Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

5 oktober 2017 | 14:30

Vem fan är Kazuo Ishiguro? Här är 4 filmer du bör se

Noll koll på årets Nobelpristagare? Lugn, chansen är stor att du redan är bekant med någon av hans filmatiseringar.
Kazuo Ishiguro är årets Nobelpristagare i litteratur. I Svenska Akademins motivering kan man höra att Ishiguro ”i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.
 
Om du är lite som vi, och hellre slukar film än böcker, behöver du förmodligen inte sitta knäpptyst under höstens finkulturella middagsdiskussioner. Den 62-årige brittiske författarens namn står nämligen med på fyra inte helt okända filmer, där ensamma människor och varma känslor verkar vara en gemensam nämnare.

”Återstoden av dagen” (1993) är ett drama med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. James Ivory regisserade historien om en butler som berättar om sitt liv. Filmen fick 8 Oscarsnomineringar, bland annat för manus skrivet av Ruth Prawer Jhabvala utifrån Ishiguros roman från 1989. "Återstoden av dagen" sägs för övrigt vara en av Emma Watsons favoritböcker.

”The Saddest Music in the World” (2003) är en musikal under tiden för den stora depressionen i USA. Originalmanuset, skrivet av Ishiguro, följer en tävling om att hitta världens sorgligaste musik. Med Isabella Rossellini.

”Den ryska grevinnan” (2006) är också ett drama i regi av James Ivory, efter ett manus av Ishiguro. Filmen utspelar sig i 1930-talets Shanghai, där en blind amerikansk diplomat (Ralph Fiennes) inleder en relation med en ung rysk flykting (Natasha Richardson). ”Förmodligen hade detta varit uthärdligt om inte skådespeleriet varit så stelt” tyckte vår recensent vid biopremiären.

”Never Let Me Go” (2010) är den senaste filmatiseringen av Kazuo Ishiguro. Här såg vi Keira Knightley, Carey Mulligan och Andrew Garfield i ett drama med sci-fi-vibbar, om tre vänner som växer upp tillsammans på en internatskola. ”Ishiguro har själv sagt sig vara oerhört nöjd med adaptionen och har till och med gått så långt som att säga att han lärt sig nya detaljer om sina karaktärer genom att se filmen”, kunde man läsa i MovieZines recension.
 
Har du sett eller läst något av Kazuo Ishiguro? Kommentera nedan.
| 5 oktober 2017 14:30 |