VENEDIG 2015

Skribent

Jonna Vanhatalo

6 september 2015 | 09:00

Vikander: ”En helt unik och spännande historia”

Skådespelarna i ”The Danish Girl” är Oscarstippade efter premiären. Vi mötte dem i Venedig.
”The Danish Girl” av regissören Tom Hooper är en sann historia om kärlek, konst och acceptans av det oundvikliga. 

Filmen hade i helgen premiär på Venedigs filmfestival och mottogs med varma applåder. Alicia Vikander och Oscarsvinnaren Eddie Redmayne spelar det annorlunda kärleksparet Gerda Wegener och Lili Elbe och många spår redan nu Oscarsnomineringar för båda huvudpersonerna för deras fantastiska prestationer.

MovieZine var på plats under presskonferensen efter filmens första officiella visning.

Varför ville du berätta den här historien?

Tom Hooper: Detta är en film om två modiga kvinnor som kämpade för sin kärlek och den enes rätt att få vara sig själv. Det handlar inte så mycket om att byta kön utan helt enkelt om att vara sann mot den man är och att eventuellt korrigera det som naturen skapat fel. Det här är en otroligt vacker historia, men också och framförallt viktig. Vi måste börja se oss själva som en enhet, vi är alla människor, oavsett kön eller geografiskt tillhörighet. Det är mycket aktuellt idag, med tanke på allt som sker i världen, med flyktingkrisen i Europa när människor dör i medelhavet för att de inte räknas in och med tanke på alla förföljelser som transpersoner genom tiderna fått utstå för att de inte räknas in. 

Alicia och Eddie, vad tilltalade er med det här manuset?

Eddie Redmayne: Jag fick det av Tom Hooper för några år sedan när vi spelade in ”Les Miserables” och han sa det var det bästa han någonsin hade läst. Och det var verkligen fantastiskt starkt. Jag blev enormt berörd och tagen av denna passionerade kärlekshistoria och dessa otroliga människor och känner mig så glad och hedrad över att ha fått äran att vara med i detta. Jag har verkligen haft tur, att få gestalta två så makalösa personer som först Stephen Hawking (”The Theory of Everything”) och nu Lili Elbe.

Alicia Vikander: Ja, jag håller med. Jag tycker det här är en helt unik och spännande historia om kärlek, inte bara mellan två personer men också om kärleken till sig själv och om vikten att kunna och få chansen att älska den man innerst inne är. Jag blev så imponerad av båda dessa kvinnor och deras villkorslösa relation till varandra. Min karaktär Gerda var verkligen en kvinna före sin tid, stark, modig och jag beundrar henne enormt. Hur hon älskade en annan så mycket att den personers lycka var viktigare än hennes egen. Jag skulle gärna ha lite mer av Gerda i mig.Hur förberedde du dig inför rollen som Lili?

Redmayne: Jag läste mycket. Läste böckerna om henne, den som baseras på hennes dagboksanteckningar men även andra. Jag lärde känna henne så. Jag läste om andra transpersoner med, om deras erfarenheter och upplevelser. Jag träffade och talade med personer i olika åldrar, i olika generationer som genomgått den här typen av könskorrigeringar, bland annat var det ett par som fortfarande efter operationen lever ihop. De var så otroligt generösa och en stor hjälp för mig i det här, att förstå för att sedan kunna gestalta denna komplexa person som Lili var. De sa till mig: fråga om precis allt, vad som helst och jag gjorde det och det var ett stort stöd i detta. 

Tom, varför valde du en heterosexuell man att spela rollen som transpersonen Lili, istället för att ge rollen till en skådespelare som själv är transsexuell?

Hooper: Jag är den förste att medge att det absolut finns ett stort problem i den här industrin. Transpersoner i branschen har svårt att få bra roller, det skrivs få historier om dem och jag ser gärna en förändring där. Därför ville vi också, i varje land där vi spelade in, casta just transaktörer i olika biroller. Så jag hoppas att jag gjort något för en förändring även om såklart mycket kvarstår att göra.

- Eddie valde jag tidigt att ha som huvudperson, då jag har jobbat med honom innan och jag tycker att han är en fantastisk skådespelare, han har dessutom spelat kvinnor förr och jag var helt övertygad om att han skulle kunna vara Lili med största trovärdighet. Dessutom är Lili karaktären Einar Wegener i nästan två tredjedelar av filmen, så det var också en aspekt som såklart spelade in.

- Som jag ser det är dualism boven i det här dramat, i filmen och i samhället i stort. Att vi människor har behov att skilja på oss och fortsätter dela upp oss. Man och kvinna överallt, ni och vi. Alla måste passa in i det ena eller andra facket, i enighet med befintliga normer, annars får man inte vara med. Min förhoppning med filmen är att visa att vi är människor alla och att kärlek och empati mellan oss inte är könsbundet. Man ska vara den man är och jag önskar att man snart inte ska känna sig tvungen att behöva genomgå en operation för att få vara det, ifall man inte vill det. Man ska ändå fullt ut kunna få leva sitt liv som den man innerst inne är.


"The Danish Girl" får svensk biopremiär 5 februari 2016. Läs vår recension från Venedigs filmfestival här...
| 6 september 2015 09:00 |