Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 mars 2020 | 19:00

Virusfilmer som "Contagion" populära i coronatider

Intresset för filmer om sjukdomar och pandemier har ökat.
Tvätta händerna noga, hosta i armvecket, undvik folkmassor - och sätt på en bra film.

Alla har vi våra sätt att förbereda oss för COVID-19, viruset som dominerar nyhetsrapporteringen och sätter skräck i världen. Intressant nog verkar det omskrivna coronaviruset ha ökat tittandet på just virusfilmer, och Steven Soderberghs obehagliga "Contagion" (2011) är en av de mest populära.

The Verge uppmärksammar att piratnedladdningen av "Contagion" har ökat markant sedan januari. Enligt sajten Torrentfreak laddas filmen ner så mycket som 18.000 gånger om dagen, främst från Sydkorea men även USA. (Det ska dock tilläggas att torrents står för en liten del av piracy numera, så de totala siffrorna är antagligen högre.)

Att filmen inte finns tillgänglig på någon prenumerationstjänst som Netflix i USA, förklarar kanske de höga piracysiffrorna. Men "Contagion" klättrar även som hyrfilm hos de lagliga vod-alternativen, och har bland annat tagit sig in på topp-20 på iTunes i flera länder.
 
Dramathrillern från 2011 följer händelserna under en dödlig epidemi som sprids över världen. I den smittade stjärncasten finns Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne och Jude Law.
 
 
"Nothing spreads like fear" lyder filmens tagline, och manusförfattaren Scott Z. Burns fick nyligen prata med Fortune om ordens relevans i coronatider:

- Likheterna mellan vår smitta och coronaviruset är oväsentliga och bara en slump. Det som är viktigare och mer träffsäkert är samhällets reaktioner, hur rädslan sprids och vad det får för effekter. Det har visat sig vara riktigt.

I Sverige finns "Contagion" att hyra hos bland annat SF Anytime, iTunes, Blockbuster och Viaplay.
 

5 andra filmer och serier om virus

 
Outbreak - I farozonen (1995)
Innan "Contagion" hörde "Outbreak" till en av de mest skrämmande, realistiska och stjärnspäckade filmerna på temat. Med Dustin Hoffman och Morgan Freeman i täten berättas historien om hur en afrikansk apa tar med sig ett dödligt virus till Kalifornien.

De 12 apornas armé (1995)
Sjukdomar som tagit kål på världens befolkning är ett kärt ämne för alla som skriver postapokalyptisk sci-fi. I Terry Gilliams film åker Bruce Willis tillbaka i tiden för att hitta orsaken till en pandemi. Brad Pitt blev Oscarsnominerad för sin biroll.

REC (2007)
Det är alltid - alltid! - något läbbigt virus som bär skulden i varenda zombiefilm som gjorts. Vi gillar särskilt spanska "REC", där ett kamerateam tar sig in i ett avspärrat hus i karantän - och upptäcker något mycket skrämmande.

The Hot Zone (2019)
National Geographic står bakom denna dramaserie som skildrar hur ebolaviruset nådde USA. Julianna Margulies spelar Dr. Nancy Jaxx som utsätter sig själv för dödlig fara när hon försöker förhindra en katastrof. Sändes på bland annat Viaplay i höstas, dessvärre är serien redan borttagen.

Pandemi (2020)
Dokumentärserie från 2020. Här möter vi hjältarna som går i täten i kampen mot influensan, och lär oss mer om arbetet med att förhindra nästa globala utbrott. 6 avsnitt finns tillgängliga på Netflix.
 
Vilka andra filmer om virus och pandemier vill ni tipsa om? Kommentera nedan.
| 7 mars 2020 19:00 |