SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

14 augusti 2017 | 23:00

Eftersnack: Veckans ”Game of Thrones” rustar upp inför en explosiv final

Mitt emellan de typiska händelserna i ett vanligt ”Game of Thrones”-avsnitt, där nya allianser försöker skapas, nya intriger vaknar till dagsljuset, och Daenerys beordrar Westerosierna att knäböja, dyker en ny upptäckt upp som kan vända uppochner på allt vi vet om serien. Igen. Vad värre är att det bara är vi tittare som kan sätta ihop pusselbitarna.
Efter segern mot Lannister-armén förra veckan har Daenerys hittat nytt självförtroende i sin fortsatta kamp mot Cersei. Hennes metoder med att underkuva sina fiender går däremot att ifrågasätta alltmer då de börjar få tyranniska drag. När hon står framför resterna av Lannisters män hävdar hon att hon inte är där för att mörda någon, ändå menar hon allvar med att döda alla som inte väljer att knäböja inför henne.
 
 
Den dubbelmoralen väcker till och med tvivel i hennes nuvarande anhängare. Tyrion och Varys är oroliga för att hon ska bli för lik den galne kungen, och om hon fortsätter på samma spår som hon gör nu känns det inte helt omöjligt. Samtidigt verkar det som att Dany håller på att ta Jons ord om de dödas armé på allvar. Hon är till och med villig att be om vapenvila med Cersei för att vända blicken mot norr. Om detta skulle hända, att alla lägger ner sina vapen för att slåss mot människornas gemensamma fiende, kan det förändra hela spelplanen.
 
 
Tänk er att Daenerys och Cersei plötsligt slåss sida vid sida för en gemensam sak. Det kan förändra deras uppfattning om varandra och påverka hela krigets utgång, vilket innebär att drottningarnas krig kan vara över snabbare än väntat. Även om Cersei själv erkänner att en tillfällig vapenvila kan vara till hennes fördel att vinna kriget, ligger ändå tanken kvar: tänk om de skapar en oväntad allians? Det spelar ingen roll, för nu vet vi bättre om vem som har störst rätt till att sitta på tronen: Jon Snow.
 
Gilly gjorde den stora upptäckten att en herre vid namn Ragger annullerade sitt äktenskap och gifte sig med en annan kvinna i hemlighet. Denne ”Ragger” kan inte vara någon annan än Rhaegar Targaryen och den andra kvinnan kan inte vara någon annan än Lyanna Stark, vilket innebär att Jon faktiskt inte är en oäkting, utan född som Targaryen. I sin tur innebär det att det är Jons födslorätt att sitta på järntronen.
 
Den nya informationen får mig att hoppa av stolen av överraskning (och alla i Team Jon borde jubla av glädje), men lika snabbt börjar jag gnissla tänder när Sam avfärdar allting som irrelevant. Ändå klandrar jag honom inte, han besitter inte samma kunskap som vi gör. Det är upp till Bran att avslöja sanningen, men det enda han gör just nu är att vara passiv och bete sig lite creepy så fort andra människor närmar sig honom.
 
 
Medan Cersei och Daenerys kanske utlyser vapenvila bildas en konflikt mellan Arya och Sansa. Arya tycks fortfarande se sin syster som samma bortskämda flicka som innan de gick skiljda vägar, och gillar inte att Sansa tar emot all smutskastning mot Jon utan att försvara honom. Inte konstigt att Arya anar oråd, trots att Sansa har rimliga anledningar.
 
Det står dock snart klart att Littlefinger kan han ha ett finger med i spelet, på mer än ett sätt. Dels ser det ut som att han manipulerar lorderna som tjänar huset Stark, dels utnyttjar han systrarna för att skapa osämja mellan dem. Briljant och just typiskt hans karaktär.
 
Skriftrullen som han gömmer undan, men som senare får Arya att bli djupt bekymrad är svår att läsa utöver att den är undertecknad av Sansa. Det har däremot blivit bekräftat att det är samma brev som Sansa skickar till Robb efter att Ned Stark blev arresterad för högförräderi i första säsongen, den där hon blir tvingad att säga till Robb att familjen Lannister behandlar henne väl och att han borde svära lojalitet till Joffrey. Efter detta står det klart att Arya troligtvis inte kommer att resa tillbaka till King’s Landing längre. Inte än, i alla fall. Först måste hon ta itu med personen som riskerar att förgöra hennes familj inifrån.
 
Veckans avsnitt har mest fungerat som en transportsträcka som rustat upp inför säsongens två sista avsnitt. Utöver att karaktärernas relationer till varandra fortsätter att utvecklas har det hänt väldigt lite, annat än att vi fått ett kärt återseende i form av Gendry som inte har synts till på fyra år. Det mesta har handlat om att samla ihop den lilla trupp som ska på självmordsuppdrag bortom muren. En liten skara män bestående av några av Westeros bästa krigare, med vitt skilda personlighetsdrag.
 
Jag kan inte sluta tänka på det som hela internet skämtar om just nu, att de påminner om karaktärerna i ”Suicide Squad”, för det kan knappast stämma bättre. Om korten läggs rätt och om det finns tid över, kan deras samspel bli riktigt bra. Om inte annat har jag på känn att säsongens två sista avsnitt kommer att slå omkull oss flera gånger om. I vanlig ordning räknar jag med en explosiv final där återigen vad som helst kan hända. Den långa natten är trots allt snart här.
 
Emeric Carlsson
| 14 augusti 2017 23:00 |