Film

Skribent

MovieZine

5 mars 2015 | 16:00

Visste du det här om Will Smith?

Vi har grävt fram 15 roliga och mindre kända fakta om den bioaktuelle skådisen.
Will Smith är 46 år gammal, slog igenom som rappare och därefter i komediserien "Fresh Prince i Bel Air", och har sedan dess blivit en av världens mest inkomstbringande filmstjärnor. Men allt det där visste ni ju redan. Låt oss istället titta på några mer udda fakta om skådespelaren, som nu är åter bioaktuell med "Focus".

1. Rapkarriären under 80-talet gjorde Will Smith till mångmiljonär innan han ens fyllt 20 år. Men han var mer intresserad av att spendera sin inkomst än att beskatta den. Smith åkte på en fet skattesmäll...

2. ...och riskerade att bli pank. Som tur är var det i samma veva som NBC klev in och skräddarsydde en sitcom för honom: "Fresh Prince i Bel Air". Den populära serien sändes i sex år.

3. En av Will Smiths första stora filmroller var den i Roland Emmerichs "Independence Day" från 1996. Han lät sin karaktär, kapten Steven Hiller, inspireras av Harrison Ford: en filmisk förebild med roller som Han Solo och Indiana Jones.

4. Han är en stor schack-entusiast. Han lärde sig spela redan vid sju års ålder, och har hållit intresset uppe genom alla år. "Livets element illustreras så perfekt på en schackbräda. Varje sak du gör under din dag är ditt drag, som världen bemöter med sitt drag. Du blir framgångsrik om du kan förutse de kommande dragen", har han sagt i intervjuer.

5. Enligt hans faktasida på IMDb ska Will Smith ha köpt ett hus i södra Stockholm år 2004. Detta har förbryllat svenskarna sedan dess, och resulterat också i långa spekulationer på Flashback. Men ingen har kunnat bekräfta detta så ta det med en nypa salt. Smith har annars besökt Sverige flera gånger, bland annat för galapremiären för "Wild Wild West" 1999 och "I, Robot" 2004. 6. Will Smith tackade nej till rollen som Django i "Django Unchained". Anledningen? Han tyckte rollen inte var tillräckligt stor, och såg Christoph Waltz som den egentlige huvudpersonen. Innan han lämnade filmen bad han Quentin Tatantino om en större roll: "Snälla, jag måste få döda skurken", skriver EW.com.

7. Svenska heavy metal-bandet Soilwork från Helsingborg har ett kändisfan i Will Smith. Han och frugan Jada Pinkett Smith hängde en del med bandet på en festival år 2005.

8. "Men in Black"-trilogin är tveklöst bland Will Smiths mest kända roller. Rollen som Agent J var inte skriven specifikt för en svart skådespelare. Bland andra var "Vänner"-stjärnan David Schwimmer och Chris O'Donnell påtänkta för rollen.

9. Smiths favoritfilm är krigsfilmen "Bron över froden Kwai" från 1957. År 2005 ryktades det om att Smith skulle procudera en nyinspelning, men det har inte blivit av. (Tack och lov?)

10. Repliken "Aw, hell no!" har blivit ett signaturuttryck som kan höras i flera av hans filmer. Något av Wills egna "I'll be back" alltså.11. Idag är det svårt att tänka sig någon annan än Keanu Reeves i huvudrollen i "The Matrix". Men regissörsduon Wachowskis hoppades först på att få Will Smith till att spela Neo. Han valde att göra "Wild Wild West" istället, en film som floppade hårt. Det sägs vara det karriärsbeslut han ångrar mest, än idag.

12. En annan film som kunde fått Will Smith i huvudrollen var "Mr & Mrs Smith". Han har ju iallafall rätt efternamn redan... Istället gick jobbet som bekant till Brad Pitt. Han och motspelerskan Angelina Jolie är nog tacksamma för det idag. 

13. Will Smith och hans egna Mrs Smith är snart båda i DC Comics superhjältevärld. Jada Pinkett Smith syns i DC Comics TV-serie "Gotham" medan Will Smith ska spela Deadshot i David Ayers "Suicide Squad".

14. Trots många biosuccéer i Will Smiths karriär har han också fått sin beskärda del av kännbara floppar. Jobbigast: äventyrsdramat "After Earth", där han spelar mot sin son Jaden. "Inte ens Wild Wild West tog så hårt, eftersom min son var med i After Earth och det på grund av mig. Det var plågsamt", sa Will Smith nyligen till Esquire.

15. Will Smith må vara en världsstjärna, men var långt ifrån förstahandsvalet till bioaktuella kuppkomedin "Focus". Ryan Gosling, Ben Affleck och Brad Pitt erbjöds rollen före honom. Den kvinnliga motspelaren kunde ha blivit Emma Stone eller Kristen Stewart, innan valet föll på Margot Robbie (känd från "The Wolf of Wall Street"). Hon är för övrigt också med i superskurkfilmen "Suicide Squad" med Smith nästa år.

(Källor: IMDb, Boomsbeat, Wikipedia m.fl.)
| 5 mars 2015 16:00 |