Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

7 april 2017 | 12:00

Viaplays porrdrama "Veni Vidi Vici" är en av årets mest underhållande nykomlingar

Efter att ha fått ta del av de fem första avsnitten av svenskserien "Veni Vidi Vici" med Rafael Edholm så vågar jag påstå att en succé är nästintill garanterad. Viaplays originalproduktion sätter ribban högt och redan på skärtorsdagen den 13 april vet vi om ni håller med mig - då är det premiärdags. Men först ska jag försöka övertyga er om att ge serien en chans.
"Veni Vidi Vici" är en dramaserie i tio delar om den danska filmregissören Karsten Daugaard (Thomas Bo Larsen).
 
Hans senaste film får extremt dåliga recensioner vilket leder till att hans framtid som regissör ser ut att vara över. Under tiden som Karsten har försökt att slå igenom har hans fru Jonna (Livia Millhagen) försörjt familjen men hon tycker nu att det är hög tid för henne att få prova sina vingar karriärsmässigt - det är dags för Karsten att ta ett vanligt jobb.
 
Han tvingas motvilligt att lämna filmbranschen för ett jobb som slaktare på sin svärfars (Michael Segerström) ekologiska grisfarm. Där träffar han den omåttligt positive slaktaren Wille (Sven Melander) vars uppdrag blir att lära upp den stackars auteuren. Men som en blixt från en klar himmel ringer Vincent (Rafael Edholm), en gammal vän från tiden på filmskolan, upp Karsten och erbjuder honom ett välbetalt jobb inom filmbranschen - som porrfilmsregissör.
 
Vid sidan av detta har Vincent en mindre del av storyn för sig sjäv som jag inte vill avslöja för många detaljer kring, inte mer än att den verkar handla om modersmjök på ett eller annat vis...
 
 
Likt Sam Esmail för "Mr. Robot" så är den svenska dramaserien regisserad, författad och producerad av en och samma person: Rafael Edholm. Mycket står givetvis på spel när samma person ska sitta på flera stolar i produktionen och dessutom stå framför kameran under stora delar av tiden, men i fallet med "Veni Vidi Vici" har upplägget visat sig vara ett genidrag. Eftersom Rafael är den som skrivit manuset (ihop med Santiago Gil) vet han precis vad det är han vill få ut av sina skådespelare när han sedan axlar rollen som regissör och vice versa. Idéen till serien fick han för över tio år sedan och lyckligtvis har samarbetet med Viaplay visat sig vara ett perfekt giftermål. 
 
Även om "Veni Vidi Vici" säljs in som en dramaserie så finns det stora delar av mörk komik som genomsyrar produktionen. En dramaserie med komiska inslag helt enkelt. Storyn utspelar sig mestadels i Sverige och Danmark och vi rör oss mellan svenska, danska och engelska i tal hejvilt. Skådespelarinsatserna är förvånansvärt starka med en Sven Melander som är helt perfekt i sin lilla roll och Michael Wincott som spelar en konkurrerande porrfilmsregissör likaså. Livia Millhagens förtjänar också ett särskilt omnämnande för sin roll som Karstens fru.
 
Rafaels Edholms visuella stil påminner en hel del om Guy Ritchies rappa klippande men han vågar samtidigt ligga kvar med kameran längre stunder i scener som kräver det. 
 
 
"Veni Vidi Vici" är kanske, trots mina lovord, inte en serie som kommer att tilltala alla när det väl kommer till kritan. En TV-serie om en porrfilmsregissör är möjligtvis inte en serie för den fisförnäme men jag hoppas verkligen att så många som möjligt ger serien en chans. Vi vill såklart att Viaplay ska få mersmak och finansera fler intressanta projekt framöver! Om jag ännu inte har lyckats övertyga dig... lugn. Jag har sparat det bästa till sist. Här är trailern:
 
 
Kommer du att ge Viaplays nya serie en chans? 
| 7 april 2017 12:00 |