Film

Skribent

Gunnar Rehlin

11 maj 2012 | 19:30

Will Smith och Josh Brolin om "Men in Black III"

Det är tio år sedan Will Smith senast tog på sig solglasögonen och blev agent J och räddade världen från elaka utomjordingar. Nu är det dags igen - för nu kommer "Men in Black 3". Den här gången har Smith och Tommy Lee Jones fått sällskap av Josh Brolin - som en yngre upplaga av Jones.

MovieZine träffade Smith, Brolin och regissören/manusförfattaren Barry Sonnenfeld i Cancun.

Innan vi ger oss in på intervjuerna med trion kan det vara läge att kort redogöra för den inte helt okomplicerade intrigen. "Men in Black 3" utspelas nämligen i två olika tidsplan. För att förhindra att K blir mördad på 1970-talet måste J resa tillbaka i tiden, och den K han möter där spelas av Josh Brolin. J's nya chef, spelad av Emma Thompson, informerar honom om att K varit död i fyrtio år, att historien på något sätt har blivit omskriven. J har nu ett dygn på sig att resa tillbaka till 70-talet, förhindra att K blir mördad - och i förbifarten förhindra en invasion av aliens.

Så, Will, när kom du på den här historien?

- Jag hade idén till den här filmen redan när vi höll på med nummer två, men det tog som syns några år att få till den.

Ja, det tog tio år, och du har inte gjort en film på fyra år. Håller du på att bli lat?

- Ja, väldigt lat. Nej, jag har ägnat mig åt familjen - min son gjorde ju stor succé med "Karate Kid", jag har hjälpt min dotter med hennes musik och jag har arbetat med min fru Jadas tv-show. Så jag har haft att göra. Men nu är det dags att filma igen.

Vad vill du göra för filmer nu?

- Jag känner att det är dags för drama igen. Någonting i stil med "Jakten på lycka". Det är det jag vill göra nu.

I de två tidigare MIB-filmerna har du spelat mot Tommy Lee Jones. Och även om han är med i trean, är det nu Josh Brolin som är din partner. Kändes det konstigt att "byta"?

- Det finns en viss kemi som man utvecklar, ungefär som kemin med någon som man älskar utvecklas. Men det intressanta här var att kemin mellan mig och Josh var nästan identisk. Den fanns där redan första dagen, under den första scenen. Jag var medveten om att det var riskabelt och farligt och nästan dumt att introducera en ny skådespelare i rollen, men jag tycker det är kul att ta risker. Man får inte spela det för säkert.

Josh Brolin, hur kände du det?

- Det är klart att jag var nervös. Det finns en kemi mellan Will och Tommy som är så stark. Det är väldigt få kompispar på film som har en så stark kemi. Så jag var rädd, och det hade jag ju all rätt att vara. Men plötsligt så kommer det, det är så de fungerar. Hur var han som ung? Jag tittade gång på gång på den första "Men in Black", jag ville att publiken inte skulle känna att man tittade på Josh som gjorde Tommy, jag ville att dom skulle se en bra film.

Vad var viktigast för dig?

- Det var självfallet viktigt för mig att det jag gjorde inte skulle ses som en imitation av Tommy Lee, utan som en karaktär som såg ut och uppförde sig som hans K skulle gjort det fyrtio år tidigare. Sen kan man ju alltid diskutera vad en imitation är, det finns de som är lågmälda, det finns de som är over the top, som dom i tv-programmet Saturday Night Live. K har ett stenansikte, men det är med mening. Det finns subtiliteten under det.

Har Jones sett filmen och kommenterat dig ännu?

- Han har sett filmen, det vet jag, och han tyckte om den. Det är möjligt att han sagt till någon annan vad han tyckte om det jag gör, fast jag har inte hört något ännu. Men det kommer.

Barry Sonnenfeld, var Josh ditt förstaval?

- Redan när jag skrev manuset tänkte jag på Josh. Han och Tommy har samma huvudform, det finns så många likheter mellan dem. Förutom att båda är bra skådespelare.

Hur kände du inför att göra en trea?

- Will kom till mig när vi gjorde tvåan och sa "jag har en bra ide till en fortsättning, det handlar om att resa tillbaka i tiden och få veta hemligheter". Jag sa "snälla Will, kan vi inte göra klart den här först". Nu känns det fantastiskt att vara tillbaka och Josh är en underbar nykomling till oss.

Will, vad betyder Barry för dig?

- Vi har en underbar relation som bara fortsätter. Humorn är så oerhört typisk för Barry, den är väldigt intensiv. Fast varje gång vi jobbar ihop slutar det med att Barry hamnar på sjukhus. När vi gjorde tvåan höll vi på och låtsasslogs med stora uppblåsbara boxhandskar. Jag hade precis gjort Ali och jag tänkte mig inte för så jag nitade honom.

Vad betydde den första "Men in Black" för dig?

- Den kom för femton år sedan, och innebar den det riktigt stora genombrottet. Jag hade tidigare gjort tv-serien "Fresh Prince in Bel Air" och filmen "Bad Boys". Så gjorde jag "Independence Day" och den gav mig uppmärksamhet. Direkt efter den fick jag möjligheten att göra "Men in Black", och det var första gången jag gick göra komedi i den storleken. Science fiction- och fantasykomedier ger en skådespelare fantastiska möjligheter att kombinera komedi och skådespeleri. Den här gången finns det mer av känslor i storyn, men det utan att vi har tappat allt det roliga.

För några år sedan gjorde du "Hitch", där Alexander Skarsgård hade en roll som blev bortklippt. Kommentar?

- Fast det hade inget med hans talang att göra. Han var väldigt bra. Men när han spelade in sina scener hade vi inte fått riktig struktur på filmen än, och till sist var vi tvungna att ta bort hans scener. Det är kul att det går så bra för honom nu.

Barry, blir det en "Men in Black 4"?

- Vi får se. Om vi håller det tempo vi hittills gjort blir det om tjugo år. Men in Black med rullatorer.

"Men in Black III" går upp på bio 25 maj.

| 11 maj 2012 19:30 |