Film

Skribent

Alexander Svensson

29 september 2023 | 17:33

Veckans värsta idé? Hollywood gör film om tragedin med Titanic-ubåten

Borde man vänta ett tag innan man gör film av olyckor? Inte om man befinner sig i Hollywood, där en film om den förlorade Titan-ubåten nu står på agendan.
I somras väcktes stor uppståndelse då ubåten Titan, ägd av företaget OceanGate, försvann under ett dyk till Titanics vrak. Efter en desperat sökinsats drog man slutsatsen att ubåten förolyckats, utan överlevande. Det hela bekräftades när man sedan hittade vrakdelar från Titan i närheten av Titanic. Nu blir tragedin en film i Hollywood, enligt rapport från bland andra Variety.
 
Det är producenten E. Brian Dobbins (“Black-ish”) som står för den ljusa idén att göra film om Titan, och manusförfattarna Justin MacGregor och Jonathan Keasey har fått uppdraget att skriva filmen som en “välkomna-tillbaka-från-strejken”-present. Inga skådespelare är ännu kopplade till filmen. Dels strejkar de, och dels kanske åtminstone några av dem undrar över om det inte är lite tidigt att göra film av Titan-olyckan.
 
En som inte är förtjust i idén om en Titan-film är legendariske regissören och Titanic-experten James Cameron. När det i somras ryktades om att han planerade en film på dramat så röt han ifrån ordentligt på sociala media:
 
“Jag kommenterar vanligtvis inte på upprörande rykten i media. Men jag måste nu. Jag jobbar inte på en OceanGate-film, och det kommer jag aldrig att göra.”
 
Förvänta er med andra ord inte Cameron bakom kameran, om filmen om Titan blir av. En olycka kan absolut filmatiseras (fråga bara Cameron själv), men det gäller kanske att hitta rätt tidpunkt och låta alla få lite distans till vad som skett, om inte annat så av respekt mot offrens anhöriga.
 
Är det för tidigt att göra film på Titan och OceanGate, eller tycker du att det är fritt fram?
| 29 september 2023 17:33 |