Film

Skribent

Katarina Emgård

30 oktober 2015 | 06:00

Vem döljer sig bakom skräckmasken?

Kolla in skådespelarna som gjorde Ghostface, Michael Myers och Jason Voorhees till odödliga skräckikoner.
Jag var en av de där störiga småtjejerna som älskade att klä ut mig, så självklart blev jag galet entusiastisk när Halloween introducerades i mitt liv. Då skulle det kletas fejkblod runt munnen, huden skulle zombifieras och den gröna lösnäsan fästas. Med tanke på barns känsla för kvalité blev maskeradmaskerna och teatersminkningen obehagligare  då än vad de hade blivit idag. Dock har nog alla skräckintresserade läsare, i likhet med mig, någon gång googlat Halloweenkostymer från tidigt 1900-tal och fått upp fina svart- och vita bilder på barnaskaror utklädda i riktigt sjuka papier-mâché-outfits. 

Och plötsligt står det klart för en varför Jason, Leatherface och mördarclownerna från yttre rymden bär mask. 

Masker är luriga eftersom de används för att dölja bärarens sanna intentioner eller för att, som under forntiden, skrämma skiten ur din motståndare och de tusentals onda andar som ständigt var på jakt efter just dig och ditt kungadöme. De mer klassiska ”Eyes Wide Shut”-maskerna dyker först upp under 1600-talet och är då främst ett sätt för tonåringar att fritt få hångla runt på maskerader, strax under kyrkans pryda radar (personligen tycker jag dock att pelikansnosksmasken passar bättre på valfri galenpanna än på den heta hunken från högstadiet). 

Masker har även använts som skrämselpropaganda sedan skräckfilmstidernas begynnelse. Nu lagom till Halloween tänkte jag därför att vi skulle  demaskera några av de mest ökända karaktärerna genom filmhistorien. 

Scream – Ghostface som hämtade inspiration från Skriet-målningen
Trots att det är Billy och Stu som besinningslöst slaktar sina vänner är det en snubbe vid namn Dane Farwell som utförde det faktiska, svettiga jobbet. Dane är en stuntskådis som medverkat i allt från ”Forrest Gump” till ”Iron Man 3” och ”True Detective”. Mannen som Drew Barrymore pratar med i telefon är heller ingen fabricerad dataröst utan  Roger Jackson som även spelar Mojo Jojo i ”Powerpuff Girls”. Jag vet inte om den informationen gör Ghostface mer eller mindre obehaglig.

Skräckfaktor: 7 pumpor

Halloween – The Shape, eller i självaste verket Captain Kirk
Originalmasken är baserad på en Captain Kirk-mask från 1975 som man sedan modellerat om. I första filmen är det två skådisar som spelar Michael Myers, en med mask och en utan. Nick Castle är således den egentliga mannen bakom masken. Han var polare med regissören John Carpenter som i sin tur tyckte det var kul att låta sin vän få vara med på ett hörn under inspelningarna. Enligt sägnen ska han ha fått 25 dollar som tack för besväret. 

Skräckfaktor: 8 pumpor

Fredagen den 13:e del 3 - Hockeymasken tillhör egentligen Martin Jay Sadoff
Det är först två filmer in i franchisen som vi får se Jason plocka upp den berömda hockeymasken från ett av sina offer och använda den för att dölja sitt ansikte. Man har utgått från en Detroit Red Wings-mask som 3D-killen Martin råkade ha med sig till filminspelningen. Det är dock inte punkaren Ari Lehman som gömmer sig under plastskyddet utan Richard Brooker, en brittisk trapetsartist. Han ville särskilt få medverka i filmen då han var övertygad om att en roll som psykotisk mördare var lika med raka vägen till ett glamoröst Hollywoodliv. 

Skräckfaktor: 5 pumpor.

Texas Chainsaw Massacre – Leatherface baserad på en sann historia
Här har inspiration hämtats från Wisconsinmördaren Ed Gein som sägs ha ägt flertalet masker gjorda av riktigt kvinnoskinn. I originalfilmen använder Leatherface, nästan som Ed, tre olika masker beroende på dagshumör: ”The Killing Mask”, ”Old Lady Mask” och ”Pretty Woman Mask.” Regissören maskerade mördaren för att ge publiken känslan av att denne inte har någon egen personlighet. Mannen bakom masken är Gunnar Hansenen, en isländsk skådespelare som tyvärr inte gjort något nämnvärt sedan dess.

Skräckfaktor: 8 pumpor

Killer Klowns from Outer Space – Darcie F. Olson är kvinnan att beskylla för alla mardrömmar
Det vore lättare att lista Pennywise från "Det", Tim Curry, men han har tyvärr bara sjukliga mängder smink på sig och ingen egentlig mask. Däremot är det kanske fler med mig som blev gravt traumatiserade av mördarclownerna från yttre rymden som svepte in folk i kokonger. Det läskigaste med deras masker är att skådisarna som bar dem är så okända att jag är osäker på om de två jag faktiskt hittat på bild egentligen var med i filmen. Deras namn sägs vara Harrod Blank och Jimmy Locust, men de är enbart två av 15 ”klown performers” enligt IMDB. Däremot finns det en kort ”Making of”-film som du kan se på Youtube.

Skräckfaktor: 9 pumpor.

Barnhemmet  - Sackboy, inte den gulliga i ”Little Big Planet”
Oscar Cásas är den unge pojkspjuvern som döljer sin nuna under den slitna potatissäcken. En hyllad skådespelare i hemlandet Spanien, men tyvärr var det inte lätt att hitta mer info om honom som inte var på spanska. Innan genombrottet i J.A Bayonas mysrysare som pojken med de rosiga kinderna, har han medverkat i en hel del spanska tv-serier. Designen på självaste masken kommer troligtvis från fågelskrämmor - en mask med anor med andra ord.

Skräckfaktor: 6 pumpor, det finns snäppet obehagligare varianter.

Alien - The XenomorphVår tids mest legendariska utomjording är inte bara en docka utan i den slajmiga kostymen befann sig den unge designstudenten Bolaji Badejo. Tyvärr gick han bort bara 39 år gammal, men det finns metervis med historia att hitta om honom på nätet för den särskilt nyfikne. Ridley Scott ville nämligen inte att det skulle synas att det var en människa i dräkten och letade därför efter den mest långa, rangliga människan han kunde hitta. Och med sina 2,18 m så dög Bolaji gott. Stuntskådisarna Eddie Powel och Roy Schamell fick alltså dela med sig av huggtänderna och superhjärnan. 

Skräckfaktor: 4 pumpor. Jag är dock inte rätt person att bedöma då jag sällan finner just monster särskilt läskiga.

Slaughter High – Gubbe + joker = skumt
Filmen har gått mig förbi, så kan inte uttala mig om den, men kombinationen av riktigt gammal surgubbe och spexig joker kan ju inte slå fel. Masken är om möjligt ännu ruggigare när den bara ligger lite snyggt uppkastad på hatthyllan. Den hämndlystna nörden spelas av Simon Scuddamore som man förvisso får skåda i början av filmen, men masken var så snygg att den fick vara med på listan ändå. 

Skräckfaktor: 7 pumpor.

Vilka är de läskigaste maskerna ni minns? Vem skulle ni helst klä ut er till på Halloween?
| 30 oktober 2015 06:00 |