Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

2 mars 2015 | 13:00

Visste du det här om "House of Cards"?

Oavsett om du spenderat helgen tillsammans med Underwoods eller inte - här är fem saker du kanske inte visste. Obs - spoilerfritt!

1. Kina älskar "House of Cards"


Förra säsongen sågs av 24,5 miljoner kineser, framför allt regeringsanställda enligt statistik från Netflix-motsvarigheten Sohu, som hade rättigheterna att visa serien då inte Netflix finns i Kina. Tydligen var den högt uppsatte kommunistpolitikern Wang Qishan en av de största fansen...

Populariteten verkar hålla i sig även i år - Variety har fått siffror som visar att Kina ligger i topp i en mindre smickrande lista: över de länder som laddat hem den tredje säsongen illegalt. 

2. Kameran rör sig nästan aldrig


"House of Cards" är regissören David Finchers första TV-projekt och han satte direkt tonen för hur han ville att saker och ting skulle göras (läs: på hans sätt). 

Han välkomnade skådespelarna med orden: "Varenda en av er här är vårt förstaval, så ni får för i helvete inte förstöra det här nu. För om ni gör det kommer jag aldrig förlåta er." 

En av hans huvudregler är också: rör inte på kameran. 

Tänk på det om du inte gjort det redan. Det är ytterst sällan som kameran rör sig i scenerna och steadicams är förbjudna. Den statiska looken är precis vad Fincher är ute efter.

3. Om "Baywatch"-stjärnan David Hasselhoff  spelat Frank Underwood...


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

... hade serien förmodligen hetat "Binge-Watch".

Närå, det var ett skämt som "House of Cards"-showrunnern Beau Willimon drog i en tidig intervju med TVGuide

Han uttryckte sedan en stor lättnad över att de lyckats få Kevin Spacey till rollen. 

4.  "House of Cards" var första streamingserien att vinna Emmy


Och inte bara en, utan tre. För bästa fotografi, bästa regi och bästa casting, vid 2013 års gala. Det var en historisk händelse då ingen streamad serie vare sig blivit nominerad eller vunnit något pris av betydelse innan. Efter det har priserna för serien fortsatt rulla in, nu senast i januari då Kevin Spacey och Robin Wright förärades varsin Golden Globe för sina respektive huvudroller.

5. Kevin Spacey kör samma elaka trick i två olika roller


I komedin "Horrible Bosses" från 2011 erbjuder Kevin Spaceys rollfigur Dave Harken sin anställde (Jason Bateman) en drink men avböjer att ta någon själv med anmärkningen att "det är för tidigt på dagen". 


Samma fula grej repriserar alltså Spacey även i ett avsnitt i första säsongen av "House of Cards" när hans Frank häller upp en whisky till Peter Russo (Corey Stoll) och sen säger att det är för tidigt för honom själv att ta en... En mycket effektiv och elak strategi och en fin liten vinkning till "förfärliga chefer".

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Så - har ni bingetittat på tredje säsongen i helgen eller vad? Får ni inte nog av Frank Underwood går det alltid att spana in det brittiska originalet, som heter samma sak, men som kom 1990 och där Ian Richardson spelar motsvarigheten till Frank, den hänsynslöse konservative politikern Francis Urquhart. Fyra delar hann det bli av BBC-serien och den finns också att streama på Netflix.
| 2 mars 2015 13:00 |