till följd av att filmer har börjat visas allt mer på streamingtjänster istället för biografer.
 
Allen började skriva och regissera sina egna filmer under 60-talet, efter att tidigare ha arbetat som manusförfattare för olika tv-produktioner. Den hyllade auteuren har under sin tid i filmvärlden tagit hem fyra Oscarsstatyetter, och nominerats till hela 24 stycken.
 
De senaste åren har Allen dock inte förknippats lika mycket med sitt filmskapande, utan istället med anklagelser om sexuella närmanden och övergrepp på sin egen dotter, Dylan Farrow. Även om Allen själv har fortsatt att avfärda anklagelserna, har de haft sin påverkan på hans karriär. Regissörens senaste långfilm, "Rifkin's Festival", spelade endast in 2,3 miljoner dollar, efter att ha fått en väldigt begränsad biopremiär.
| 19 september 2022 22:00 |