Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 mars 2023 | 18:00

Vi talar med mördaren i ”Scream VI”

Varning för spoilers! MovieZine pratar med skådespelaren som den här gången döljer sig bakom Ghostface-masken.
Bioaktuella "Scream VI" har under helgen lockat skräckfans till biograferna, och fått dem att tappa hakan i golvet med en rad sköna överraskningar. Än en gång lyckas denna skräckfranchise återuppliva vår kärlek för Ghostface med en både brutal och spännande whodunnit, laddat med härlig metahumor.
 
Häromveckan fick jag chansen att prata med några av filmens skådespelare inför premiären. Bland annat någon som den här gången döljer sig bakom den där välbekanta, fruktade masken.
 
Varning för spoilers! Läs inte vidare om du inte sett filmen.
 
Large a1f31331cf0f26b57f2f73e050d86411 scream vi
 
Inför min korta intervju med Dermot Mulroney och Hayden Panettiere hoppades jag få ställa några frågor om filmens klimax, där twisterna avlöser varandra. Tyvärr var det inte läge att snacka spoilers - de luttrade stjärnorna höll fast vid hemligheterna.
 
Jag kommer inte att berätta exakt hur filmen slutar, så roligt ska vi inte ha det. Men för er som sett filmen, och vet vem som är nya Ghostface och vilka motiv som ligger bakom morden, kan det vara kul att läsa hur en skådespelare tacklar en intervju utan att avslöja någonting alls för den snokande pressen.

Jag älskar den här filmen. Men hur pratar vi om den utan några spoilers?
 
Dermot Mulroney: Vi börjar bli väldigt bra på det nu. Det visar sig att det hör till jobbet. Och jag är här idag för att inte berätta något för dig! Du kan försöka - vi säger ”vi kan inte”. Alla undrar ”vem gjorde det?” Men jag har noll information att ge. 
 
Hayden Panettiere: Du vill inte veta!
 
Dermot: Precis. Det är så tillfredsställande när allting avslöjas. Så du vill inte veta något.
 
 
Vi kan väl iallafall säga att du såg ut att ha riktigt kul i rollen som Detective Bailey?
 
Dermot: Definitivt. Vår historia förflyttar sig från småstaden Woodsboro till stora New York där jag spelar Detective Bailey. Han är en av poliserna på fallet, och börjar pussla ihop att det rör sig om en serie mord kopplade till en annan stad. Det är en stor del av rollen.
 
- Och han blir partner med Kirby som återvänder, nu som en erfaren FBI-agent! Kanske var det allt trauma som hände i ”Scream IV” som fick henne att…
 
Hayden: …fick henne att kämpa och bli tuffare, ja. Hon vill inte längre vara rädd för sin egna skugga. Hon vill att skurkarna ska vara rädda för henne. Och det borde de vara.
 
 
Hayden, det är så roligt att se dig tillbaka på vita duken. Du har hållt dig borta från rampljuset ett tag. Ser du ”Scream VI” som din comeback till skådespeleriet?
 
- Ja, jag väntade på att den rätta rollen skulle uppenbara sig. Och när den här möjligheten dök upp var det perfekt! Det var precis det jag ville göra. Det var såhär jag ville bli återintroducerad. Samtidigt var jag livrädd, jag behövde påminna mig själv om att jag fortfarande kunde göra det här - memorera repliker och agera. Vad är väl ett bättre ställe att börja på än någonstans du redan har varit, med en karaktär du redan känner till, och med folk som stöttar en?
 
Och vad lockade dig, Dermot, till att bli en del av ”Scream”-franchisen?
 
- I all ärlighet hade jag bara sett första ”Scream”. Innan jag fick rollen, för då såg jag förstås alla filmerna för att kunna pussla ihop hela historien, som otroligt nog har fortsatt i mer än 25 år. Och det var väldigt spännande, tyckte jag, att bli del av något som har sin långa historia och har pågått i flera generationer.
 
- Det jag däremot visste var att sedan den första filmen har ”Scream” varit en kulturell milstolpe över hela världen. Och att bli erbjuden att bli en del av något som redan är så framgångsrikt var otroligt, för mig.
 
 
"Scream VI" går nu på bio.
| 13 mars 2023 18:00 |