LISTA

Skribent

Robin Cocks

30 december 2019 | 15:00

Vi listar 2010-talets bästa spel, år för år

Nu går vi in i 20-talet och lämnar ett decennium av fantastiska speltitlar bakom oss. Här har vi listat de absolut bästa spelen som släppts mellan 2010 och 2019.
Gott nytt år! Vi går nu in i 20-talet och lämnar ett decennium av fantastiska speltitlar bakom oss. Därför har vi listat några av de absolut bästa spelen som släppts mellan 2010 och 2019. Reglerna är enkla! Ett spel per årtal.
 

2010: "Super Mario Galaxy 2" (Nintendo Wii)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nintendo Wii släpptes under 2006 och blev något av ett fenomen tack vare kombinationen av rörelsehandkontroller och dess användarvänlighet. Dock så var det riktiga mästerverket som kom att definiera konsolen utan tvekan plattformsspelet "Super Mario Galaxy 2" som släpptes under sommaren 2010.
 
Vi hade redan tre år tidigare fått följa med Mario ut på äventyr i rymden i det första fantastiska "Super Mario Galaxy", men det var i tvåan som alla spelelement förädlades till max. "Super Mario Galaxy 2" bjuder på kreativa världar med stor variation både sett till speldesign och miljö. Spelet lyckas verkligen göra allt rätt, alla powerups är roliga att använda, grafiken är charmig, musiken är bedårande och kontrollen är perfekt.
 
"Super Mario Galaxy 2" är ett mästerverk och ett av de bästa plattformsspelen som jag har spelat under 10-talet.
 
Andra grymma spel från 2010: "Red Dead Redemption", "Halo: Reach", "StarCraft II", "Heavy Rain", "Mass Effect 2", "Minecraft"
 

2011: "The Elder Scrolls V: Skyrim" (PC, Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4, Switch)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det är svårt att greppa att "Skyrim" släpptes för hela åtta år sedan. Detta mäktiga actionrollspel utspelade sig i ett magiskt, snötäckt land fyllt av eldsprutande drakar.
 
Det som "Skyrim" lyckas så bra med är att ge dig som spelare valet att utforska den enorma värld i din egen takt. Utöver sin inbjudande värld så erbjuder även "Skyrim" ett magnifikt soundtrack, en intressant berättelse och ett grymt stridssystem.
 
Om du inte har hunnit spela "Skyrim" under dessa åtta år så är det hög tid att bege dig in i detta förtrollade land och dräpa några drakar.
 
Andra grymma spel från 2011: "Portal 2", "The Legend of Zelda: Skyward Sword", "Batman: Arkham City", "Dark Souls", "Uncharted 3: Drake's Deception"
 

2012: "The Walking Dead" (PC, Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4, Switch)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det finns inte en enda spelutvecklare på denna lista som har gjort den resa som Telltale Games har gjort under detta årtionde. Deras succéspel "The Walking Dead" tog sättet hur man berättar en berättelse på i ett spel till en helt ny nivå. I detta episodbaserade äventyrsspel följer vi med karaktären Lee och den unga flickan Clementine på en överlevandsresa genom Amerika under en zombieapokalyps.
 
"The Walking Dead" låter berättelsen komma i första hand och tvingar dig att välja mellan olika dilemman som påverkar hur handlingen förs framåt. Det finns även en rad olika pussel som du måste lösa för att ta dig vidare. Över de fem episoderna som utgör första säsongen av "The Walking Dead" så blir man fäst vid karaktärerna och att se några av dem dö gör ont i hjärtat.
 
Ett måste för alla som älskar en bra story framför action. Synd bara att Telltale Games gick i konkurs under förra året.
 
Andra grymma spel från 2012: "Halo 4", "Mass Effect 3", "Journey", "Dishonored",  "Far Cry 3", "Spec Ops: The Line" 
 

2013: "The Last of Us" (PS3 och PS4)

 
332d7660ed7ee14f9ab809cc7bfec5d9 thelastofusremastered 2
 
"The Walking Dead" är inte det enda zombieapokalyps-spelet på listan. "The Last of Us" berättar en gripande historia om enstöringen Joel och den unga kvinnan Ellie som försöker ta sig till ett laboratorium för att hjälpa forskarna att ta fram ett botemedel mot åkomman som drabbar människorna i världen.
 
