SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

21 februari 2015 | 12:00

Eftersnack: "Vikings" kan få sin starkaste säsong

Vi summerar säsongspremiären av "Vikings".
Ni vet hur det är med vissa serier. När man börjar titta så krävs det ju ett avsnitt eller två innan man verkligen har kommit in i det hela. Man börjar äntligen lära känna karaktärerna, man vill spendera 10 avsnitt eller mer med de. "Vikings" är utan tvekan en sådan serie. Det började bra med första säsongen, blev ännu bättre med andra säsongen, nu med tredje säsongen kan vi utan tvekan se fram emot den starkaste säsongen hittills. Det är i alla fall så jag känner efter första avsnittet.

Efter att ha dödat den förrädiske Kung Hårik, förbereder sig kung Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel) och hans män att segla tillbaka till Wessex, England. De ska starta en koloni där. De uppvaktas av Kung Ecbert (Linus Roache), som passar på att föreslå ett avtal.

När vi återförenas med allas vår kära viking, Ragnar Lodbrok, är det mörkare och mer atmosfäriskt än tidigare. Redan från första sekund utlovas det illavarslande stämning när Lagertha (Katheryn Winnick) sitter hos sejdaren (som är skrämmande lik en av profeterna i "300"), och frågar om sin död. Kan det vara så att seriens manusförfattare och skapare, Michael Hirst planerar att göra denna säsongen kortvarig för en av huvudkaraktärerna? Vad det än betyder så lyckas första avsnittet av tredje säsongen få mig att bli hooked direkt, vilket de två föregående säsongerna inte lyckades med.

Det fortsätter med en otroligt välskriven och laddad scen mellan Ragnar och sonen, Björn (Alexander Ludwig, som passar betydligt bättre in här än i tveksamma "Grown Ups 2"...), när de står på en igensnöad bergstopp. Björn tittar ner över byn, då frågar Ragnar vad han ser - varpå Björn svarar:

Björn: Power. The power of the king.

Ragnar: Power is always dangerous. It attracts the worst and corrupts the best. I never asked for power. Power is only given to those, who are prepared to lower themselves to pick it up.

Var det bara jag som tyckte det, men verkade inte Björn lite väl makthungrig? Kan Ragnars replik antyda att någon kommer att förråda honom för all makt? Kommer Björn vara den personen? Som ni säkert märker så gör första avsnittet att man börjar undra lite huruvida det kommer gå för huvudkaraktärerna.

Som de tidigare två säsongerna av "Vikings" är det visuella och tekniska helt makalöst snyggt. Fotot av P.J. Dillon är på alla sätt och vis fenomenalt. Irland har aldrig sett bättre ut än vad det gör här. Vissa gånger påminns jag av John Tolls perfekta foto i Mel Gibsons mästerverk "Braveheart". I synnerhet under den helt fantastiska actionscenen när Lodbrok och mannarna plundrar Mercia, då blir parallellerna till den sanslösa Falkirk-striden slående. Stridsscenen i Mercia är helt otroligt bra, då den är precis så som en stridssekvens ska vara. Enkel, effektiv och jävligt brutal, just the way I like them. Däremot ska det sägas att fram tills den stora striden är "Mercenary" ett avsnitt som man lugnt kan kalla för slow burner. Tempot är väldigt sparsamt och långsamt, men det är inget som stör, tvärtom så förhöjer det känslan av att hemska saker kommer att hända. Såklart är musiken av Tyler Morris av världsklass och är härligt pumpande, man tröttnar ju inte heller på den ascoola vinjettmusiken; "If I Had a Heart" av Fever Ray.

Förutom välskrivet manus, flyhänt regi, suveränt foto och cool musik, är skådespeleriet återigen av världsklass. Travis Fimmel är som vanligt elektrisk som Ragnar Lodbrok. Det bästa med Travis är hans fantastiska närvaro som skådespelare, han spelar Ragnar med enormt intensitet. Det var först nu som jag märkte hur Fimmel använder sig av sina ögon under dialogscenerna. Jag kan säga att hade jag haft staring-competition med Fimmel, jag hade förlorat direkt. Övriga skådisar som Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, George Blagden, Alexander Ludwig och Linus Roache presterar stordåd. Min favorit är fortfarande Gustaf Skarsgård som Floke. Hans härliga överspel får mig alltid att dra på smilbanden, han är fenomenal helt enkelt.

Sammanfattningsvis var "Mercenary" ett första avsnitt som definitivt heter duga. Med fantastiska miljöer, grymt foto, strålande musik, briljant skådespeleri, välskrivet manus och riktigt bra regi utgör "Mercenary" den bästa inledningen för "Vikings" hittills. 

Ni som har sett avsnittet, vad tycker ni? Håller ni med om att detta var en mästerlig inledning för tredje säsongen? Jag kan bara tala för mig själv i det här fallet, men jag längtar som fan till det andra avsnittet.

Betyg: 5/5

"Vikings" visas på HBO Nordic med nya avsnitt varje fredag.
| 21 februari 2015 12:00 |