VENEDIG 2014

Skribent

Jonna Vanhatalo

27 augusti 2014 | 12:00

Venedigs internationella filmfestival startar idag

På flera sätt är Venedig som en film i sig själv. Tänk dig en stad med palats av guld, hundratals broar, gränder, små torg och gator av vatten. En filmfestival där är lite som att bygga vackra kulisser i en redan uppställd studio. Själva staden blir en del av upplevelsen där berättandet inte tar slut för att filmen gör det.
Det började redan 1932 och idag är det alltså åter dags att rulla ut röda mattan. 

Världens äldsta filmfestival drar igång för 71:a gången på ön Lido i lagunen utanför Venedig. Stjärnor från hela världen kommer närvara och tävla om de åtråvärda priserna varav Guldlejonet (Leone d’oro) för bästa film är den mest prestigefyllda. Roy Andersson är med i startfältet med sin "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", liksom Alejandro G. Inarritu med öppningsfilmen "Birdman" i vilken Michael Keaton spelar huvudrollen. Al Pacino är med i två filmer, "Manglehorn" och "The Humbling" och James Franco närvarar med sin egenregisserade "The Sound and the Fury". 

Thelma Schoomacher (redigerare känd kanske framförallt för sitt fantastiska arbete i Martin Scorseses filmer) kommer tilldelas ett speciellt jurypris. Dessutom kan vi se Ethan Hawke i nytt samarbete med Gattaca regissören Andrew Niccol i krigsdramat "Good Kill" samt Frances McDormand och Bill Murray som båda är med i HBO:s nya miniserie "Olive Kitteridge" som premiärvisas under festivalen. 

Förutom USA och Sverige är 49 andra länder representerade i festivalen som äger rum mellan 27 augusti och 6 september.

MovieZine ska såklart recensera intressanta filmer under hela festivalen och rapporterar dessutom direkt från händelsernas centrum både med bild och text. Från och med lördag kommer ni kunna följa oss via vår Youtubekanal där vi dagligen kommer lägger ut korta summeringar och ge tips på framtida filmmåsten. Ses i Venedig!
| 27 augusti 2014 12:00 |