"The Last of Us" är betydligt mer actionorienterad jämfört med "The Walking Dead" och erbjuder resurshantering, omgivningsbaserade pussel och smygelement. Relationen mellan Joel och Ellie är spelets höjdpunkt och vissa delar är rejält tårretande.
 
Till en början verkade det som om "The Last of Us" inte skulle få någon uppföljare, men nu väntar vi spänt på del två som kommer i maj 2020.
 
Andra grymma spel från 2013: "The Last Story", "BioShock: Infinite", "Grand Theft Auto 5", "Super Mario 3D World", "Tomb Raider"
 

2014: "Alien: Isolation" (PC, Xbox One, PS4, Switch)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Enligt mig så kan inte ens mastodontspel som "The Walking Dead" eller "The Last of Us" mäta sig med den rena och skära skräck som "Alien: Isolation" bjuder på. Som Amanda Ripley ombord på en rymdstation så måste du undvika en supersmart och lika mycket dödlig alien (xenomorph) som inget hellre vill än att slita dig i stycken.
 
Det som gör "Alien: Isolation" så fruktansvärt läskigt är själva beteendet hos xenomorphen, då den följer ett oförutsägbart mönster och du kan aldrig känna dig säker under någon punkt i spelet. Sedan så har spelutvecklarna lyckats fenomenalt bra med att återskapa estetiken från "Alien"-filmerna med dess retrofuturistiska look.
 
Detta är ett skräckmästerverk och bör spelas av alla som gillar skräck eller "Alien"-serien.
 
Andra grymma spel från 2014: "Bayonetta 2", "Destiny", "Mario Kart 8", "Middle Earth: Shadow of Mordor", "Dark Souls 2", "Far Cry 4"
 

2015: "The Witcher 3: Wild Hunt" (PC, Xbox One, PS4, Switch)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad kan man säga om "The Witcher 3: Wild Hunt" som inte redan har blivit sagt? Som en monsterjägare (witcher) vid namn Geralt of Rivia försöker du leta reda på din adoptivdotter Ciri som har försvunnit. Det visar sig att Geralt inte är den enda som letar efter henne, utan även den interdimensionella demongruppen "Wild Hunt" vill också hitta henne för att utvinna hennes magiska egenskaper.
 
"The Witcher 3: Wild Hunt" är ett actionrollspel och erbjuder en öppen fantasyvärld med massor, och återigen massor av sidouppdrag, karaktärer och monster att dräpa. Av alla spel på listan så är detta nog det spel som jag personligen blev mest överraskad av när jag spelade det för första gången.
 
Sedan får du inte glömma bort de två fantastiska expansionerna "Blood and Wine" samt "Hearts of Stone" som är ett måste!
 
Andra grymma spel från 2015: "Until Dawn", "Rise of the Tomb Raider", "Ori and the Blind Forest", "Fallout 4", "Bloodborne", "Metal Gear Solid V: The Phantom Pain", "Rocket League"
 

2016: "Uncharted 4: A Thief's End" (PS4)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Spelutvecklarna Naughty Dog (The Last of Us) dyker upp igen här på listan med äventyrsspelet "Uncharted 4: A Thief's End". Skattjägaren Nathan Drake har pensionerat sig från farliga skattletaruppdrag men han saknar verkligen sin gamla livsstil. När Nathans försvunne bror, Sam, en dag knackar på dörren och ber honom om att följa med på ett sista äventyr så tackar inte Nathan precis nej.
 
Om du någonsin har velat spela en "Indiana Jones"-film så är "Uncharted 4: A Thief's End" det ultimata spelet för dig. Här finns spektakulära actionsekvenser som byter av varandra i ett rasande tempo. Och likt de andra spelen i "Uncharted"-serien så bjuds vi även här på fantastisk grafik, grymt röstskådespeleri och underhållande plattformsmoment. Ett spel som du måste äga om du har en Playstation 4!
 
