Serie

Skribent

MovieZine

7 december 2020 | 09:50

Viaplay utvecklar tv-serie om Estoniakatastrofen

Ett engelskspråkigt drama skapat och regisserat av Charlotte Brändström.
När Estonia gick under 1994 blev det inledningen på ett folkligt och politiskt trauma i länderna som omger Östersjön. Katastrofen anses inte ordentligt utredd, och teorierna om orsaken till förlisningen är många, något som aktualiserades tidigare i år när ett fyra meter stort hål upptäcktes i skrovet.

Estoniakatastrofen är en av vår tids största händelser, en tragedi med 852 offer från 17 länder. I Viaplay-originalet "Estonia – den sista vågen" ska stjärnregissören Charlotte Brändström skildra de gåtor som omger förlisningen.

– Att göra drama baserat på verkliga händelser är en stor utmaning. Ambitionen är inte att dramatisera vad vi redan vet, utan att visa det som vi annars inte skulle få se. Vi vill ställa frågor om vad som egentligen hände på Estonia, och varför, säger seriens skapare och regissör Charlotte Brändström i ett pressmeddelande.
 
 
Charlotte Brändström är en av Sveriges mest meriterade tv-regissörer. Hon har tidigare regisserat avsnitt i internationella serier som "The Witcher", "The Man in The High Castle" och "Madam Secretary", såväl som svenska "Ingen utan skuld". Närmast arbetar hon också med en Netflix-serie om Palmemordet.

"Estonia - den sista vågen" är fortfarande i ett utvecklingsskede, där produktionen bland annat har gjort ett stort antal intervjuer för att komma så nära händelseförloppet som möjligt.

Den engelskspråkiga dramaserien beräknas släppas på Viaplay under 2022.
| 7 december 2020 09:50 |