SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

23 december 2016 | 06:00

Vi måste prata om senaste ”Vikings”-avsnittet

Varning! Spoilers förekommer kring veckans avsnitt, ”Suffer Not A Witch”.
Ni som har läst mina texter om "Vikings" vet att jag tycker mycket om serien, men att den har haft en formsvacka på sistone. 

Nya avsnittet däremot, ”Two Journeys”, är riktigt bra, och lovar mycket gott inför kommande avsnitt. Det är min stora glädje att tala om för er, mina kära läsare, att återigen har vi fått ett grymt bra avsnitt. Spänningen är på topp, skådespeleriet är underbart och manuset enormt välskrivet. 
 
Det största nöjet med detta avsnitt, ”Suffer Not A Witch”, är att se Lagertha återta sitt forna rike, Kattegatt. Det största misstaget som Ragnar någonsin gjorde var när han lämnade Lagertha för den vedervärdiga, Drottning Aslög. Det gav mig oerhörd tillfredställelse när Aslög avsade sig tronen, och sedan när hon var påväg bort från Kattegatt, så fick hon en pil i ryggen av Lagertha. Om det var fegt eller helt enkelt bara ren hämndlystnad från Lagerthas sida kan diskuteras, men vackert var det i alla fall. Jag har hatat Aslög ända sedan från början, och att se henne dö var helt underbart.
 
Det som gav ännu mer kraft till detta var hur Ubbe och Sigurd reagerade på nyheterna av att Lagertha hade tagit över igen, samt att deras mor hade dödats. Ubbe framför allt reagerade med stor ilska, och försökte ha ihjäl Lagertha omgående, men misslyckades. Extra coolt var att se Astrid varna Ubbe och Sigurd om vad som skulle hända om de så mycket som rörde vid Lagertha. Jag fullkomligt älskar är hur ju längre in i serien vi kommer, desto mer konflikter blir det inom familjen. Mycket spännande och välskrivet. 


 
Ragnar och Kung Egbert återförenades i detta avsnitt, och deras scener var definitivt höjdpunkterna. Egbert har ju en del att förklara efter att ha dödat hela Nordiska bosättningen i Mercia. När de började prata om Aethelstan så kunde jag känna hur det började bränna till en del, det blev oerhört känslosamt. Sedan när Ragnar träffade Aethelstans son, Alfred, så blev det nästan lite svårt att hålla tillbaka tårarna några gånger. Powerful stuff indeed. Det var oerhört kul att se Egbert och Ragnar dela sceneriet igen, bägge är sjukt starka karaktärer, och deras relation är oerhört fascinerande. De är varandras värsta motståndare, men även närmsta allierade. Så att se herrarna bli fulla och diskutera om makt och dylikt, var riktigt härligt. 
 
Jag skulle gå så långt att säga att detta är bland de bästa ”Vikings”-avsnitten hittills. Det känns som att det byggs upp till en spektakulär säsongsavslutning. Ett stort nöje att följa vikingarna denna vecka, helt klart. Nu blickar vi framåt mot nästa vecka!

Streama alla avsnitt av "Vikings" på HBO Nordic.

 
Vad tyckte ni om ”Suffer Not A Witch”? Kommentera där nedan… 
| 23 december 2016 06:00 |