Serie

Skribent

MovieZine

2 juni 2023 | 09:20

"Ondskan" premiärvisas på Way Out West 2023 - nu är de första filmerna och serierna klara

TV4:s filmatisering av "Ondskan" och andra säsongen av "Threesome" kommer premiärvisas på Way Out West-festivalen i sommar.
Way Out West i Göteborg är mer än bara en musikfestival. Här får även en drös med filmer och tv-serier sin premiär varje år, och sommarens upplaga är inget undantag. MovieZine har fått en smygtitt på programmet där totalt 35 filmer kommer visas på biograferna Hagabion och Capitol.
 
I år kan festivalen bjuda på inte mindre än fyra nya tv-serier från SVT, Netflix, Viaplay och TV4. Under festivalen förhandsvisas första avsnittet av följande nya serier:
 
"Taelgia" är en av höstens stora satsningar från SVT. Regissören och manusförfattaren Jens Östberg målar en komplex bild av Södertälje där familjer, polis och kriminella hamnar mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. En av svensk tv nya stora namn, Sara Shirpey, gör en av huvudrollerna. Premiär i september 2023.
 
"Tore" är William Spetz nya serie på Netflix, där han själv har skrivit manus och spelar huvudrollen Tore, en deprimerad begravningsentreprenör som efter en väns bortgång upptäcker gayvärlden och för första gången kommer i kontakt med alkohol, sex och droger. För regi står Erika Calmeyer. Premiär hösten 2023.
 
"Ondskan" är TV4 stora satsning på Jan Guillous storsäljande roman om Erik Pontis upplevelser på internatskolan Stjernsberg, där ondskan är satt i system. Erik Leijonborg och Daniel Di Grado står för regi, Fredrik T Olsson har skrivit manus, och i huvudrollerna finns Isac Calmroth, Thea Sofie Loch Naess, Gustaf Skarsgård. Premiär under hösten 2023.
 
"Threesome" är Viaplays succéserie som följer kärleksparet David (Simon Lööf) och Siri (Matilda Källström). Way Out West förhandsvisar första avsnittet av andra säsongen, som har premiär senare i år.
 
Sara Shirpey i nya polisdramat "Taelgia". Foto: SVT
 
- Det är väldigt roligt att tv-branschen ser de unika möjligheterna att nå publiken på Way Out West, säger Svante Tidholm, projektledare. Vi glädjer oss också åt att vi får premiärvisa nya dokumentärer av Erik Gandini och Fredrik Gertten, två av Sveriges mest internationellt välkända regissörer.
 
I filmprogrammet under Way Out West finns bland annat dokumentärerna "After Work" är Erik Gandini, "Breaking Social" av Fredrik Gertten och "Pushing - from Rättvik To California" av Katja Uneborg.
 
Dessutom väntar Sverigepremiären av "Disco Boy" av italienska regissören Giacomo Abbruzzese. I huvudrollen ser vi stjärnskottet Franz Rogowski som spelar östeuropeisk soldat i främlingslegionen. Nästa filmsläpp kommer under sommaren.
| 2 juni 2023 09:20 |