Andra grymma spel från 2016: "Mafia 3", "Dark Souls III", "The Witness", "Dragon Quest Builders", "DOOM", "Overwatch", "Titanfall 2"
 

2017: "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" (Switch)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
2017 var ett speciellt år för Nintendo. Efter deras finansiella dunderflopp med konsolen Wii U (jag älskar den dock!) så gav de ut hybridkonsolen Nintendo Switch och ett av releasespelen var "Zelda: Breath of the Wild".
 
"Breath of the Wild" bygde om hela "Zelda"-strukturen, och istället för att följa en linjär väg så var hela världen Hyrule öppen för dig från första sekund. Och istället för klassiska tempel att besöka så fanns det mängder av "shrines" att utforska som belönade dig föremål som gjorde att du kunde uppgradera dina förmågor. Dessutom var du tvungen att hushålla med dina resurser och vapen, då dessa hade en tendens att förbrukas snabbt.
 
"Breath of the Wild" känns som en nystart för hela spelserien och det ska bli sjukt spännande att se vad som händer i den utannonserade uppföljaren som förhoppningsvis kommer inom en snar framtiden.
 
Andra grymma spel från 2017: "Destiny 2", "What Remains of Edith Finch", "Wolfenstein 2: The New Colossus", "Horizon: Zero Dawn", "Persona 5",  "Resident Evil 7", "NieR: Automata", "Super Mario Odyssey", "Cuphead"
 

2018: "God of War" (PS4)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Och från ett magiskt Hyrule rör vi oss till ett kallt Norden. I "God of War" får vi spela som den grekiske krigsguden Kratos, som tillsammans med sin son Artreus, ska sprida sin frus aska från det högsta berget i världen. På deras resa stöter de på nordiska gudar som gör allt de kan för att sätta stopp för Kratos och Artreus.
 
Det intressanta med "God of War" är att det, likt "Breath of the Wild", ändrar på strukturen som de andra spelen i serien bygt på. De tidigare "God of War"-spelen fokuserade på snabb action och mängder av fiender samtidigt som kameran var långt utzoomad så att man som spelare skulle kunna se allting. I detta spel ligger kameran nära Kratos axel och gör att allt känns intimare. Striderna är inte lika stora som tidigare, men lyckas ändå vara både roliga och intensiva.
 
Det är även fint att se hur förhållandet mellan den buttre Kratos och hans naive son Arteus utvecklas under den cirka 20 timmar långa resan. Likt "Uncharted 4: A Thief's End" är "God of War" också obligatoriskt om man äger en Playstation 4!
 
Andra grymma spel från 2018: "Red Dead Redemption 2", "Monster Hunter: World", "Celeste", "Return of the Obra Dinn", "Super Smash Bros. Ultimate", "Hollow Knight", "A Way Out", "Marvel's Spider-Man"
 

2019: "Resident Evil 2 Remake" (PC, Xbox One, PS4)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
2019 bjöd på många riktigt bra titlar men inga av dem var riktigt lika imponerande (enligt mig) som remaken av det klassiska skräckspelet "Resident Evil 2".
 
Spelutvecklarna Capcom lyckades inte bara återskapa känslan från det originalspelet från 1998, utan lade även till nya spelmekaniska element som kändes fräscha och unika. Som Leon Kennedy eller Claire Redfield försöker du fly från ett zombiehärjat Raccoon City. Blandningen mellan skräck och action är nästintill perfekt och många av de pussel som man tvingas lösa är både smarta och underhållande.
 
Sektionen i början av spelet som utspelar sig på en övergiven polisstation är bland det bästa som jag NÅGONSIN har spelat. "Resident Evil 2" är ett måste om du gillar actionskräckspel. Och nu kan vi också se fram emot remaken av "Resident Evil 3" som släpps i april 2020.
 
Andra grymma spel från 2019: "Super Mario Maker 2", "Luigi's Mansion 3", "Call of Duty: Modern Warfare", "Sekiro: Shadows Die Twice", "Death Stranding", "Fire Emblem: Three Houses", "The Outer Worlds", "Mortal Kombat 11"
 

Läs också: Här är de 10 bästa spelen från 2019

 
Det har släppts tusentals fantastiska spel under dessa tio år. Givetvis saknas det massor av grymma titlar här. Vilka spel tycker du har varit bäst under 10-talet?
| 30 december 2019 15:00 |