Serie

Skribent

Alexander Kardelo

13 oktober 2022 | 12:00

Vem är vem i ”The Playlist”?

Streamingpremiär för tv-serien om hur Spotify blev till. Lär känna karaktärerna och skådespelarna bakom dem.
Idag släpps Netflix nya svenska serie. Här hoppas man dra världens publik till den fascinerande historien om hur musikappen Spotify blev till, och revolutionerade en hel industri. I sex avsnitt får vi följa sex olika personer och höra deras historier - om allt från att knäcka kodutmaningar till att fånga de nödvändiga rättigheterna.
 
Alla huvudpersoner utom en har en verklig förlaga, men samtliga skådespelare understryker att de gör en fiktiv tolkning och att serien ska ses som underhållning. Vilka är då spelarna bakom Spotify? Här är persongalleriet i ”The Playlist”:
 
 

Daniel Ek (Edvin Endre)

 
Daniel är techentreprenören från Rågsved som sökte jobb på Google redan som 16-åring. Han gick från att bygga hemsidor till att försöka skapa en egen sökmotor. När det inte gick vägen utvecklade han ett annonssystem som såldes till Tradedoubler. En affär som gav den då 23-årige Daniel flera miljoner kronor. Där mötte han Martin Lorentzon som blev en av finansiärerna bakom Spotify.
 
I serien spelas Daniel Ek av Edvin Endre. Han har tidigare medverkat som Erlendur i ”Vikings”, och synts i filmer som ”Eld & lågor” och ”Eddie the Eagle”.
 
 

Per Sundin (Ulf Stenberg)

 
Per Sundin var VD för Sony Music under åren 2004-2008, och senare Universal Music. Precis som ”The Playlist” skildrar var det några tuffa år för skivbranschen, och Sundin var en av dem som ledde kriget mot skaparna bakom The Pirate Bay - den svenska tjänsten som gjorde piratnedladdning enkelt och populärt bland unga.
 
Avsnitt 2 fokuserar på Sundin, som spelas av Ulf Stenberg. Skådespelaren känns igen från serierna ”Björnstad” och ”Spelskandalen” samt komedin ”Ur spår”. Han berättar för MovieZine att han fått en väldigt bra relation med verklighetens Per Sundin:
 
- Vi har blivit polare. Sen vi började prata med varann har han varit väldigt generös: ”Jag berättar allt du vill veta”. Eftersom vi också kommer in på det familjära, hans fru och hans son skildras i avsnitt 2, så jag har också kunnat ställa rätt obekväma och jobbiga frågor, för att förstå vem den här personen är. Vad är det som driver honom?
 
 

Petra Hansson (Gizem Erdogan)

 
I avsnitt 3 får vi följa Petra Hansson, stjärnjuristen som kom ombord innan Spotify hade lanserats. I serien ser vi henne ge upp en karriär på en advokatbyrå för att prova på att arbeta i en grabbig, ung startup-miljö. Hansson blev en viktig kugge i maskineriet och ansvarade för att ro i hamn förhandlingar med skivbolagen, som inte nödvändigtvis såg ljust på en digital framtid.
 
Gizem Erdogan är en av Sveriges flitigaste skådespelare just nu, och har synts i bland annat SVT:s ”Kalifat”, Netflix dramakomedi ”Kärlek & anarki” och i förra årets julkalender ”En hederlig jul med Knyckertz”. Hon är också högaktuell i rollen som polisen Leah i ”Tunna blå linjen”.
 
- Jag hade ett zoommöte med Petra under pandemin, berättar Gizem. Det var jättetrevligt, hon är generös. Jag hade mycket frågor om lagar. Men jag bestämde mig tidigt för att göra min egen tolkning och utgå från min egna fantasi. Jag härmar inte den riktiga Petra. Avsnittet handlar mer om hennes roll i den här gruppen, och att hon är ensam kvinna. Det är intressant. Hon känner att hon är den enda vuxna i rummet.
 
 

Andreas Ehn (Joel Lützow)

 
Där Daniel Ek stod för visionen, Petra Hansson skötte juridiken och Martin Lorentzon skyfflade in pengar, hade Spotify inte blivit vad det blev utan en rad skickliga kodare och programmerare. De fick tänja på gränserna för vad som var tekniskt möjligt i mitten av 00-talet, med Andreas Ehn - Spotifys förste anställde - i täten.
 
I rollen ser vi Joel Lützow, som många känner igen från sex säsonger av thrillerserien ”Gåsmamman” på C More. Joel är snart bioaktuell i den svenska rysaren ”Feed” med biopremiär i slutet av oktober. Inför inspelningen fick han också prata med verklige Andreas på videolänk och upptäckte många likheter.
 
- Andreas och jag är enormt lika, vi gillar till och med samma skjortor. Men han har den här drivkraften som jag kanske inte har, på samma nivå. Och det här med att arbeta dygnet runt, i hur många år som helst, och inte få credden för det. Inte få stå i centrum och göra alla intervjuerna. Vad driver honom? Det gör honom till en så intressant karaktär, berättar Lützow.
 
 

Martin Lorentzon (Christian Hillborg)

 
Martin Lorentzon är entreprenören som var med om att grunda Tradedoubler och senare även Spotify, som lanserade en första version år 2007.
 
I Christian Hillborgs tolkning i ”The Playlist” ser vi en taggad (och ibland smått galen) Stureplanssnubbe som strösslar miljoner omkring sig, storspelar på casinot och köper upp alla bakelser på en restaurang för att framföra sin poäng. ”The Wolf of Wall Street” möter ”The Big Short” i en underhållande skildring av entreprenörsvärlden, där tittaren snart förstår att det mesta får tas med en stor nypa salt.
 
Hillborg känns igen från ”En del av mitt hjärta” och serien ”Top Dog”. Han har även flera internationella projekt bakom sig, som ”Fleabag”, ”The Last Kingdom” och kommande filmen ”Stromboli”. Han berättar för MovieZine att han aldrig träffade den verklige Martin utan valde att hitta sin egna version av karaktären:
 
- Jag kände enormt förtroende för allt det förarbete som hade gjorts. Med karaktären Martin var det viktigt att hitta en egen tolkning. På papperet ser man ju en man med backslick och randig kostym, där är min utmaning att ge den här personen ett hjärta, säger Hillborg.
 
 

Bobbi T (Janice Kavander)

 
Förutom storspelarna bakom Spotify får vi under seriens gång också titta in hos Bobbi T, en kämpande artist med hyllad sångröst som försöker hitta sin plats i den snabbt föränderliga, digitala musikeran. Karaktären Bobbi T är påhittad för seriens skull, men är tänkt att representera artisternas röst.
 
I det sista avsnittet (som utspelar sig ett par år i framtiden) får vi se möjliga konsekvenser av Spotifys dominans på marknaden. Avsnitt 6 ställer intressanta frågor kring hur artister ska ersättas för sitt arbete. Han Spotify blivit en lika stor bov som The Pirate Bay?
 
Bobbi spelas av artisten Janice Kavander, som slog igenom 2016 med låten ”Don’t Need To”. 2018 släpptes debutalbumet ”Fallin Up”. Janice har uppträtt i Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg samt synts i tv-serien ”Eagles”.
 
Och ja, hon finns såklart på Spotify med närmare 150 000 lyssnare i månaden. Vi skulle tippa att siffran kommer öka avsevärt i och med hennes medverkan i ”The Playlist” - som nu hittas på Netflix.
| 13 oktober 2022 12:00 |