Film

Skribent

Fabian Nordlander

8 mars 2015 | 19:00

Wonder Woman - feministisk ikon eller karikatyr?

Fabian Nordlander försöker lösa mysteriet med DC Comics tuffa amazonprinsessa.
Du blir visad en bild på en kvinna i stjärnklädda byxor, rödgul bröstplåt, en tiara med röd stjärna och silvriga tjocka armband. Chansen är stor att du vet att det är Wonder Woman, vilken kvinnlig ikon kan man säga det om? Och varför vet du inte så mycket mer om denna kvinna? En av de största och kända karaktärerna i populärkulturen är ganska så okänd. Låt oss ändra på det.

Wonder Woman är för allmänheten nästan lika känd som Superman, Batman och Spider-Man. Men ändå är hon är mysterium, få vet hennes bakgrund, krafter, namn och karaktär. Inför den kommande filmen bör detta redas ut. För de flesta är hon är siluett, så låt oss utveckla den. För Wonder Woman har en av de mest intressanta bakgrundshistorierna bland superhjältar.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Wonder Woman dyker först upp i serierutorna 1942, hon dyker upp i rätt tillfälle. Amerikas män lämnar allt mer hemmen för att delta i kriget och kvinnor tar över deras sysslor. Fabriker och affärer fylls av kvinnor för att ta på sig ansvaret och manteln som inkomsttagare. Sedan 1938 har superhjältar fyllt ut serierutorna, först med Superman och sedan Batman för att sen explodera med karaktärer. Men kvinnor syns knappt till, i alla fall inte i sina egna titlar som hjältar. De är kärleksintressen och offer, men dessvärre inga karaktärer. Lois Lane är det närmsta man kommer till en progressiv kvinna. Så Superman och Batmans förlag DC Comics kontaktar psykologen William Moulton Marston för att skapa en superhjältinna, unga flickor var en stark marknad.

Marston var en intressant man. Han var övertygad om att kvinnor var bättre män, så pass att han var säker på att vi skulle leva i ett matriarkat om hundra år. Han kände inte bara att kvinnor var jämställda med män, han kände att de var bättre. Skulle kvinnor styra världen skulle krig eller konflikter inte existera, tyckte Marston. Hans kärlek till kvinnor sträckte sig så långt som till hans förhållanden, han och hans fru delade många älskarinnor som han lät bo med dem. En av dessa unga älskarinnor hette Olive Byrne och gillade att bära tjocka och breda armband på sina handleder.

Marston var även mannen bakom lögndetektorn vi känner till idag, inte så konstigt att Wonder Womans gyllene lasso får människor att tala sanning.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Marston skapade alltså karaktären Diana Prince, en amazon och prinsessa på ön Themyscira som bara bebos och styrs av kvinnor. En dag kraschar ett militärflygplan på ön, i denna finns militären Steve Trevor som räddas trots att män inte får sätta sina fötter på ön. Han berättar om hur världen står i lågor på grund av Världskriget. Diana känner sorg och sympati för ”Mansland”, hon anmäler sig som frivillig för att lämna ön och hjälpa mänskligheten. Hon tar en dräkt klädd i den amerikanska flaggan för att bli en symbol för det fria väst och kvinnors styrka. Wonder Woman föds och förblir ikonen vi känner till idag.

I början av hennes seriekarriär var hon stark och hård. Hon utmanade sina manliga konkurrenter som den starkaste hjälten. Hon slogs för rättvisa och var sällan ett offer. Steve Trevor var hennes Lois Lane som ständigt behövdes räddas och betedde sig som en dum bimbo, han var offret.

Dock så slank Marstons eventuella fetischer in i rutorna. Bondage och underkastelse förekom väldigt ofta. Wonder Woman blev ofta fastbunden och straffad, ofta i ställningar som kunde väldigt lätt tolkas. Hennes svaghet var att om man band hennes handleder och armband ihop så var hon maktlös. Men även Wonder Woman gillade att binda fast män och straffa dem, dessa tidningar blev ofantligt populära.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 Marston dog 1947 och Wonder Woman med honom, i alla fall hennes karaktärsdrag. Nu var även kriget slut och kvinnorna återvände till hemmen, detta speglades i serierna. Nu fick Wonder Woman vara med i den tidiga versionen av Justice League som då hette Justice Society of America. Trots att hennes serie såldes bäst bland de hjältar som ingick, fick hon endast vara sekreterare. Detta sammanfattar ganska bra vad som hände med karaktären sen. Hon blev alltmer en giftermålsfokuserad flicka som dräglade efter Steve Trevor och gillade hemsysslor. Detta hjälptes inte av att den kontroversiella boken Seduction of the Innocent som attackerade serietidningar, gick hårt mot Wonder Woman. Boken sa att hon var lesbisk propaganda och korrumperade unga flickor som borde fokusera sig på att bli anständiga kvinnor.

Sedan kom 60-talet. Kvinnorörelsen växte med ledaren och feministiska ikonen Gloria Steinem i spetsen. Hon var en av de som växt upp med Wonder Woman, så det var inte så konstigt att hon fick bli det första omslaget någonsin på Steinems tidskrift MS. Magazine. Wonder Woman var nu en feministisk ikon som växt med en hel generation kvinnor.

DC Comics försökte haka på trenden, men hade svårt att veta hur. De ville göra henne stark igen. Så ironiskt nog tog de bort hennes krafter och dräkt för att göra henne till en Kung Fu-utövande kvinna med vit sparkdräkt. Detta blev snarare ett bakslag än succé. Gloria Steinhem kritiserade öppet och skrev till DC Comics att de gjort precis det män alltid gjort, att försöka ta kvinnors styrka och smeta läppstift på dem. DC Comics ändrade snabbt tillbaka.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Under 70-talet fick Wonder Woman ett nytt uppsving, hon nådde tv-rutan. Lynda Carter tog på sig dräkten och porträtterade Diana Prince för första gången. Det var en succé som sedan inspirerade serier som Charlies Änglar och The Bionic Woman. Starka kvinnor i tv var ett faktum.

Men efter allt detta föll karaktären i glömska. Hon fanns i serierna men fann aldrig tillbaka till sina rötter igen. Vissa storys lyckades men de flesta fall i gamla fallgropar. Detta har tyvärr pågått, ibland succé men ofta missar. Wonder Woman har dykt upp i de tecknade tv-serierna med resten av Justice League, men aldrig själv.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En sak man måste komma ihåg med Wonder Woman är att hon faktiskt är den enda kvinnliga superhjälten som är ikonisk, lika ikoniska som Superman. DC Comics har en så kallad treenighet, i den ingår Superman, Batman och Wonder Woman. Det är väldigt häftigt. Marvel eller annan publikation kan knappt komma nära i en sådan kvinnlig ikon. Wonder Woman står tillsammans med Superman och är lika stark och om inte starkare mentalt. Hon är en badass som står på egna ben, hennes siluett är större än de flesta hjältar vi ser på bio nu. Och tack gode gud ska hon få sin egen film om ett år, hon ska hålla en story solo.

Så när ni köper er biljett till kommande filmen eller köper en serie, kom ihåg hennes arv. Kom ihåg hennes historia. Kom ihåg vad hon gjort för inte bara kvinnor, utan alla i hela välden. Kom ihåg att hon är kvar när du är borta. Wonder Woman inleder ett nytt kapitel snart, se till att haka på. För hon kommer fortsätta sin kamp vare sig du är med eller inte.
| 8 mars 2015 19:00 |