Serie

Skribent

Fabian Nordlander

2 november 2015 | 09:00

Vem fan är Jessica Jones?

Om knappt tre veckor följer Netflix upp sin succé “Daredevil” med sin andra Marvel­-titel “Jessica Jones”. Men vem är hon, vad har hon för roll i universumet? Här har ni guiden.
När Netflix släppte sin storsatsning med Marvel, “Daredevil”, var succén snabbt given. Det var en karaktär som trots sina tidigare missar var välkänd nog att definieras för en ny generation, och samtidigt skulle denna karaktär öppna upp en ny del i Marvels universum.

Nu kommer Netflix med nästa byggsten, Jessica Jones. Detta är inte en karaktär av samma kaliber som Daredevil, mest för att få vet vem hon är. Men trots det kommer Netflix storsatsa. Så vem är hon och vad är hon? Låt oss försöka förklara.Serietidningen


När Marvel låg i finansiell kris samt bröt upp med censurbyrån, startade de en publikation som skulle publicera lite mer vuxnare material. Alla tidningar som då var “vuxna” gick under titeln “Max Comics” och utspelade sig i Marvels universum fast under egen kontinuitet. Den första tidningen som publicerades där var “Jessica Jones: Alias” som var en helt ny karaktär skapad av Brian Michael Bendis.

Tidningen utforskade en före detta superhjälte som nu jobbar som privatdetektiv med dåliga vanor och en svärande mun. Efter den succén hoppade mer etablerade hjältar in i Max Comics så som Wolverine och Punisher.Jessica Jones (Krysten Ritter)


Jessica Jones är i serietidningen en före detta Avenger som under sin ungdom slogs bredvid Captain America och gänget mot skurkarna. Nu några år senare är hon en avdankad, livstrött privatdetektiv som gillar whiskey nästan lika mycket som svordomar. Hon gick i samma klass som Peter Parker och blev även hon exponerad för radioaktivt material i en separat händelse. Hon har superstyrka, uthållighet och förmågan att ibland flyga. Hon har ett mystiskt traumatiskt förflutet hon ständigt flyr från.Kilgrave (David Tennant)


Doktor Zebediah Killgrave eller mer känd som Purple Man är en kroatisk före detta spion som via en kemikalieolycka fick förmågan att kontrollera människor med sin feromonfyllda röst, och ja, han är även lila. Han är en kriminell som började som en Daredevil­-skurk men som på senare tid har vart Jessica Jones största motståndare. I Netflix-­serien verkar han vara Jessicas Kingpin.Luke Cage (Mike Colter)


Hjälten som snart får en Netflix­-serie föddes ur den populära blaxploitation-­genren på 70-talet och är en man som skyddar gatorna. Efter att ha deltagit i ett Captain America-liknande experiment får han ogenomtränglig hy som skyddar honom från all slags penetration, han blir även superstark. Han kallas ibland Power Man och jobbar ofta med Iron Fist (som också snart får en egen TV­-serie). Luke har vid tillfällen vart Jessicas älskare och sedan partner.Trish Walker (Rachael Taylor)


Trish eller snarare Patricia är även känd som hjälten Hellcat. Hon är en mänsklig hjälte som först var X-­Mens Beasts assistent, men viljan att bli hjälte fick henne att ta sig an identiteten Hellcat. Hon är enormt duktig på kampsport och via hennes dräkt kan hon känna av energi och klättra med hjälp av klor. I TV­-serien verkar hon vara Jessicas närmsta vän, en roll som i serietidningen Captain Marvel istället har.Jeryn Hogarth (Carrie-Anne Moss)


I serierna är denna individ en man, men inte i TV-­serien. Jeryn är mer kopplad till Iron Fist än Jessica och är advokat, men startar senare en firma som hyr ut hjältar vid behov, som till exempel Luke Cage.

Är ni nu mer taggade på TV-serien eller är ni skeptiska?
| 2 november 2015 09:00 |