Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 april 2017 | 18:00

5 grymma domedagsserier du borde se (innan det är för sent)

Vi listar 5 grymma domedagsserier, där du kan lära dig lite tips och tricks inför den (enligt vissa) stundande apokalypsen.
Idag är det 100 dagar sedan den 45:e presidenten svors in i USA. Självutnämnda domedagsprofeter spådde, inför President Trumps första dag i Vita Huset, att slutet för vår värld var närstående. Vi är tack och lov fortfarande här, men frågan är hur länge?
 
Somliga kanske tycker att politik och nöje bör hållas separat, men oavsett politisk färg så verkar det finnas en oro över hur vår framtid kan komma att se ut. Med den gigantiska MOAB-bomben ("Mother-Of-All-Bombs") släppt över Afghanistan, flera dussin Tomahawk-missiler avfyrade mot mål i Syrien, mer än ansträngda relationer med ryssarna (som ryktas ha haft ett finger med i spelet om att få Trump vald) samt det illavarslande tonläget mellan Donald Tumps USA och Kim Jong-uns Nordkorea - så vet ingen var det bär hän.
 
Personligen hoppas jag att världen åtminstone står kvar länge nog för att kunna ge oss ett gäng spännande nya filmer och TV-serier, som handlar om allt som skett bakom stängda dörrar i maktens korridorer. Men det får bli en annan lista. Här nedan följer en lista på fem TV-serier där världen, av olika orsaker, redan gått käpprakt åt helvete.
 
"The Handmaid's Tale" (2017-)
 
 
I en värld, terroriserad av miljökatastrofer och en snabbt minskande befolkningsmängd (på grund av utbredd infertilitet), styr en fundamentalistisk regim delar av det forna USA. Kvinnor behandlas som statens ägodelar, homosexualitet är förenat med dödstraff och ingen kommer undan. Baserad på Margret Atwoods roman med samma namn. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"Into the Badlands" (2015-)
 
 
"Mad Max Fury Road" möter "Crouching Tiger Hidden Dragon" i denna visuellt slående serie där ett framtida samhälle styrs av baroner och dess lokala krigare. Finns tillgänglig hos C More.
 
"Jericho" (2006-2008)
 
 
Ett kärnvapensvampmoln dyker upp vid horisonten samtidigt som kontakten bryts med omvärlden, vilket skapar kaos bland invånarna i en liten men fridfull stad i Kansas. Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"The Leftovers" (2014-) 
 
 
Två procent av världens befolkning försvinner helt utan förvarning, ena sekunden var de där för att under den nästa gå upp i rök. För de som lämnades kvar, "The Leftovers", är nu frågan: Kan de fortsätta leva vidare som vanligt, med vetskapen om att världen kan gå under vilken sekund som helst? Finns tillgänglig hos HBO Nordic.
 
"The Walking Dead" (2010-)
 
 
Ingen lista av det här slaget är komplett utan den omåttligt populära zombie-serien "The Walking Dead". Oavsett om du är i fas med den sjunde säsongen eller hoppade av Rick-tåget för ett bra tag sedan - så är alltid den första säsongen värd en omtitt. Finns tillgänglig hos Viaplay och HBO Nordic.
 
Om nu världen, som vi känner den, av någon anledning går under de kommande 100 dagarna: Vilken av serierna ovan tror du är närmast sanningen?
| 29 april 2017 18:00 |